Her yılın moda rengini ilan eden Pantone, 2017’yi yeşillendirmeyi kafaya koyarak “Greenery” renk tonunu yılın rengi seçti*. Çimen yeşilini andıran yılın yeşil rengini elbette modaya, tekstile, mimariye, dekorasyona adapte etmek için çeşitli öneriler internette mevcut.**
Peki ortamdaki müziğin, renklerin, şekillerin hatta ısı derecesinin tüketicilere etkisini inceleyen tüketici davranışı bilimi, bu renk için ne gibi bulgulara sahip?
1964 yılında yayınlanan bir makaleye göre kırmızı ve turuncu gibi renkler uzun dalgaboyuna sahip. Ancak kısa dalga boyuna sahip olan yeşil ve mavi gibi renklerin gevşeme ve ferahlama hissi verdiği düşünülüyor (Nakashian, 1964). Bu gruptaki renkler diğerlerine göre yaratıcılığı daha fazlatetikliyor (Lichtenfeld vd., 2012).
Farklı araştırmalara göre de yeşil rengin algısı başarı ve sakinlik. Bu nedenle akademisyenler, eğitimciler ve sınav ile ilgili sektörlerde bu rengin tonlarının kullanılması öneriliyor (Briki & Hue, 2016). Yeşilin çağrıştırdığı diğer anlamlar iyilik hali, heyecan ve keyif alma.
Peki bu renk bu kadar mükemmelse neden hep onu kullanmıyoruz? Çünkü yeşil ve mavi gibi sakin renkler, kırmızı kadar cazibeyi arttırmıyor. Kırmızı aynı zamanda dominant ve baskın karakterlerin simgesi. Kontrolü ve baskınlığı simgeliyor. Yani yılın renginin rakiplerine göre daha az seksi, daha az baskın ama daha yaratıcı, sakin ve ferah olduğunu söyleyebiliriz. Yine de Jennifer Lopez’in efsane elbisesi gibi yeşille cazibeyi buluşturmak da mümkün.
Psikolog Michael Solomon’a göre yeşil renk kadınlar için ekstra önemli, çünkü para ve yenilenmeye ek olarak bu renk üreme ve doğurganlık simgesi olarak görülüyor. Bunun yanısıra ünlüler yeşil kullanmakta haklı, çünkü yeşil güç, başarı ve en önemlisi paranın simgesi olarak görünüyor.
Özellikle paraların yeşil olduğu bir dünyada, finansal kuruluşların ve bankaların kazancı simgeleyen bu rengi zararı simgeleyen kırmızıya tercih etmeleri tesadüf değil (Bazley vd., 2017).
Pazarlamada Yeşil
Paranın rengiyle tezat şekilde modern toplumda artık çevre dostu bilinçli tüketicilere “yeşil tüketici”, bu tarz çevreye saygılı, organik, geri dönüştürülmüş, doğal ürünlere ise “yeşil ürünler” deniyor. Dolayısıyla pazarlamacılar da yeşil rengi sağlık algısı yaratmak için bir araç haline getirmiş durumda. Paketlemeden vitrin dizaynına bu renk “suyu sıkılacak” derecede fazla kullanılıyor.
Laura Ashley’den Dior’a bazı ünlü markaların yeşil vitrin kullanımı ise şu şekilde:
https://modakariyeri.com/2017nin-rengi-greenery
* https://modakariyeri.com/2017nin-rengi-greenery/
** http://www.instyle.com/fashion/how-to-wear-pantone-color-year-2017-greenery