Marker Kalem İle Çizim Yapma Kılavuzu

Marker kalem günümüzde birçok illüstrasyon sanatçısının ve tasarımcının başucunda bulundurduğu bir çizim malzemesi oldu.

Kolay uygulama tekniklerine sahip olması ve renklendirmeyi diğer malzemelerden daha çabuk tamamlamaya olanak sağlaması markerların bu kadar çok tercih edilmesinin nedenlerinden.

Marker tekniği birçok boyanın uygulama tekniğinden daha basit olsa da bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

Bu yazıda kendi tecrübemden yola çıkarak, kısaca size marker kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden ve bu teknikte nasıl uzmanlaşabileceğinizden bahsedeceğim.

Öncelikle Doğru Malzeme

Marker kalemler size çok canlı bir çizim yapma olanağı sağlar, ancak bu yalnızca doğru malzemeyi seçmekle mümkün olabilir. Bu kalemler çok yoğun boya verme kapasitesine sahiptir. Normal hamur resim kâğıtlarının emiciliği yüksek olduğundan boyayı çok hızlı emmeye başlarlar, bu yüzden siz daha çiziminizde istediğiniz ışık gölge için tek katı vurmayı bitirmeden çiziminizde katmanlı ve dalgalı bir görünüm oluşur. Aynı zamanda klasik resim kâğıtlarının pürüzlü dokusu ışığın yansımasını dağıttığından istenen parlak ve canlı görünüm marker kullanılmasına rağmen elde edilemez. Sorunumuzun çözümü ise oldukça basit: Marker kâğıdı kullanmak! Marker kâğıtları pürüzsüz ve kaygan bir yüzeye sahiptir, bu sayede boya katmanları birbiri içinde homojen dağılabilir. Sonuç ise harika bir ışık gölge dağılımıyla daha gerçekçi bir çizim…

Piyasada çok çeşitli marker kalemler bulabilirsiniz. Ancak temelde markerlar uçlarına göre iki çeşide ayrılırlar: Kesik uçlu marker ve fırça uçlu marker. İki ucun da hem avantajı hem dezavantajı olabiliyor çizime göre. Kesik uçlu marker kalemler haliyle daha keskin hatlı geometrik çizimler için kullanım kolaylığı sağlarken, fırça uçlu olanlar ise genel ışık dağılımını daha homojen verebilmekte.  Uzmanlaştığınız takdirde bu iki kalemi de istediğiniz her türlü çizimde rahatça kullanabileceğinizin altını çizmek istiyoruz. Deneme yanılma ile hangisinin size daha uygun olduğunu keşfedebilirsiniz. Kalem ucundan bağımsız olarak markerlardaki en önemli ayrıntı boyanın kuruma veya kat yeme süresi.

Marker Çeşitleri İçin Ayrı Teknikler

Promarker kalemler

Aslında bu tamamen çiziminizin mükemmel olmasındaki en önemli kriter. Burada iş hem size hem de markera düşüyor. Kimi markerlar siz bir sonraki kata geçmeye başlamadan kurumaya başlar, bu yüzden de olur da yanlışlıkla aynı yeri tekrar boyarsanız istemsiz yeni bir gölge oluşturmuş olursunuz. Bir diğer türde de siz kalemi kaldırmadan boyamaya devam ettiğiniz sürece boya homojen olarak dağılmaya devam eder, bu sayede siz istemeden yeni bir kat boyamış olmazsınız.

Markerla Nasıl Çizim Yapacağız

Üstte de yazdığımız gibi: Marker kullanımı aslında oldukça kolay ve çabuk. Bu sayede eğlenerek çok tekrar yapma olanağınız da fazla olacak…

Markerla boyama tekniği sulu boya tekniğine çok benzer. İkisi arasındaki temel fark ise marker kullanırken su gerekmez J Sulu boya tekniğine benzemesinin sebebi tıpkı o teknikte olduğu gibi ışıktan gölgeye geçerken katman katman boya geçilmesi. Yani çiziminizdeki ışık ve gölgeyi belirlerken ışık alan bölgeleri belirledikten sonra gölge olacak kısımlar için gölge koyuluğuna göre tekrar kat geçersiniz. Bunu aynı Photoshopta boyama yaparken katman kullanmak gibi düşünebilirsiniz. Gölge istemediğiniz yerden tekrar markerla geçmemeye özen gösterin.

