Yine Bangladeş, Yine Tekstil Fabrikasında Patlama

2013 yılında Bangladeş’te Rana Plaza tekstil fabrikasında 1100 işçinin ölümüne sebep olan patlamanın ardından ülkede tekstil işçilerinin haklarının korunması amacıyla baskılar artmıştı. Görülen o ki bu baskılar hala yeterli değil. *Reuters’in haberine göre Bangladeş’in Dhaka şehrinde bir fabrikada yaşanan patlamada 10 işçi yaşamını kaybetti ve onlarca kişi yaralandı.

Apparel Factory in Dhaka | Source: Flickr/NYU Stern BHR Business Of Fashion

İsveç, Danimarka, Almanya, Rusya, İspanya, Hollanda ve İngiltere’ye örme ürün grupları yapan fabrikada yaşanan patlamanın ardından fabrika yöneticisi “Aslında herşey kontrol altındaydı. Bu bir kaza.” diye açıklama yaptı.

Bangladeş Dünyanın En Büyük İkinci Tekstil Üreticisi

Bangladeş Çin’den sonra dünyanın ikinci en büyük tekstil üreticisi. Ülkede 4 Milyon tekstil işçisi var ve tekstil ülke ihracatının yüzde 80’ini oluşturuyor. Tekstilin ülke ekonomisindeki önemi global rekabette yerini kaybetmeme çabasını da yanında getiriyor. Bangladeş düşük üretim fiyatlarını koruyabilmek için işçilere düşük maaş vermesi ve işçi haklarını gözetmemesi nedeniyle tüm dünyada aktivistlerin radarında. Bangladeş’te tekstil işçileri asgari ücretin dörtte birini kazanıyor.

Patlamanın olduğu fabrikanın müşterilerinden biri de Finlandiya’lı Stockmann şirketi. Stockmann’den bir yetkili günde 100.000 adet üreten fabrikanın yapılan kontrolleri geçtiğini ve iki sene geçerli bir uygunluk sertifikasına sahip olduğunu söyledi.

Tekstil sektöründe yaşanan acı kazalar yapılan tüm çalışmalara rağmen devam ediyor. Satın aldığımız markaların üretimlerini nerede ve hangi şartlarda yaptığını araştırmak işte bu nedenle çok önemli.

Asya ülkeleri tekstil üretiminde öncü ülkeler. Dünyanın moda ürünlerinin yüzde 60’ı Asya’da üretiliyor. Bu konuda yapılan birçok çalışma ve belgesel mevcut. Bunlardan biri “The True Cost”, bir diğeri de “Living Wage Now”.

 

Daha fazla bilgi için Sürdürülebilir Moda bölümümüzdeki yazıları okuyabilirsiniz.

 

*Reuters haberi için tıklayın.

 

 

 

Aslı Özbek

Aslı 2004 yılından beri moda sektöründe çalışıyor. Milano ve Paris'te başlayan kariyerinin büyük bölümü lüks perakende sektöründe geçti.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.