Yazılarıyla Moda Dünyasına Yön Veren En Etkili 7 Moda Editörü

Moda sektörünün en çok rağbet gören mesleklerinden biri editörlük. İş tanımları bazen stylingle karıştırılsa da bu sektördeki basın organlarında en çok söz sahibi olan kişiler editörler olmuştur. Böyle olunca da moda konusunda endüstriye yön veren, en etkili 7 moda editörünü  bu yazıda topladık. En güçlü 7’yi seçerken dikkat ettiğimiz nokta kişinin styling geçmişinden çok modaya yazı perspektifiyle yaklaşmasıydı ve fark yaratan moda eleştirileri yazabilmesiydi.

 Bu listedeki isimlerin hepsi size tanıdık olmayabilir ama bu 7 güçlü editör belki görüntüleriyle değil ama yazılarıyla moda dünyasının en güçlü kalemlerinden. Bu sektörün içinde olan herkesin takip etmesi gereken 7 güçlü moda editörü/yazarını işte şöyle sıraladık:

Suzy Menkes

Moda haftası mı dediniz? O zaman hangi kaynağa gideceğinizi biliyorsunuz: Suzy Menkes’e.

Moda dünyasıyla ilgili okuyup, öğrenen herkesin olmazsa olmaz ismi 74 yaşındaki Suzy, yıllardır objektif ve net bir şekilde moda dünyası ile ilgili yazı yazabilen az sayıdaki insanlardan.

Sektörde herkesle yakından ilişkili olan Menkes, zamanında eleştirilerinden ötürü bir takım markaların defilelerine giriş izni alamayınca, aynı markalar tüm endüstri tarafından boykot edildi. Menkes, işte bu derece güçlü bağlantılara sahip bu endüstride. Cambridge Üniversitesi mezunu olan Menkes, mezuniyeti sonrası Anna Wintour’un babası Charles Wintour’un sahibi olduğu İngilizlerin her dakika elinde olan The Evening Standard gazetesinde baba Wintour’un mentörlüğünde moda yazarlığı kariyerine atılıyor. Daha sonraları The Times, The International New York Times gibi önemli yayın kuruluşlarında moda editörü olarak çalışan Menkes için önemli bir dönüm noktası Vogue’a geçmesiyle başlıyor.

Bol miktarda selfieler için sizi Suzy Menkes’in instagramına alalım.

Günümüzde, 2014 yılından beri Amerikan Vogue’u hariç tüm uluslararası Vogue dergilerine yazı yazan Suzy, moda haftalarının olmazsa olmaz otoritelerinden. Geleneksel medyadan yetişmiş ama dijital dünyaya çok iyi adapte olmuş bir yazar olarak kendisine hayranız.

Yazılarının yanı sıra Suzy’nin renkli yaşantısını instagramından takip edebilirsiniz.

 

 

 

Carine Roitfeld

Carine Roitfeld

Fransız Vogue’unun, Emmanuel Alt’tan önceki genel yayın yönetmeni olan ve şu sıralar CR Fashion Book ile meşgul olan Roitfeld, kariyerine bir model olarak başladı. Modellik kariyerinde aradığını bulamayan Roitfeld, daha sonraları Fransız Elle dergisi için yazar ve stylist olarak çalışmaya başlıyor. “Kendimi ilk başlarda styling konusunda iyi bulmuyordum ama işler Mario Testino ile çalışmaya başlayınca değişti” diye özetleyen Roitfeld bir stylist için doğru fotoğrafçı ve doğru ekibe çok inanıyor.

CR Fashion Book kapağında Beyonce

 

 

Styling ve yazı konusundaki elde ettiği popülaritesinin ardından 2001 yılında Roitfeld, Fransız Vogue’unun başına geçip yaklaşık 10 sene boyunca görevini devam ettiriyor. 2011’deki istifası moda dünyası için büyük bir şok olmuştu ama ardından kurduğu CR Fashion Book’la vaktinin tamamını kendi projelerine vermek istediği belli oldu. Şu an 62 yaşında olan Roitfeld, CR Fashion Book ile olduğu kadar stili ve genç görüntüsüyle de merak uyandıran isimlerden.

 

Cathy Horyn

Cathy Horyn

Birçoklarımıza listedeki en uzak isim gelse de aslında Cathy Horyn, bu endüstrinin yetiştirdiği en önemli moda eleştirmenleri/yazarları/editörlerinin başında geliyor. 51 yaşındaki Horyn, 1999 yılından 2014 yılına kadar yaklaşık 15 sene boyunca The New York Times’ın moda kısmında editör ve eleştirmen olarak çalıştı. Horyn samimi ve cesur yorumlarıyla bu sektörün en önemli yazarları arasında.

On The Runway kısmı ile Horyn,yıllarca defilelerin aranılan isimlerinden oldu

Gazetecilik mezunu olan Horyn, kariyerine Associated Press gibi yerel platformda gazetecilik yaparak başlayıp, zaman içinde modaya kaymış. Horyn’i tanımamızdaki asıl nokta ise yıllarca düzenli olarak New York Times’da yazdığı “On The Runway” –

 

Podyumda adlı bölüm olmuştu. Defileler hakkında gerçekçi eleştiriler ve harika bir gözlem yeteneğiyle Horyn, tasarımlara farklı bir perspektiften bakmamızı sağlayan isimlerdendi.

