Moda sektöründe evinin yolunu bulanlardan biri:   Ceylan Onay Semiz

Moda sektöründe evinin yolunu bulanlardan biri: Ceylan Onay Semiz

Ceylan Onay Semiz / C-79 Showroom

Türkiye'nin ilk ve tek agent showroom'u C-79 Showroom'un kurucusu Ceylan Onay Semiz on yılı aşan başarılı moda kariyerini bizimle paylaşarak sorularımızı yanıtladı. 

Italya'da Guess ve Calvin Klein'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönüp Beymen, Harvey Nichols ve Vakko'da satın alma yapan Ceylan daha sonra kendi showrumunu kurarak Türkiye'de bir ilke imza attı.  ( www.c-79.com)

  • Moda sektöründe çalışmak istediğini ilk ne zaman düşündün? 

Üniversitedeyken. Ekonomi okuyordum ve finans sektörünün bana uygun olmadığına karar verdim. Moda ne kadar ilgimi çekse de bu sektörün yönetim tarafına ilgimin daha fazla olduğuna karar verdim ve bu alanda Floransa'da Polimoda'da master yaptım.

  • ·Okulda okuduğun alanla mesleğin ilgili mi? Değilse ortak noktaları neler?

Ekonomi okudum ancak tam anlamıyla sektör bilgisi aldığımı söyleyemem. Bence her şey kağıt üzerindeydi. Aklımda kalan tek ders Emre Kongar hocamızın dersleriydi, sanırım bu derslerin güncel hayatla ilgili olmasından kaynaklanıyor. Okuldan çok hoca önemli bence. Üniversitenin ardından Italya’da yaptığım master programının çok desteğini gördüm. Moda şirketlerini tanıdım, koleksiyonlar, zamanlamaları, kim ne işle ilgileniyor ve bununla birlikte bir çok detay... Bana yurtdışında staj yapmak için de kapı açmış oldu ve böylece gerçek okula başladım. 

  • Sence moda sektörü okuyarak mı çalışarak mı öğrenilir? 

Sektörle ilgili hiç bilginiz yoksa doğru okul iyi bir başlangıç ve doğru yönlendirme demektir. Ancak dediğim gibi asıl öğrenme iş hayatıyla birlikte başlıyor.

  • İlk işini nasıl buldun?

 Okulun staj sözü vardı ama sözlerini yerine getiremediler. Ben kendim CV göndererek Floransa'da ilk staj imkanımı kendim yarattim. Sonra da işe alındım.

  • Çalışmaya başladığın ilk yıllardan beri unutamadığın bir tavsiye var mı? 

Herkesle iyi geçinmeye calış. Kimin ne zaman karşına çıkacağı belli olmuyor.

  • Bu sektörü bir masal ile anlatmak istesen bu masal ne olurdu? 

Hansel ile Gratel derdim. En başta dünyaya pembe bakarak yolunuzu bulmaya çalışırken bir anda cadılarla karşılaşıyorsunuz. Hayata bakış açınız, doğrularınız ve yanlışlarınız değişiyor. Yani ekmek parçalarınızı kuşlar alıp götürüyor. Zamanla baş etmeyi öğrenip evinizin yolunu buluyorsunuz. Mutlu son!

  • Moda sektöründe bazı dönemlerin çok yoğun olduğu bilinir, özellikle satın alma ve indirim dönemleri. Bu anlarda “Ben bu işi neden yapıyorum ki zaten?” dediğinde motivasyonunu taze tutan nedir? 

Hayatta kolay iş yok bence.  Fakat kıyafetlerle ilgilenmenin, seyahat etmenin neresi kötü olabilir ki diye düşünmek lazım.

  • Ekibine yeni bir takım arkadaşı aradığında en çok önem verdiğin özellikler neler? 

Dürüst ve çalışkan olması. Başladığı işi sonuna kadar getiremeyen ve zamanında teslim etmeyenlere tahammül edemiyorum. Bir de iş hayatinda net olmalı. Zaten zor bir ortamda çalışıyoruz ve bence bu iki özelliği taşıdıktan sonra  gerisi gelir.

  • Moda sektöründe geleceğin meslekleri sence neler olacak? 

Bence online showroomlar ve pop-up mağazalar artacak. Yeni girişimcilere bu alana kaymalarını tavsiye ederim.

Bir moda markasında ilk stajımı nasıl buldum?

Bir moda markasında ilk stajımı nasıl buldum?