2018’in Kaçırılmaması Gereken Moda Sergileri

Olivier Theyskens – She walks in Beauty

12.10.2017 – 15.04.2018 Antwerp

Sergi Belçikalı tasarımcı Olivier Theykens’in moda dünyasındaki 20 yıllık geçmişinde değişen tasarım anlayışını ele alıyor. Rochas ve Nina Ricci gibi markalara couture ruhunu taşıyan, Theykens Theory ile Amerikan rahatlığını tasarımla birleştiren, aynı zamanda kendi markasını da devam ettiren Olivier Theykens’in tüm bu maceraları ile gelişen silüetlerini sergide görmek mümkün. Gizemli, güçlü aynı zamanda romantik Theykens kadınının güzellikler içindeki yürüyüşünden ilham alan sergi Antwerp’te Mode Museum’da 15 Nisan’a kadar gezilebilir.

Gianni Versace Retrospektif

30 Ocak – 14 Nisan Berlin
Gianni Versace

Gianni Versace’nin ilk defilesini 1978 yılında küçük Alman şehri Lippstadt’da düzenlediğini biliyor muydunuz? 1994 yılında ise Berlin’deki ilk sergisini yapan Gianni Versace bu şehrin dinamizmini çok sevmiş ve hep geri dönmek istemiş, fakat ölümü nedeniyle bir daha geri dönememiş.

Ölümünden 20 yıl sonra bu sene Gianni Versace Berlin’de şu ana kadar yapılan en büyük ve geniş kapsamlı retrospektifle onurlandırılıyor. Dünyanın farklı yerlerinden tutkulu Versace koleksiyonerleri ve Gianni Versace’nin tasarımlarını giyen ünlülerin desteğiyle gerçekleşen bu sergiye aynı zamanda Gianni Versace’nin ailesi de katkıda bulunuyor. Sergi Berlin Mitte’de Kronprinzenpalais‘de 30 Ocak’tan 14 Nisan’a kadar gezilebilir.

Kütüphanemizde Gianni Versace’nin hayatını okumak için tıklayın.

 

Margiela 1989-2009

3 Mart – 15 Temmuz Palais Galliera Paris
Martin Margiela

Şu sıralar kapalı olan Palais Galliera 3 Mart’ta kapılarını Paris’te şu ana kadar gerçekleşen ilk Martin Margiela retrospektifi ile açacak. Sergi Belçikalı ünlü tasarımcının 1989 ilkbahar yaz koleksiyonundan, 2009 ilkbahar yaz koleksiyonuna kadar olan yaratıcı dönemine odaklanıyor. Margiela’nın Hermes’in kreatif direktörü olarak geçirdiği 1997-2003 yılları arasındaki dönemi ele alan bir serginin de 2017 yılında yapıldığını hatırlatalım. Margiela The Hermes Years (Margiela Hermes Yılları) Antwerp Momu’da sergilenmişti.  Martin Margiela gibi avangard bir tasarımcının Hermes ile yollarının nasıl kesiştiğini anlatan bu sergi çok başarılıydı. Aynı sergi 22 Mart – 2 Eylül 2018 tarihleri arasında Le Musée des Arts Décoratifs’de olacak. Anlayacağınız bu sene Paris şehri bu önemli isme saygı duruşunda bulunuyor.

Fashioned From Nature

21 Nisan 2018 – 27 Ocak 2019 Victoria and Albert Museum
Auguste Champot, 1895, France. Museum no. T.84-1968. © Victoria and Albert Museum, London

Moda ile doğanın ilişkisi üzerine şu ana kadar yapılmış ilk sergi olacak “Fashioned From Nature”. 1600’lerden bugüne modanın doğal materyaller, yeni kumaşlar ve inovasyon ile ilerleyen hikayesini konu alan sergide Emma Watson’ın 2016 Met Galasına giydiği Calvin Klein elbiseden, Greenpeace’in slogan tişörtlerine, 19. yüzyılda doğadan ilham alan ipek elbiselere kadar çok geniş kapsamlı ve etkileyici bir gezinti bizi bekliyor. V&A müzesini sevmeyen yok elbette ama bu tema bizi gerçekten çok mutlu etti.