Alexander Fury

Alexander Fury

2006 yılında Central Saint Martins’den “Moda Tarihi ve Teorisi” diplomasıyla mezun olan Fury, moda dünyasının en cesur ve sivridilli eleştirmenlerinden biri.  2008 yılında endüstriye giriş yapan Fury’nin ilk işi ünlü moda fotoğrafçısı ve aynı zamanda dijital moda filmleri çeken Nick Knight’ın kurduğu Showstudio’da moda direktörü olarak başlamak olur. Moda konusundaki eğitimini aldığı geniş bilgisi ve araştırmacı ruhu sayesinde 4 yıl sonra Conde Nast tarafından çıkarılan Love Magazine’de editör olarak hayatına devam eder. 2013 yılından beri The Independent için sayısı yazı ve içerik üretmiş Fury aslında bir editörden çok daha fazlası. Mary Katrantzou gibi tasarımcılara danışmanlık vermenin yanı sıra mezun olduğu University of the Arts London’a ve BBC’ye de dışarıdan danışmanlık yapmaktadır.

Tim Blanks

Tim Blanks,  moda editörlüğü dünyası için en önemli figürlerden biri. Modayla uğraşan herkesin en çok uğradığı site olan The Business of Fashion’ın editörü. Tim Blanks’in geçmişi aslında oldukça ilginç. Yeni Zelanda doğumlu olan Blanks, üstün zekalı olup 15 yaşında üniversiteye başlamş biri. Daha sonraları bu zekası ile niye sadece moda dünyasında olmak istediği sorularına hep “David Bowie benim her zaman idolüm olmuştu, modaya yönelmem de biraz bu şekilde oldu” diye cevaplıyor.

Tim Blanks

Blanks’in çıkış noktası Kanada’da yayınlanan Fashion File adlı bir Tv şovunu sunmasıyla başlıyor. Bu program sırasında John Galliano’dan, Karl Lagerfeld’e kadar birçok kilit isimle tanışmak Blanks’in kariyerinde bir dönüm noktası oluyor. Daha sonraları yazıları ile style.com’un editörlüğü ve 2015 yılında da The Business of Fashion’ın editörlüğüne yükseliyor. The Business of Fashion’da Blanks’in yazılarını okurken moda dünyasıyla ilgili uçsuz bilgisini ve objektif yazılarını rahatlıkla farkediyorsunuz. Sektördeki sorunlardan, analizlere, defilelerden, tüketici problemlerine kadar Blanks, tüm sektörün sesi olmaya devam ediyor.

Imran Amed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Business of Fashion’ın kurucusu Imran Amed olmasaydı, moda dünyasındaki birçok gelişmeye objektif değerlendirmelerden uzak olucaktık büyük ihtimalle. Yarı Kanadalı – yarı İngiliz olan Amed McGill Üniversitesi’nin ardından Harvard’da yaptığı MBA ve daha sonrası bir kaç iş deneyimine kadar moda dünyasıyla özel bir ilgisi yoktu.

Tim Blanks’in sunduğu Fashion File programıyla bu dünyaya olan merakını keşfeden Amed bu sektörün business kısmına olan ilgisini keşfedip, moda markalarına danışmanlık yapmaya başlar. Bu sırada ise gözlemlerini bir blog açarak paylaşmaya karar verir ve böylelikle The Business of Fashion’ı kurar. Bir blog olarak başlayan The Business of Fashion, 10 senede moda endüstrisinin en önemli internet kaynaklarından biri oldu ve bu sektördeki herkesin günlük ziyaret etmesi gereken başlıca kaynak olarak yerini aldı.

Vanessa Friedman

 

 

 

 

Vanessa Friedman, The New York Times’ın moda direktörü ve eleştirmeni.

Princeton Üniversitesi mezunu Friedman kariyerine Vanity Fair, Vogue, Entertainment Weekly gibi basın kuruluşlarında freelance çalışarak başlamış. Ingiliz Instyle’ında moda editörü olarak freelance dünyasındaki çalışmalarına son veren Friedman, derginin ardından 12 yıl boyunca The Financial Times’ın moda editörü oldu. Friedman, tüm yazılarında yalın bir dil kullanıp sektöre karşı pratik bakış açısıyla bilinen bir editör.

Moda yazarı ve editörü olmak isteyenler. Bizi ve tüm bu önemli isimleri takip edin 🙂

Eda Binark

Istanbul doğumluyum.Nişantaşı Işık Lisesi'nin ardından lisans eğitimimi London College of Fashion’da Fashion Design& Development bölümünde tamamladım. Istanbul'a dönüp bir sene Vakko’da satın alma ve merchandising asistanlığı yaptıktan sonra Londra’ya geri dönüp yine LCF'de Moda Yönetimi ve Stratejik Moda Pazarlaması yüksek lisansı yaptım. Mayıs 2016'dan beri Moda Kariyeri’nde içerik editörüyüm.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.