Sosyal medyanın pazarlamadaki önemi

Sosyal Medya Nasıl Para Kazandırıyor serisinin devamında markaların pazarlama stratejilerinden biri olan sosyal medya ağlarından bahsedeceğim. Dünya üzerinde Facebook, Twitter, Youtube vs. gibi sosyal medya ağlarını kullanan kişi sayısı oldukça fazla. Bu bilgi dikkate alındığında markaların pazarlama bütçelerinin büyük bir oranını dijital projelere yönlendirmesi kaçınılmaz.

Dijital dünya, günümüz itibarı ile büyük bir pazar hacmine sahip olmakla birlikte her gün gelişen ve ihtiyaç duyulan bir alan haline geldi. Bu nedenle sosyal medya hesapları oluşturmak ve bu hesapları aktif kullanmak moda markalarının neredeyse görevi oldu. Böylece tüketiciye birden çok ürünü aynı anda ve hızlı bir şekilde sunabiliyorlar. Mağazaların 24 saat açık olmadığını baz alırsak sosyal medya markalar için 24 saat açık butik görevinde. Çünkü firmalar çalışmıyorken bile sosyal medya üzerinden reklamlarını yapıp ürünlerini tanıtarak yeni potansiyel müşteriler kazanıyorlar.

Araştırmalar ortalama bir insanın gün boyunca 140 kez telefonuna baktığını gösteriyor ve dev moda firmaları bu durumdan sonuna kadar yararlanmak istemekte oldukça haklı.

Lüks markaların sosyal medyayı kullanma nedenlerinden biri Gen Y olarak adlandırılan potansiyel müşteri kitlesine ulaşım sağlaması. Gen Y neslini kısaca anlatmam gerekirse, 1977-1980 sonları ile 1990’lı yıllarda doğan, interneti sürekli kullanan genç nesiller.

Oscar De La Renta'nın Twitter’da neden bu kadar aktif olduğunu soran bir gazeteciye verdiği cevap örnek niteliğinde:  

Biliyorum ki Twitter’da diyalogda olduğumuz gençlerin en az yüzde 80’i bugün benim markamın ürettiği elbiseleri satın alamayacak durumda. Fakat bu benim çok umurumda değil, çünkü biliyorum ki ben bugun geleceğin müşterileri ile güçlü bir ilişki kuruyorum. Öyle bir ilişki ki ilk maaş çeklerini aldıklarında senelerdir arzu ettikleri Oscar De La Renta elbiseleri almaya koşacaklar. Çoktan müşterim olan kişilerle değil,ileride müşterim olabilecek kişilerle iletişim içinde olmam şirketimin geleceği için yapabileceğim en büyük yatırım.
— Oscar De La Renta

Günümüze yaklaştıkça çoğu lüks markanın mağazasının içinde markalaşmış kendi restaurantları ya da gençlere yönelik yapmış olduğu projeler var. Moda ürünü satmanın yanı sıra hayat tarzı oluşturmuş markaların tüketicilere ulaşmasının en akıllıca yolu sosyal medya ağları!

Sosyal medya hesaplarına ek olarak markalar kendi dergilerini dijital ortamda paylaşarak dijital dergi oluştururlar. Dolce&Gabbana’nın “Swide.com” ile başlattığı bu eğilim; Louis Vuitton, Christian Dior, Chanel, Gucci, Hermes, Christian Louboutin ve Valentino gibi lüks tüketim markalarının da katılımı ile popülerleşti.

Günümüzde internetin dolayısıyla sosyal medyanın çok kullanılması ve markaların tüketicileri ile dünyanın herhangi bir yerinden rahatlıkla iletişime geçmesi,ürünlerini tanıtması gibi nedenlerden dolayı sosyal medya moda firmalarının ve tüketicilerin arasında önemli bir köprü özelliğinde. Lüks markaların sosyal medyaya ihtiyaç duymadığını savunanlar varsa aramızda şunu söylemek istiyorum sadece evet isimlerini duyurmak zorunda değiller zaten biliniyorlar fakat tüketiciyle sosyal medya sayesinde sürekli iletişim halinde kalabiliyorlar. Sosyal medyanın önemsendiğini ise çoğu şirkette kurulmaya başlanan sosyal medya departmanlarından anlayabiliriz.

Siz bu departmanlardan birinde çalışmak ister miydiniz?

 

Referanslar:

  • http://fashionista.com/2014/01/fashion-blogger-expenses
  • http://www.campaigntr.com/2012/04/02/7943/luks-markalar-artik-birer-yayinci/
  • http://www.campaigntr.com/2012/02/02/3925/sosyal-medya-aglari-luks-markalar-icin-neden-onemli/ http://www.campaigntr.com/2012/07/03/14197/markalar-neden-sosyal-medyada/
  • http://www.socialmarketing.org/newsletter/features/generation3.htm
  • Kim, Eundeok, Ann Marie Fiore, and Hyejeong Kim. 2011. Fashion Trends: analysis and forecasting. Oxford: Berg, ss. 40-45.
  • http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2015/04/22/sosyal-medyanin-modadaki-gucu
  • http://www.bbc.com/culture/story/20150408-viral-style-why-are-we-obsessed
  • http://bloghocam.blogspot.com/2014/03/blog-yazarak-para-kazanmak-mumkun-mu.html
Damla Kahveci

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat bölümünden 2015 yılı Eylül ayında mezun oldum. Modaya hayatta her şeye olduğundan daha meraklı, gezmeyi ve keşfetmeyi seven, farklı hobileri olan, yaratıcı ama üşengeç, stilettolara aşık biriyim.

Previous
Previous

Gösterişli ve Gizemli Dünyasıyla Haute Couture

Next
Next

Moda Terimleri: Dergicilik