Bu Bir Reklamdır! #Ad

Bu Bir Reklamdır! #Ad


Sosyal medya özellikle de ünlüler ve bloggerlar reklam kokan bir konuyla karşı karşıya! #ad ve #sponsored hashtagleri henüz dikkatinizi çekmediyse de onları daha sık görmeye şimdiden alışın çünkü kullanım alanları giderek artacak.

 

Moda ve lüks markaları için ünlüler ve bloggerların yeri çok başkadır özellikle de reklam söz konusu olduğunda. Doğru hedef kitleye ulaşma, doğal tanıtımlar yapma, gerçek bir deneyim sunma ve kazanç sağlama gibi faydalara baktığımızda markaya uygun bir blogger ile anlaşıp birlikte ürün tanıtımı yapmak her iki taraf için de oldukça karlı diyebiliriz.

Özellikle markalar için bloggerların kendi üzerinde deneyimlediği ürünleri kendi hesaplarından paylaşmasındaki sıcaklık ve samimiyet, yabancı modellerle stüdyolarda yapılan çekimlere oranla hem daha fazla etkileşim sağlar hem de daha az maliyet ister. Tabii bu durumdan bloggerlar da oldukça memnundur ki bloggerlığı mesleğe dönüştürmede bu işbirliklerinden elde edilen gelirlerin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu düşünebiliriz.

Ancak bu samimi görünen ortam yavaş yavaş azalacağa benziyor.  ABD Federal Ticaret Komisyonu, markaların ve bloggerların aldatıcı kampanyaları ile ilgili çeşitli önlemler almaya başladı. Bu önlemlerin ilki; yurt dışında yavaş yavaş kendini gösteren #ad ve #sponsored gibi hashtagler oldu. Özellikle yabancı bloggerlar ve markalar bu hashtagleri paylaştıkları tanıtım postlarına eklemeye başladı bile. Bu konuda Sephora ve Loréal gibi markaların bloggerlarla yaptığı işbirliklerinden#lorealsponsorship tarzı hastahglerini görmek mümkün.

İlerleyen dönemlerde marka ile işbirliğinin daha net belirtilmesi gibi daha fazla önlemin hayata geçirilmesi planlanırken bu konuda araştırmaların süreceği söyleniyor. Sonuçları ise daha şimdiden tartışılmaya başlandı bile. Bloggerların kendi deneyimlerini sunmak yerine karşılığında para aldıkları ve bunu açık açık belirttikleri ürün ya da hizmetleri önermesi reklam kampanyaları gibi mecralardan alışık olunan bir durum olsa da kendi hesaplarından her deneyimi bu şekilde paylaşmaları durumu biraz değiştirebilir.

Sektörle ilgisi olan birçok kişi bu tarz paylaşımlarda herhangi bir hashtag olmasa bile bunun bir işbirliği olduğunu sezinlese de bloggerların diğer takipçilerinin gerçek bir deneyim olduğunu düşünme, hemen gidip o ürünü kendi üzerinde deneyimleme ve son aşamada satın alma ihtimali oldukça fazla.

Tabii bu önlemlerin sosyal medyada nasıl uygulanacağının da kanallara göre değişiklilik göstermesi kaçınılmaz. Özellikle snapchat gibi kanallarda bu iş giderek zorlaşacağa benziyor. 

Tüm bunların yanı sıra bazı görüşlere göre “Evet, bu işbirliklerini açıklamak gerekiyor ancak bu hashtagleri kullanmak zorunlu değil. Bloggerlar hashtag kullanmayı işin basit kısmı olarak görüyor ve bu şekilde kolaya kaçıyor. Oysa postun paylaşım şekli samimi ve gerçekçi olduktan sonra #ad gibi hashtaglerle takipçileri rahatsız etmemek mümkün.”*
 

Peki sizce bu şeffaflığın giderek artması insanların blogger ve markaya deneyim konusunda güvenini sarsacak mı? Yoksa zaten tahmin edilen ve bilinen bir konu olduğu için pek bir değişiklik olmayacak mı? Ne dersiniz? 

*Kaynak 

Bir başka kaynak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Markalara Yön Veren Renk Pembe

Markalara Yön Veren Renk Pembe

Markalara da Turist Gelir, Hatta Göçmenler de

Markalara da Turist Gelir, Hatta Göçmenler de