Okula Dönüş Vakti

Okula Dönüş Vakti

Sevgililer günü, Paskalya, Doğum günleri, Yılbaşı derken neredeyse her özel gün ve her sezonun bir marketing aracına dönüştüğü moda dünyasında son yıllarda görülen en büyük trendlerden biri bir pazarlama stratejisi olarak "Okula Dönüş" konsepti. 

Okula Dönüş konsepti ilk başta moda dünyasının sadece kısıtlı bir kısmını kapsayan bir alan gibi görünse de aslında tahmin ettiğinizden de çok daha fazla ürünü içeriyor. Okula dönüş denince sadece ilkokul-lise aklınıza gelmesin, lisans ve yüksek lisansı da kapsayan bu konsept aslında hepimize yeni bir okul dönemiyle birlikte "yeni bir başlangıc, yeni olanaklar, yeni sosyalleşme fırsatları" da vaadettiği için laptoptan çantaya, kozmetikten kıyafete kadar neredeyse her alana dokunuyor.

Aslında bir pazarlama çerçevesi içinde baktığımızda okula dönüş adeta bir perakendecinin rüyası. Özellikle hem mevsimsel geçiş, hem de tüketimin mantıksal bir gerekçeyle ilişkilendirmek bir pazarlama çerçevesi içinden baktığımızda bu konsepti perakendeciler/ markacılar için vazgeçilmez kılıyor. Yapılan araştırmalara göre Amerika'da bu Ağustos ayından beri gecen seneye göre "okula dönüş" ürünlerinin internette aranma oranı %48 arttı.  Okula dönüş kırtasiye sektörüyle birlikte aslında en çok da kıyafet sektörünü içine alıyor. Okula donus dediğimizde öğrenciler müşteri olarak algılansa da belli yaş grupları için aslında müşteriler ebeveynler. Bu konseptin yüzde 50'ye yakınını olusturan ilkokul ve bazen de lise grupları için kıyafet tercihleri büyük olcude ebeveynler tarafından yapılıyor- yani markaların işi her zamankinden de zor hem ürünleriyle tüketiciye hitap etmek hem de ürünü satın alıcıyı cezbedecek hale getirmek zorundalar. 

Markalar içinse çekişmeli gecicek bir dönemin habercisi okula dönüş konsepti. Ardarda kampanyaların yapıldığı bu kısa dönem aralığında müşteriyi çekmek için online, offline her yolu deniyorlar. Önde gelen online alışveris sitelerinden ve perakendecilerden Asos, Pacsun, Forever21 gibi markalar sitelerini okul temalı stylinglerle süslerken, okulla bağlantılı ürünlerde özel indirimler uyguluyorlar. Perakendeciler ise okulla bağlantılı veya bu yeni süreçte ihtiyacımızın olabileceğini düşündükleri bir çok ürünü özel mağaza içi düzenlemeler ve promosyonlarla bize hatırlatıyorlar. 

Yurtdışında okula donus cılgınlığı yasanırken bizde de durum cok farklı değil. Boyner, Koton gibi Türk hazırgiyimciler de bu dönemden faydalanmak üzere stratejiler izlerken bir cok Türk online alısveris sitesi ise Eylül sonuna kadar 'okula donus' temasına uyan tüm kıyafetlere belli bir miktar indirim uyguluyor ya da hediye çeki veriyor. Okula donus temasının Türkiye içindeki en güçlü örneklerinden gösterebileceğimiz Boyner, tüm ihtiyacları tek bir çatı altında toplamasını vurgulayarak kampanyasını sürdürüyor. 

Okula donus konseptinde son bir kaç yıldır en göze çarpan detaylardan biri de sayıca bir çok markanın Youtuberlarla işbirliği yapması ve hedef kitlesine bu alanda ulaşmaya çalışması. Amerikanın dev online perakendecisi Pacsun'ın da dediği gibi " Perakende dünyası şu günlerde her zamankinden de fazla kalabalık. Bu seneki okula dönüş konseptinde özellikle de lise çağındaki müşterilere ulaşmanın en etkili yolunu ise Youtuberlarla işbirliği yapmakta bulduk". Gerçekten de artık Generasyon Y hatta büyük çoğunlukla Generasyon Z'ye hitap eden okul teması için markaların her zamankinden yaratıcı olması gerekiyor. Aynı şekilde bloggerlar da, okula dönüş konseptiyle ilgili bir çok styling, alışveriş onerileri ve marka işbirlikleri bulabilirsiniz. 

Dergiler de bu sektörden payını alanlar arasında. Belki belli başlıları değil ama daha teenager  kesime ve daha alışveriş kültürüne hitap eden dergilerde Ağustos veya Eylül sayılarında mutlaka okula dönüş konseptine özgü reklamlar, editorial çekimler görmüşsünüzdür. Sonucta bu büyük bir pazar ve moda sektörü de bu konseptten yararlanmak için farklı yollar denemeye açık.

Konuyla ilgili Adweek 'in yaptığı arastırmaya göre okul öncesi alısverişine cıkanların %98'i mutlaka bir kırtasiye öğesi satın alırken, %97'si de bir adet giyim parçası satın alıyor. Gerçekten okul alışverisi artık kırtasiyeyle özdeşlestiği kadar giyim sektörüyle de içiçe. 

Müşterilerin %30'u okul öncesi alışverişinde online reklamlar veya her türlü online çalısmadan etkileniyor. Bu %30 kitlesinin hiç de azımsanmayacak olması markaların satış için online işbirliklerine ağırlık vermesini net bir şekilde özetliyor. 

Bazen yeni ihtiyaclar almak olsun, bazen de sırf yeni bir başlangıc yapılacağından yeni şeylere sahip olmayi istemek olsun, okula dönüş alışverişi ağustos- eylül ayı dönemlerinde okulla bağlantısı olan herkesin ister istemez dahil olduğu bir konsept. Markalar içinse yeni sezonu ve bir çok cocuğun/gencin okul heyecanına doğru şekilde hitap edip rekabet dolu ve sınırlı bir zaman aralığında olan bu konsepti doğru şekilde idare edebilme zamanı. 

 

Beynimizi Neden Mağazanın Kapısında Bırakıyoruz?

Beynimizi Neden Mağazanın Kapısında Bırakıyoruz?

Bağdat Caddesine Neler Oluyor ?

Bağdat Caddesine Neler Oluyor ?