H&M Yılda 12 Ton Giysiyi Yakarak İmha Ediyor Mu?

Son zamanlarda “H&M Conscious” koleksiyonuyla sürdürülebilirlik çalışmalarını öne çıkaran H&M, Danimarka’nın TV2 kanalının Operation X isimli programı tarafından yılda ortalama 12 ton yeni giysi yakmakla suçlanıyor.

Roskilde Kentinde Giysi İmha Merkezi

Danimarka’nın Roskilde kentinde, Bestseller gibi diğer hızlı moda gruplarının da bazı ürünlerini imha ettiği söylenen KARA/NOVEREN isimli çöp imha merkezinde bulunan H&M etiketli ürünlerin iki pantolon modeli olduğu söyleniyor. Pantolonların üzerinde hala Danimarka fiyat etiketleri yer aldığı iddia ediliyor.

https://www.roskildephotography.com/

TV2 muhabirlerinin anlattığına göre, muhabirlerin H&M Danimarka’nın Sürdürülebilirlik Müdürü Mia Møgelgaard’a açtıkları ilk telefonda, Møgelgaard satılmayan ürünlerin dünya çapında farklı ülkelerdeki mağazalarda, ya da indirim dönemlerinde tüketildiğini ve H&M’in atık yaratmayan bir marka olduğunu söyledi. Bu ilk iletişim Nisan 2017’de gerçekleşti.

Mayıs 2017’de gerçekleşen ikinci bir telefon konuşmasında Møgelgaard muhabirlere “Ürünlerin defolu olması ya da herhangi bir nedenden ötürü satışa konulamayacak durumda olması halinde Almanya’da bir geri dönüşüm merkezine gönderildiklerini” söyledi.

Habere göre, Haziran ayında H&M’in yakmak üzere Roskilde’deki merkeze ürünler gönderdiğini öğrenen muhabirler bu ürünleri yerinde görmek için fabrikaya giderek iki çeşit pantolonun yüksek adette gönderildiğine şahit oldular. Bunun üzerine H&M Danimarka yetkililerine tekrar ulaşan program yapımcıları yetkililerden tatmin edici bir cevap alamadılar. H&M yetkilileri böyle bir durumdan haberdar olmadıklarını ilettiler.

Yazılanlara göre, Ağustos 2017’de tekrar iletişime geçen H&M yetkilileri haber programından delil istedikten sonra “zarar görmüş ya da toksik materyal içeren giysileri yakarak imha ettiklerini” kabul ettiler.

Olayın bundan sonrası daha da karışık!

Kafa Karıştıran Açıklamalar

Açıklamalarda H&M yakılan ürünlerin (yaklaşık 30 bin adet çocuk pantolonu dahil), sağlığa zararlı bulunduğu ve standartların üstünde kimyasal madde içerdiğini, bu nedenle imha edildiklerini belirtti. Operation X programı da numuneleri H&M mağazasından satın aldıkları örneklerle karşılaştırmak için bağımsız bir laboratuvarda teste tabi tuttu. Eylül ayında çıkan sonuçlara göre giysilerde zararlı kimyasal seviyesi normal düzeyde bulundu.

Tartışmalar elbet burada bitmiyor, H&M’in kendi test sonuçlarını açıklamasıyla daha da karmaşıklaşan durum, kesinlikle kafa karıştırıyor. Öyle ki, H&M yetkilileri test sonuçlarının kendileri açısından farklı olduğunu, ve giyilmemiş kıyafetleri yakmak için hiçbir nedenleri olmadığını iddia ediyorlar. Araştırmalar ise Bestseller’ın 49.2 ton, H&M’in ise 2013’ten bugüne 60 ton giysi yaktığını gösteriyor. Sürdürülebilir moda uzmanlarına göre giysilerin yakılmasının nedeni toksik maddelerden çok “gereğinden fazla üretim”.

H&M Resmi Açıklama Yaptı

Yayınların ardından sitesinden resmi açıklama yapan H&M, Operation X programının testlerinin kendilerininkinden farklı olduğunu, bunun da ürünlerin tümünü test etmemiş olmalarından kaynaklandığını açıkladı. H&M’e göre ürünler sağlık testini geçemediler. H&M’in açıklamasını buradan okuyabilirsiniz.

Close The Loop Kampanyası

H&M “close the loop” kampanyası dahilinde sıklıkla influencerlarla çalışıyor ve reklam veriyor. Moda döngüsünü dönüştürerek tamamlamayı öneren bu kampanya kapsamında H&M mağazalarında bulunan kutulara kullanılmayan giysiler atılıyor ve H&M bunları dönüştürerek değerlendirdiğini söylüyor.

Sürdürülebilirlik konusunda kendine çok yüksek hedefler koyan ve bu konudaki çalışmaları ile sıklıkla karşımıza çıkan marka aslında moda dünyasının “fazla üretim” ve “hızlı moda” probleminin yaratıcılarından biri. Peki bir sorunun hem yaratıcısı hem çözümü olmak mümkün mü? Ya da ne kadar mümkün?

 

Attığınız Kıyafetler Dönüştürülebiliyor Mu?

18 Ekim’de gerçekleşen Moda Kürü’nde konuştuğumuz gibi, geri dönüşüm için attığımız kıyafetlerin hepsinin dönüşebildiğini düşünmek vicdanımızı rahatlatma çabasından başka birşey değil. Her yıl atılan giysilerin sadece %20’si geri dönüştürülebiliyor. Giysilerin gerçekten dönüşmesi için öncelikle kumaşlarının tek tip olması (yani sadece polyester, sadece pamuk, sadece yün gibi), ayrıca metalik parçalardan arındırılmaları lazım. Bunun yanında dönüşümün kendisi de dünyanın kaynaklarını kullanıyor, özellikle yüksek enerji gerektiren süreçlerden bahsetmek mümkün.

Sitemizdeki yazılar size biraz daha detaylı bilgi verecektir:

Kaynaklar:

  • http://www.euronews.com/2017/10/18/tv-report-claims-hm-burns-unsold-clothes
  • https://fashionunited.uk/news/fashion/h-m-accused-of-burning-12-tonnes-of-new-unsold-clothing-per-year/2017101726341
  • http://about.hm.com/en/media/news/general-2017/h-m-does-not-burn-functioning-clothes.html
  • http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-10-15-eksperter-undrer-sig-over-hms-afbraending-af-nyt-toej
Aslı Özbek

Aslı 2004 yılından beri moda sektöründe çalışıyor. Milano ve Paris'te başlayan kariyerinin büyük bölümü lüks perakende sektöründe geçti.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.