LVMH Ödülünün 8 Finalistiyle Tanışın

Yaklaşık 1 ay önce haber yaptığımız “ Dilara Fındıkoglu LVMH Ödülüne Aday Gösterildi” yazımızda Dilara’nın bu sene 4.’sü yapılacak genç tasarımcılar yarışmasında ilk 21’e kaldığını duyurmuştuk. LVMH ödülü gibi prestijli bir ödülde ilk 21’e girebilmek büyük bir başarıyken daha da zor olanı ilk 8 finalistten biri olmaktı. Ama maalesef Dilara elenerek ilk 8 arasında gösterilmedi. Yaklaşık bir ay süren eleme aşamasında jüri, 21 adayın işlerini sergilediği bir panel organize ederek hem tasarıcıları satın almacılarla buluşturdu, hem de basının dikkatini çekmelerini sağladı. Aslında bu süreçte ilk 8’de olmak veya ödülü kazanmak kadar, gelen basın ilgisini doğru şekilde kullanabilmek de önemliydi.

Dilara Fındıkoglu, 21 finalistin işlerini tanıttığı LVMH panelinde

1200’den fazla adayın katıldığı yarışmada ilk 21’e girme başarısının ötesinde Karl Lagerfeld, Anna Wintour, Kendall Jenner gibi birçok ismin karşısında kendi tasarımlarını anlatmak her genç tasarımcının hayali olsa gerek. Bu sene kafamızdaki soru işaretlerinden biri de Givenchy’den ayrılan Ricardo Tisci’nin jüride yer alıp almayacağıydı. LVMH’den gelen açıklamaya göre Tisci bu sene de yarışmanın jürisinde. Önümüzdeki sene ise markaya yeni geçecek Clare Waight Keller, Givenchy adına jüride bulunucak.

Anna Wintour, tasarımları incelerken

Gelelim listede yer alan ve her biri sektörün kilit isimleri tarafından seçilmiş olan 8 yetenekli tasarımcıya. 45 kişilik bir jüri tarafından seçilen adayların ikisi Amerika’dan, ikisi Fransa’dan, 2 kişi İngiltere’den, geri kalan diğer iki aday ise Danimarka ve Rusya’dan LVMH yarışmasına katılıyor. İlk 8 arasında yer alan ve Londra’da yaşayan Suriye’li tasarımcı Nabil Nayal, geçen sene seçilemeyip bu sene ilk 8’de kendine yer bulmayı başaran bir isim. Hem Dilara hem de diğer genç tasarımcılar için mücadele etmeyi ve üretmeyi bırakmamak gerektiğinin güncel örneklerinden biri Nayal.

Finalistler

Finalistler soldan sağa: Yoon Ahn Ambush, Antonin Tron, Cecilie Bahnsen, Maria Jahnkoy

 

Kozaburo Akasaka, Marine Serre, Molly Goddard, Nabil Nayal

Bu seneki bir başka dönüm noktası da 8 finalistten 5’inin kadın olması. Biliyorsunuz son günlerde moda dünyasında özellikle de tasarım dünyasının erkek egemenliğinde kaldığı ve kreatif direktörlük gibi pozisyonlara daha ziyade erkeklerin getirildiği gibi haberlere çok sık rastlar olduk. Gündem böyle olunca 8 adaydan 5’inin kadın olması aslında tüm sektör için umut verici bir gelişme.

Cecilie Bahnsen

Feminen ve abartıdan uzak parçalarıyla Cecilie Bahnsen

Gelelim adaylar arasından favorilerimize.  Tek tek tüm adayları çok yetenekli bulsak da özellikle beğendiklerimize arasında ilk sırada Cecilie Bahnsen var. Bahnsen’in çizgisi ilk bakışta sade gibi görünse de detaylarda minik ayrıntılar ve zahmetli el işçilikleri mevcut. Feminen bir çizgide sade ama detaycı tasarımlarla ilgilenen Danimarkalı tasarımcı, Londra’da bulunan Royal College of Art’tan mezun ve şimdiden koleksiyonunu Dover Street Market’ta ve dünyanın 7 farklı ülkesinde satıyor.

