Bağdat Caddesine Neler Oluyor ?
İstanbul'da özellikle de Anadolu yakasında alışveriş denince aklımıza ilk gelen yerlerdendir Bağdat Caddesi. Ama zamanında dünyanın en iyi alışveriş caddelerinde ilk 10'da gösterilen Bağdat Caddesi eski civcivli, bol alışverişli günlerinden uzak zamanlar yaşıyor. Taksim Meydanı'nda kapanan mağazalarla ilgili haberler Facebook sayfalarından eksik olmazken, Cadde sakinleri uzun bir süredir, semtin eski havasının olmadığından ve birbiri ardına kapanan mağazalardan yakınırken biz de Moda Kariyeri ekibi olarak durumu anlamak için geçtiğimiz günlerde Cadde'de keşfe çıktık! Hatta takip edenleriniz bilir Instagram Stories'den canlı yayınla tüm geziyi paylaştık.
Turumuza, Bağdat Caddesi Barlar Sokağında, bol inşaat gürültüsü eşliğinde başladık. Yaşayanlar ve şikayet edenlerden duyanlar bilir, Kadikoy ilçesinde son bir kaç yıldır çılgın bir kentsel dönüşüm furyası yaşanıyor- bu kentsel dönüşümden en çok etkilenen muhitler arasında da Bağdat Caddesi geliyor. Cadde civarında neredeyse her üç evden biri yıkım halinde. Her tarafta molozlar, tozlar, inşaat kamyonları ve bitmek bilmeyen bir inşaat gürültüsü- bir zamanların huzurlu, yeşil Bağdat Caddesi'nin atmosferini yerle bir etmiş durumda. Hem yapılan insaatlar insanların Cadde'de dolaşma keyfini kaçırıyor hem de inşaatlar yüzünden evleri yıkılan çevre halkı başka yerlere taşınıyor. Yani aslında muhit oldukça büyük bir değişim geçirmekte.
Ana caddenin ve ara sokakların sadece yüzü değişmekle kalmıyor aynı zamanda senelerdir bu bölge ile bağ kuran eski sakinler de değişiyor. Ve bunlar sadece apartman sakinlerinden ibaret değil. Turumuz esnasında bir çok markanın da kentsel dönüşüm yüzünden Cadde'den çıkmak zorunda kaldığına tanıklık ettik. Turumuzun daha neredeyse başında karşılaştığımız Tommy Hilfiger ve Diesel, binaları kentsel dönüşüm kurbanı olduğu için yıkılacak diye taşınmaya gün sayıyorlardı. Sorduğumuzda öğrendik ki tam olarak ne zaman ve nereye taşınılacağı daha kesinleşmemiş. Şu an sadece ellerindeki stokları büyük indirimlerle tüketmeye çalışıyorlar. Biraz daha ilerideki ünlü spor kıyafetleri mağazası SportWorks ise biraz daha şanslı olanlardan. Mağazanın bulunduğu bina yakın zamanda yıkılacağı için Cadde standartlarında neredeyse imkansızı başararak dükkanı aynı sırada daha küçük bir yere taşımayı başarmışlar. Ancak "150 metre ileride yeni mağazamıza bekleriz" afişleri malesef çoğu mağazada yerlerini devasa puntolarla yazılan "KİRALIK" ilanlarına bırakmış durumda. Brandroom, Koton, Network bu üzücü örneklerden bazıları.
Bu değişimde rolu olan ikinci en büyük faktörse kiralar. Bağdat Caddesi bir marka haline geldiğinden mal sahipleri astronomik kiralar talep ediyorlar. Değişen kitle, online alışverişe yönelen müşteri ve ortalığı inşaat alanına çeviren kamyonlara bu yüksek kiralar da eklenince çoğu marka kirasını ödemede zorlanıyor ve sonuç olarak da Cadde'den çıkmaya mecbur oluyor. Açıldığında herkesin büyüklüğüne hayret ettiği 4 katlı devasa mağazası ile Bershka'nın ödeyemediği kiralar yüzünden kepenk kapatması bunun en büyük örneklerinden. Hemen yanında bulunan yine çok katlı mağaza GAP de yakın zamanda yerini Odeabank'a bırakan isim.
Hazır giyimin en öne çıkan markalarından Benetton, Stefanel, Aldo, Gap, Bershka ve Zara'nın teker teker Cadde'den ayrılması hepimizi şaşırtmıştı. Daha gözlerimiz bu vitrinlerdeki boşluklara yeni yeni alışırken, Twist, Koton, Divarese, Network gibi markalarda Cadde'den çekilenler arasına girdi. Sadece büyük hazır giyim markaları değil Sunglass Hut, Kent Optik, So Chic ve daha bir sürü yerel küçük işletmeci gerek kentsel dönüşüm, gerek kiralar yüzünden Cadde'den çıktı. Şaşkınbakkal ışıklara geldiğimizde, kozmetik devi ve her daim yok satan Mac'in vitrinleri beyaz kağıtlarla kaplı mağazası bir şok etkisi yaratmadı desek yalan olur.
Mağazaların boş, cafe/restaurantların dolu olduğu bu günlerde hiç bir şeyin garantisi olmadığını Kitchentte ve Midpoint'in gitmesiyle daha da iyi anlıyoruz. Biraz daha ileride Cadde'nin prestij sembollerinden biri olan Burberry'de ise durumlar biraz karışık. Tadilata giriyoruz yazısı esliğinde tamamen boşaltılan bir mağaza görüntüsü akıllarda soru işaretleri bırakıyor.
Suadiye'den biraz daha ileri doğru bu durumu konuşarak devam ederken tanıdık bir logo ile karşılaşıyoruz. Suadiye- Çatalçeşme arasında Bostancı istikametine doğru sol kaldırımdan yürürken bir inşaat alanının önüne çekilen yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki üzeri CHANEL yazılı paneller tüm o kapanan mağaza görüntülerinden sonra bizi gafil avlıyor. Cadde böyle kan kaybederken ve insanlar durumdan oldukça şikayetçiyken lüks sektörünün dev ismi Chanel'in verdiği bu karar, hem bizim hem de bu haberi okuyanların mağaza açılana kadar konuşup üzerine fikir üreteceği bir konu olacağa benziyor. Biz de küçük keşif turumuzdan sonra bu yazıyı hazırlamak için notlarımızı birleştirmeye giderken, aramızda inşaatın ne kadar sürede biteceğini ve mağazanın neye benzeyeceğini tartışmaya başlamıştık bile.