Pierre Cardin (1922)

Fransız tasarımcı Pierre Cardin, 1922’de Italya’nın San Biagio di Callalta şehrinde doğmuştu. Fransa’da eğitim gören Pierre, başarılı bir kariyer hikayesine dönüşecek yolculuğa oldukça erken yaşta, 14 yaşındayken bir terzi yamağı olarak başlayarak kıyafet tasarım ve dikişinin temel öğelerini öğrenmişti. Daha sonra 17 yaşında Vichy’de bir terzinin yanında çalışmak üzere evden ayrılmış, burada kadınlar için takım elbise üretmeye başlamıştı. Genç Cardin, II. Dünya Savaşı esnasında Kızıl Haç’ta çalışmaya başladığında, bu, hayatı boyunca sürdüreceği hayır işlerinin ilki olmuştu.

Kariyeri

Savaştan sonra, 1944’te, artık Paris’te yaşayan 22 yaşındaki Cardin, önce mimarlık konusunda eğitim aldı, daha sonra ise ünlü Paquin Moda Evi’nde çalışmaya başladı. Daha sonra Elsa Schiaparelli’yle çalışmaya başlayan Pierre Cardin, Balenciaga’ya başvurulduğunda reddedildi ancak, 1947’de Christian Dior’un tayyör atölyesinin başına getirildi. Bu şekilde 1950’li yılların feminen siluetine damgasını vuran ünlü “New Look” koleksiyonunda çalıştı.

 

 

Tasarım Anlayışı

Pierre Cardin, 60’lı yılların fütüristik tasarımcıları arasında

Birçokları tarafından Dior’un ardından markanın başına geçeceği tahmin edilen Cardin, bu kehanette bulunanları şaşırtarak 1950’de kendi moda evini açtı. Başlarda, 1946’da Jean Cocteau’nun “Güzel ile Çirkin” filminin kostümlerini yaparken tanıştığı kostüm tasarımcısı ortağı Marcel Escoffier ile birlikte sadece kostüm tasarımına odaklanıyordu. 1951’de Venedik’te Palazzo Labia’da düzenlenen ve “yüzyılın partisi” olarak anılan, ünlü isimlerle tıka basa dolu maskeli balo için otuz adet kostüm hazırlaması, ismini duyurmasının anahtarı olmuştu. Böylece, 1953’te “Haute Couture” üretimine başladı. 1957’de ise Paris’te erkek giyim mağazasını “Adam” adı altında açacaktı.

Pierre Cardin’in tasarım estetiği, mimariye olan tutkusunu yansıtır şekilde, geometrik şekillerle özdeşleştirilmişti. 1960’lı yıllara damgasını vuran fütüristik tutum, kendisinin tasarımında avant-garde bir şekilde vücut buluyordu. Kıyafetlerinin kimisi kesimleriyle geometrik şekiller oluşturuyordu, diğerleriyse yuvarlak ve dörtgenlerle süslenmişti. Aynı zamanda vinyl, metalik kumaşlar ve kocaman fermuarlar gibi “uzay çağı” çağrışımı yapan malzemeleri kullanmayı da ihmal etmiyordu.

 

 

Pierre Cardin, hem bir ilham kaynağı, hem de potansiyel Couture pazarı olarak yüzünü Japonya’ya dönen ilk batılı tasarımcılardan olmuştu. 1957’de Japonya’ya gitmiş, bir yandan ülkenin modasını incelerken, bir yandan da işini büyütmek için yeni imkanlar gözlemişti. Japonya’da bir moda okulu olan Bunka Fukusoi, Cardin’i “fahri profesör” ilan etmiş, orada Cardin bir aylığına üç boyutlu kesimler üzerine ders vermişti. 1962’de aynı okulda yılın tasarımcısına verilecek bir “Pierre Cardin Ödülü” başlatacaktı.

Bir Marka olarak Pierre Cardin

60’lı yıllara damgasını vuran güçlü tasarım estetiği ve avant-garde duruşu bir yana; Pierre Cardin’in moda tarihine en büyük etkisi, hazır giyim sektörüne bulunduğu katkılardır. Cardin, günümüzde artık alıştığımız, ancak kendi zamanına göre skandal etkisi yaratan yeniliklere imza atmıştı. Öyle ki, 1959’da Paris’te büyük Printemps mağazası için bir koleksiyon yaratan ilk Fransız tasarımcı olduğundan, sıkı kuralları olan Couture Sendikası’ndan atılmıştı. O zaman Haute Couture tasarımcılarının özel müşterilerle çalışmasına alışıldığı için bu hareketinin couture’ün geleceğine bir tehdit olarak algılanmasının atılma sebebi olduğu söylenir; hikayenin bir diğer versiyonunda ise, Sendika basının bu hamlesini duyurmasını engellemesinden dolayı Cardin’in sendikadan istifa ettiği yönünde… Ancak her halükarda bu kutuplaşma uzun sürmemişti; Cardin’e sendikada yerinin geri verilmesinin çok uzun sürmemesiyle kalınmamış, hemen ardından birçok tasarımcı bu yolda onu takip etmişti.

1960’larda ise tasarımcı, tamamı kendi logosunu taşıyan bir koleksiyon piyasaya sürerek yine izleyenleri şaşırtmıştı. Bunu takiben, Cardin, lisans hakkı verme konusunda moda dünyasında bir çığır açmıştı, kısa sürede logosu her yerde görülür hale geldi.

Günümüzde Cardin

Pierre Cardin’in moda dünyasında etkisi çokça tartışmaya yol açsa da, önünü çektiği yeniliklerin moda dünyasında büyük etkisi olduğu su götürmez bir gerçektir. Moda dünyasının ekonomik olarak en başarılı tasarımcılarından biri olarak 95 yaşında Cardin, halen markasının başında, tasarlamaya ve işini yürütmeye devam ediyor.

 

– Yazının tüm hakları yazara ve modakariyeri.com’a aittir. Kopyalanması ve izinsiz kullanılması yasaktır. 

 

Moda Tarihi Kütüphanesine Gider Moda Tarihi serisinin tüm yazıları için tıklayın.
Eda Çakmak

Eda Çakmak ,Yeditepe Üniversitesi’nde Antropoloji ve Psikoloji dallarında çift anadal yaparken yazdığı tez ile toplumsal kimlik ile giyimin ilişkisi üzerine düşünmeye başlamıştır. Bu düşüncenin peşini bırakmayıp, Fulbright bursunu kazanarak New York’ta Parsons The New School For Design’da Fashion Studies yüksek lisansını tamamlamıştır. Şimdilerde moda kültürü, moda haberleri, beden ve güzellik algıları hakkındaki yazılarını www.komodaejderi.com ‘da yayınlamaktadır.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.