Hepimizin sosyal medya hesaplarında takip ettiği ve kendine hitap eden bazı influencerlar/bloggerlar vardır. Özellikle de instagramda influencerların birer reklam oyuncusuna dönüşmesiyle ilgili yazdığımız “Sosyal Medyadaki Şeffaflık Akımı Ülkemize Ne Zaman Uğrayacak?’ yazımızda yerli influencerların instagramdaki “ücretli ortaklık” uygulamasına henüz geçiş yapmadıklarından bahsetmiştik.
Moda sektöründeki bu durumla ilgili yazı yazan belki de ilk Türk platform olmamız nedeniyle konuyu takip etmek istedik. Son bir ay içinde az da olsa Türk influencerlar arasında bazı değişimler görmeye başladık. İşte ücretli ortaklık uygulamasını kullanmaya başlayan Türk influencerlar.
Didem Soydan

İlk yazımızda da bahsettiğimiz üzere Didem Soydan hali hazırda bu özelliği kullanıyordu ve Türkiye’de bunu takipçileriyle dürüst bir şekilde paylaşan ilk influencer ünvanını da elinde tutuyordu. Fakat son 1 aydır Soydan’ın instagramına göz gezdirdiğimizde Sephora, Levis ve Modacruz gibi şirketlerle işbirliği yaptığını gördüğümüz halde bunu hiçbir şekilde belirtmemesi de ilginç geldi.
Duygu Özaslan
Youtube’la başladığı serüvenine instagramı da katan blogger Duygu Özaslan’ın ilk ücretli ortaklık ibaresi Modacruz işbirliğinden geldi. Özaslan bunun bir reklam olduğunu dürüst bir şekilde takipçileriyle paylaştı. Fakat merak ettiğimiz nokta ise Modacruz’un yaptığı bolca ünlü ve blogger işbirliği arasında neden sadece Duygu Özaslan’ın bu özelliği kullanıyor olduğu.
Gamze Biran
İşbirliklerini sık yapan bloggerlardan biri olan Gamze Biran ise, ücretli ortaklık ibaresini neredeyse tüm tanıtım postlarına ekler oldu. En dikkatimizi çekenler arasında ise Schwarzkopf ve İpana ile ilgili yaptığı paylaşımları var.
Rüya Büyüktetik
Türk moda bloggerları arasında instagramı en aktif kullanan isimlerden biri de Rüya Büyüktetik. Bir önceki yazımızda üstü kapalı şekilde verdiğimiz örneklerde Rüya Büyüktetik’in resmi de vardı. Fakat son 1 ay içinde ilk defa olarak Armani parfüm paylaşımına #tanıtım hashtagi girerek ve Procter&Gamble’la yaptığı çekimi için ücretli ortaklık ibaresini kullanarak Büyüktetik de bu konuda adım attı.
Bundan birkaç ay öncesine kadar yerli bloggerların hiçbir şekilde kullanmadığı bu özellik yavaş yavaş yaygınlaşacak gibi duruyor. Bu özelliğin yaygınlaşması sadece bloggerlarla alakalı değil, markaların da aynı konuda duyarlı olması gerekiyor.
2018’e az kala takipçiler her zamankinden çok şeffaflık ve doğallık talep ediyorlar. Bakalım önümüzdeki günlerde bu özelliğin kullanımı konusunda ne gelişmeler göreceğiz.