Tam ışık ve tam gölge kısımların arasında mutlaka ara ışık ve gölge geçişleri için katman boyayın. Yani tam ışık için 1 kat marker geçtiyseniz ve tam gölge kısım için de 3 kat marker geçtiyseniz ikisinin arasındaki bölgeye de mutlaka 2 kat geçmiş olmalısınız, bu sayede daha gerçekçi bir geçiş ve boyama elde edersiniz.

Katmanlar birbirine geçip kuruduktan sonra istediğiniz görüntüyü elde etmiş olacaksınız.

 

 

Genel olarak dikkat etmeniz gereken detaylar ise şunlar:

  • Yeni başlıyorsanız çizimdeki ışık-gölge kısımlarının sınırlarını çok hafif bir şekilde normal kalemle belirtin. Ancak çizginin üstünden hamur silgiyle geçerek çizginin görünürlüğünü seyreltmeyi unutmayın. Açık renklerin kapatıcılığı çok fazla olmadığından, sınır belirlemeyi açık renk uygulamalarında kullanmayın; kalem çizimi alttan görünecektir.
  • Yeni markerlarınızı mutlaka esas çizimde kullanmadan önce herhangi başka bir çizimde deneyin ve kuruma-dağılma karakterini inceleyin.
  • Ne çok yavaş ne çok hızlı boyamayın. Yavaş boyarsanız boyamada dalgalanma oluşur, hızlı boyarsanız eliniz alışık olmadığından taşırırsınız ve maalesef markerlar taşınca silinmiyor…
  • Çiziminizi renklendirmeden önce mutlaka üstüne hamur silgiyi hafifçe bastırıp çekerek (tüm çizime bunu uygulayın) üstteki kalem tozunu alın. Resim kalemleri dağılma özelliğine sahiptir, marker üstlerinden geçtiğinde hem markerınızın ucu kirlenir hem de çiziminizde istemeyeceğiniz renk dağılımları oluşur.
  • Marker kullanımında uzmanlaşana kadar yapacağınız boyamanın aslını gerçekleştirmeden önce fotokopisini alıp kopyalarının üstünde ışık gölge denemeleri yapın, bu sayede esas boyamada tereddüt yaşamazsınız.
  • Her bir renk için en az 2-3 ton almanız boyamayı daha verimli gerçekleştirmemizi sağlar.

 

 

 

Merve Aydıner
merve.aydiner

Merve, İTÜ Tekstil Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mavi Jeans bünyesinde görev alarak kariyerine başladı. Üniversite eğitimi boyunca bir yandan da tasarım eğitimini sürdürdü ve NABA'dan burs alarak kısa dönem programı tamamladı. Domus Academy Milano'da Fashion Design Master programına kabul edildi. Master süresince MM6 by Maison Margiela, Diesel ve Reebok'la birlikte çalışma fırsatı yakaladı. Ardından Rick Rhe'de yine tasarımcı olarak görev alıp tüm koleksiyon sürecinde kreatif direktöre destek oldu. Mezuniyet koleksiyonu Domus Academy'i temsilen Fashion Graduate Italia'da sunuldu. Under Construction, Milano'da sergilenen ilk akıllı tekstil tasarımlı koleksiyon olma özelliği taşır. London International Creative Contest tarafından 2019'da seçilen en yaratıcı 100 tasarım arasına girerek onursal mansiyon almıştır. Geliştirdiği sonraki sezon koleksiyonu Worth Partnership 2020'de, finale seçildi. Merve akıllı tekstil projelerine hem tasarımcı hem de mühendis kimliğiyle destek vermektedir.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.