Maria Jahnkoy

Maria Jahnkoy kuşkusuz bu seneki finalistler içinde hem kişisel tarzıyla, hem tasarımlarıyla hem de tasarımlarını sunuş yöntemiyle en dikkat çekenler arasında. Rusya’nın Sibirya bölgesinden olan ama şu sıralar Brooklyn’de yaşamakta olan  Jahnkoy, erkek tasarımları yapıyor. Hatta geçtiğimiz New York Fashion Week’de koleksiyonunu sergileme fırsatı buldu. Parsons School of Design mezunu tasarımcının çizgisi oldukça eklektik.

Maria Jahnkoy koleksiyonu

Brooklyn’in renkli, farklı etnik gruplardan oluşan canlı yapısını koleksiyonuna yansıtmış hem de oldukça sürdürülebilir bir şekilde. Koleksiyonda yer alan parçaların neredeyse tamamı Jahnkoy’un mahallesinden topladığı kumaşların geridönüştürülmesiyle oluşturulmuş. Tüm bunlarla da yetinmiyor, günümüzde defilelerin giderek tek düze olduğu ve pek çok tasarımcının defilelerini farklılaştırmak için yeni arayışlara girdiği bu moda dünyasında Jahnkoy da defile yerine canlı bir performans/gösteriyle kıyafetlerini sunmayı seçiyor. 1. olur mu bilemiyoruz ama Maria Jahnkoy adını bir yerlere not etmekde fayda var. Kendisini ileride sık sık duyacağımıza eminiz.

 

Kozaburo Akasaka

Kozaburo Akasaka koleksiyonu

Kozaburo Akasaka da genç yeteneklerden. Tokyo doğumlu olan Akasaka üniversite eğitimi için Londra’ya taşınıp Central Saint Martins’den mezun oluyor. Daha sonra New York’a taşınıp Parsons School of Design’da moda tasarımı yüksek lisansını tamamlayan Akasaka’nın mezuniyet koleksiyonu Dover Street Market’ta satılmaya başlıyor.

Akasaka’nın koleksiyonundaki çıkış noktaları birçok farklı kültürde yaşamanın verdiği deneyim ile altkültürlerden oluşuyor. 90’ların Japon müzik grupları, New York ve Londra havası koleksiyonunda hissedilenler arasında. Tüm bunlara bir de üst kalite işçilik ve kumaşlar eklenince ortaya çıkan tasarımlar gerçekten göz alıcı oluyor.

 Nabil Nayal

Nabil Nayal

Dikkatimizi çeken bir diğer tasarımcı da Suriyeli Nabil Nayal. Manchester Metropolitan Universitesi mezunu Nayal, tasarım hayatına British Fashion Council’ın verdiği bursla Royal College of Art’ta moda tasarımı yüksek lisansı yaparak devam ediyor. Burberry ve River Island gibi markalarla çalışmış olan Nabil aynı zamanda 2015 temmuz ayında Paris Couture haftasında da koleksiyon sergilemiş bir tasarımcı.

 

 

Nabil Nayal

 

Nayal’ın tarzına baktığımızda birçok eleştirmenin onu “Elizabethan Sportswear”-yani Kraliçe 1. Elizabeth tarzı spor giyim olarak adlandırdığını duyunca şaşırmayız değil mi? 16. yüzyıl ilhamlı parçalar, boyunluklar günümüz silüetleri ve kumaşlarıyla birleşince ortaya sıra dışı görüntüler çıkıyor.

 

 

 

16 Haziran’da bu 8 adaydan hangisi birinci çıkar buna tahmin yürütmek zor ama bizim gözümüzde yetenekleriyle hepsi birinci. Her biri ayrı bir tasarım ve estetik anlayışına sahip bu tasarımcılar belki de geleceğin Karl Lagerfeld’leri, Alexander Mcqueen’leri oalcaklar, kimbilir?

Eda Binark

Istanbul doğumluyum.Nişantaşı Işık Lisesi'nin ardından lisans eğitimimi London College of Fashion’da Fashion Design& Development bölümünde tamamladım. Istanbul'a dönüp bir sene Vakko’da satın alma ve merchandising asistanlığı yaptıktan sonra Londra’ya geri dönüp yine LCF'de Moda Yönetimi ve Stratejik Moda Pazarlaması yüksek lisansı yaptım. Mayıs 2016'dan beri Moda Kariyeri’nde içerik editörüyüm.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.