https://www.vam.ac.uk/exhibitions/fashioned-from-nature

Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination

10 Mayıs-8 Ekim Metropolitan Museum Of Art New York

Kostüm Enstitüsünün 2018 teması hakkında daha önce de bir haber yazmıştık. The Met’de 10 Mayıs’ta başlayacak olan sergi “Moda ve Katolik Hayal Gücü” üzerine. Versace’nin destekleriyle gerçekleşen sergi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Met Gala’nın 2018 Teması Belli Oldu: Moda ve Katolik Hayal Gücü

 

Azzedine Alaïa: The Couturier

10 Mayıs – 7 Ekim Design Museum London

2017 yılının Kasım ayında vefat eden ünlü tasarımcı Azzedine Alaïa adına Londra’da Design Museum’da bu ilkbahar geniş kapsamlı bir sergi açılacak. Yaklaşık 60 tasarımın yer alacağı sergide görebileceğimiz parçaları Alaia müze küratörleri ile birlikte kendisi seçmiş. Yaratıcı sürecinin arşivlenmesi ve dönemlerin belirlenmesinde kendisi de müze ile birlikte çalıştığından bu sergi ayrı bir önem taşıyor. Tartışmasız bir şekilde usta bir “couturier” olarak tanınan Azzedine Alaïa’yı kendi anlatımıyla tanımak isteyenler için kaçırılmaz fırsat, 10 Mayıs’tan itibaren Londra’da.

Frida Kahlo: Making Her Self Up

16 Haziran – 4 Kasım Victoria & Albert Museum Londra
Frida Kahlo

Frida Kahlo’nun gardırobu kime ilham olmadı ki şu ana kadar. Hayatı, sanatı, güçlü kişiliği ve kendine has tarzı ile hafızalarımızda yer eden bu özel insan ölümünden 50 yıl sonra Londra’da Victoria & Albert müzesinin konuğu oluyor. Frida’nın özel eşyalarının ve giysilerinin ilk defa Meksika dışında sergileneceğini de söyleyelim. Sergi 16 Haziran’da start alıyor.

Pink: The History of a Punk, Pretty, Powerful Color

7 Eylül 2018 – 5 Ocak 2019

Pembe denince akla oyuncak bebekler, Barbie, balerinler ve kadın olmak geliyor nedense. Hiçbir renge yüklenmeyen sorumluluk sanki pembeye yüklenmiş ve bu renk gereğinden fazla anlamlandırılmış gibi değil mi? FIT de bu soruna kafa yormuş olacak ki 7 Eylül 2018’de “Pembe” rengine adanan bir sergi açıyor. Sergi sanılanın aksine pembe giymenin sadece kadınlara özgü olarak düşünülmesinin 20. yüzyılda başladığını, ve bu dönemden önce erkeklerin de rahatlıkla pembe giydiğini herkese kanıtlayacak. Pembe renklerin arasında en ayrımcı olanı gibi gözüküyor fakat son dönemlerde feminist hareketin bir simgesi haline geldi ve her zamankinden daha güçlü bir dönem yaşıyor. Kanye West’in bu sözüne de şaşmamak lazım “Kim maviyi pembeye tercih edebilir ki?”

Punk, Tatlı ve Güçlü: Pembe Renginin Moda Dünyasındaki Yolculuğu

Haute Dentelle – Designer Lace Museum of Fashion and Lace Calais

9 Haziran 2018 – 6 Ocak

Dantel üretimi ve tasarımının kalbinin attığı, Fransa’nın Calais şehrinde yer alan Dantel ve Moda Müzesi dantel tasarımına özel bir sergiye ev sahipliği yapacak. Moda markaları, Haute Couture tasarımcıları ve dantel üreticileri arasındaki ilişkiye de değinecek olan sergide, hem el yapımı hem de seri üretim dantel örneklerine yer verilecek. Aralarında Chanel, Dior, Iris Van Herpen ve Valentino gibi markaların da olduğu önemli couture ve moda evlerinden örneklerle altmıştan fazla tasarım izleyicilerini bekliyor. Calais’ye yolunuz düşerse kaçırmayın.

Aslı Özbek

Aslı 2004 yılından beri moda sektöründe çalışıyor. Milano ve Paris'te başlayan kariyerinin büyük bölümü lüks perakende sektöründe geçti.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.