Blogger, Influencer, Editör: Bu Kişiler Kimdir Ve Ne Yaparlar?

“Moda Bloggerı” ve “influencer” kelimelerini şu sıralar çok duyuyoruz. Moda endüstrisi artık sadece dergiler ve editörler tarafından yönetilmiyor. Günümüzde moda defilelerinin ön sıraları gazeteciler, stilistler, ünlüler ve daha birçok farklı meslekten kişi tarafından dolduruluyor.

İnternet uçsuz bucaksız bir alan. Moda dünyasındaki rolleri kesin ve net çizgilerle ayıran ve her mesleğin neyi yapabileceği, neyi yapamayacağını söyleyen sınırlar artık kayboluyor. Daha önce de defalarca duyduğumuz gibi endüstrideki yeni mesleklerin çıkışı meslekler arası gerginlik oluşturdu. Fakat sürekli değişen bu dünyada, sektördeki tüm mesleklere yer var. Bir yerde de bazı meslekler ve kavramlar arası tam anlaşılmayan kafa karışıklıkları var. Blogger, influencer, editör en çok karıştırılanlardan. O zaman en basit anlatımıyla editör, influencer ve bloggerı şöyle özetleyebiliriz.

Blogger ve influencer kavramları günümüzde birbirine girmiş durumda

Bloggerlar

Bir bloggerı tanımlamanın en kolay yolu “websitesiyle ve yarattığı içerikle tanınan kişi” demektir. Bu site Tommy Ton ve The Sartorialist örneklerindeki gibi sırf fotoğraf odaklı olabilir veya Style Bubble’daki Susannah Lau ve The Blonde Salad’daki Chiara Ferragni’nin yaptığı gibi hem içerik, hem fotoğraf odaklı da olabilir. Bloggerlar 10 yıl önce ilk çıkmaya başladıklarında moda endüstrisinin demokratikleşmesi için çok önemli bir adım attılar. Moda bloggerları özgün bir bakış açısına, zevke ve modayı hem yazılı hem de görsel olarak özgün bir şekilde sunmaya yatkın insanlardır.

Chiara Ferragni, blogger olarak başlayıp, ismini markaya dönüştürenlerden.

Bloggerların en başarılıları bloglarını reklam ve marka işbirlikleri konusunda ticarileştirmeyi başaranlardır. Bazı bloggerlar ünlerinden ötürü zaman içinde influencer kategorisine de geçmeyi başardılar, Chiara Ferragni isminin artık bir marka olması gibi. Gelecekte bloggerları neler bekliyor, işte burası çok net değil. Pernille Teisbaek gibi bazı isimler instagramın popülaritesi yüzünden blogların artık yeterli trafiği çekemediği gerekçesiyle bloglarını kapamaya başladı.

Influencerlar

Influencerların genellikle kendi sosyal medya platformları dışında blogları veya hesapları

Camille Vreeland, influencer kategorisinde gösterilecek isimlerden.

yoktur. Geçmişte ‘It-girl’ olarak anılan influencerlar, moda haftalarına katılmaları ve davetlerde boy göstermeleri için çoğu zaman para alırlar çünkü markalar için onların o etkinlikte bulunmaları bir çeşit prestijdir. Günümüzde bir influencerın değeri tamamen sosyal medyada kaç takipçisi olduğu ve onu kimlerin takip ettiğiyle ilgili. Eğer bir influencerın takipçi kitlesi sadık, maddi imkanları iyi ve 25- 35 yaş arasındaysa, bu influencerın şanslı olduğunu gösteriyor.

Harley Viera Newton, sosyal medyanın influencerları arasında

Markalar çoğu zaman influencerlara kıyafetlerini giymeleri için para verirler. Instagramda üzerlerinde bir markanın kıyafetiyle resim paylaşmak için bir influencer 10 bin TL ve 20 bin TL arası fiyat biçebilir (Yazıdaki fiyatlar esas alınmıştır. Türkiye’ye ait veriler değildir). Milyon takipçisi olanlarda ise fiyat 150 bin TL’yi bile bulabiliyor. Sponsorlu gönderilerin yasal olarak #ad, #promo veya #spon olarak etiketlenmesi gerekiyor (Türkiye’de bu kullanım henüz yaygın değil). Günümüzdeki başarılı influencerlar arasında Camille Charriere, Caroline Vreeland, Olivia Palermo ve Harley Viera Newton’ı gösterebiliriz. Aslında hem bloggerlar (gerçekten popülerlerse), hem de influencerlar, kendi isimlerini bir marka yapabilir. Markalaşma süreci çoğunlukla influencerın kendi moda/aksesuar koleksiyonunu oluşturmasıyla başlar.

Editörler

Alexander Fury, moda dünyasının en güçlü editörlerinden

Editörleri tanımlamak daha kolay. Bir editörün görevi moda endüstrisine belirli bir dergi veya yayın kuruluşuna bağlı kalarak vizyon getirmektir. Çekimler için styling yapabilir veya trendler, endüstrideki gelişmeler, kısacası moda endüstrisiyle ilgili her konuda yazabilirler. Geçmişte, önemli editörler moda haftalarının ön sıralarında otururdu, bu onların pozisyonlarının önemine işaret eden bir detaydı. Fakat artık editörler yerlerini bloggerlar ve influencerlarla paylaşıyorlar. Moda editörleri belli bir kuruluşa bağlı çalışabilir veya freelance çalışıp birden farklı yayına katkıda bulunabilirler.

Sizin en sevdiğiniz blogger, influencer ve editörler kimler?

Moda dünyasının en etkili moda editörleri yazısı için tıklayınız. 

*Bu yazı bir çeviridir. Orjinali için tıklayınız. 

Eda Binark

Istanbul doğumluyum.Nişantaşı Işık Lisesi'nin ardından lisans eğitimimi London College of Fashion’da Fashion Design& Development bölümünde tamamladım. Istanbul'a dönüp bir sene Vakko’da satın alma ve merchandising asistanlığı yaptıktan sonra Londra’ya geri dönüp yine LCF'de Moda Yönetimi ve Stratejik Moda Pazarlaması yüksek lisansı yaptım. Mayıs 2016'dan beri Moda Kariyeri’nde içerik editörüyüm.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.