Moda Terimleri: Dergicilik

Moda Terimleri: Dergicilik

 Bu terimlerinin birçoğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Peki bu kelimelerin moda dünyasındaki yerini incelemeye ne dersiniz? Moda sektöründe sık kullanılan terimleri sözlük anlamlarından çok kullanım amaçlarıyla mercek altına yatırdığımız yazı dizisinin ilk durağı dergicilik. İşte moda dergilerinde kariyer için bilmeniz gereken terimler...

 

Rübrik

Dergi sayfalarının sağ ya da sol üst köşelerinde gördüğünüz başlıkların ta kendisi. Rübrikleri online sitelerdeki kategorilere benzetmek mümkün. Dergideki konunun tekrar eden başlığı olarak da adlandırılabilir. Rübrik kullanımının en çok olduğu sayfalar her sayıda düzenli olarak yer alan köşe yazıları, güzellik ya da shopping sayfaları vb...

Editorial

Dergide yer alan en gösterişli moda çekimleri diyebiliriz. Genelde birçok dergide yeni sayı için birden fazla moda çekimi yapılır ve eğer yurtdışı versiyonları olan bir dergiyse diğer ülkelerdeki sayılardan çekimlerle de desteklenir. Her ne kadar editorial çekimin o sayının genel temasına uygun olması gerekse de bu çekimler moda açısından en özgür davranabileceğiniz alanlar diyebiliriz.

 

Shopping

 

Shopping kelimesi gündelik hayatta herkesin aklına alışverişi getirdiği gibi, dergicilikte de alışveriş sayfalarının habercisi. Az yazı ve bol dekupe ürünlerin yer aldığı shopping sayfaları moda dergilerinin olmazsa olmazlarından. Bu sayfalarda yine ürünlerin kredilerindeki marka ve fiyat bilgileri alışverişe yönlendirme konusunda oldukça etkili diyebiliriz.

 

Künye

Künye dergilerin ön sayfalarının yanı sıra günlük hayatta da birçok yerden alışık olduğunuz bir terim olabilir ancak burada manevi yönünün biraz daha ağır bastığından bahsedebiliriz. Yaptığınız işlerin heyecanını künyede adınızı gördüğünüzde daha da fazla hissedebilirsiniz. Ayrıca birçok kişi yeni bir dergi keşfettiğinde önce künyesine bakarak bu başarılı işlerin kimlerden çıktığını öğrenmek ister. En azından ben merakla o isimlere bakanlardan biri olduğumu söyleyebilirim.

 

Kredi

Bildiğiniz kredilerden değil! Moda dergilerindeki krediler derginin hazırlık aşamasındaki en dikkat gerektiren ve en zahmetli detaylardan biri. Kredileri iki şekilde ele alabiliriz. İlki; çekimde yer alan fotoğrafçı, stylist gibi kişiler ve kullanılan ürünlerin isimlerinin yazdığı çekim kredileri. İkincisi ise diğer sayfalarda kullanılan dekupe ürünlerin ya da görsellerin isimlerinin yazdığı krediler. Özellikle ürünlerin hangi markaya ait olduğunu gösteren bu krediler okuyucular tarafından sevilse de editör ve tasarımcı için oldukça meşakkatli bir iş. Bu arada ürün kredisinde yazan “editöre ait” kalıbı için krediler konusunda hayat kurtaran bir cümle diyebiliriz.

 

                                                   Vogue Japonya Çekim Kredileri

Spot

Genelde başlığın hemen altında yerini alan spotlar moda dergilerinin en sevilen ve yazım süreci en keyifli kısımlarından. Özellikle röportajlarda öne çıkarılacak cümleler ya da moda çekimlerinin ara sayfalarında stille ilgili söylenmek istenenler dergilerdeki spotların çıkış noktası. Bu yüzden 1-2 cümlede konuyu özetleyen, çarpıcı ve dikkat çekici spot yazabilmek oldukça önemli.

 

Native Advertorial

                                              Vogue Japonya- UGG Advertorial

Kısaca advertorial olarak geçen bu içerikler, markalar için belirli bir ücret karşılığında oluşturuluyor. Doğal görünmesi ve çok fazla reklam kokmaması için derginin kendi konseptine markanın ürün ve görselleriyle uyarlanan bu sayfalar bugün moda markalarının en sevdiği işbirliklerinden. Özellikle moda çekimi şeklinde gerçekleştirilen başarılı advertorial çekimleri diğer sayfalarla kıyaslandığında okuyucuya çok daha doğal görünüyor. Ayrıca bu sayfaların ücret karşılığında yapılması bu içerikleri PR çalışmalarından ayıran en önemli özelliklerden biri.

 

Edit

Editleme, editing, redaksiyon, kontrol, proofreading... Bu kelimeleri çoğaltmak mümkün. Dergi baskıya gitmeden önce yapılan son okuma için bir derginin çıkışında en fazla konsantrasyon gerektiren kısım diyebiliriz. Bu aşamada bütün iş editörlerde. Kendi konularını kontrol ederek teslim etmenin yanı sıra tüm dergi sayfalarını baştan sona dikkatlice okumak şart! Burada algıdaki yanılsama ihtimallerini düşünecek olursak birden fazla kişinin okuması oldukça önemli.

Edito

                                Harper's Bazaar- Edito

Derginin Genel Yayın Yönetmeni tarafından yazılan “edito”ların yeni sayıyı özetleyen en samimi yazı olduğunu söyleyebiliriz. Okuyucuya o sayıda nelerle karşılaşacağının anlatıldığı edito yazısında editörün seçimi tarzı öneriler de karşımıza çıkabiliyor. Editolar genelde dergilerin başında olsa da bu yazıda kapanış görevini üstleniyor.

“Moda Terimleri” serisinin bir diğer yazısında görüşmek üzere...

IST FEST 2016'da Neler Oldu?

IST FEST 2016'da Neler Oldu?

Pitti Uomo'dan Haberler

Pitti Uomo'dan Haberler