Tekstil Mühendisliği

Dört yıllık eğitim süresi olan Tekstil Mühendisliği bölümü genellikle zorunlu fabrika stajını da içerir.

Tekstil mühendisliği nedir?

Tekstil Mühendisliği; bir tekstil ürününün elde edilmesi için uygun hammadde ve üretim metodu seçilmesi, kalite ve verimliliği etkileyen koşulların yönetilmesi ile tasarım, iyileştirme ve güvenlik konularını içeren bir mühendislik dalıdır. Çoğu üniversitede Mühendislik Fakültesi’ne bağlı olan bölüm, bazı üniversitelerde özel açılan Tekstil Fakültesi’nin bünyesinde de yer alabilmektedir. 4 yıllık eğitim süresi olan Tekstil Mühendisliği, genellikle zorunlu fabrika stajını da içermektedir.

Tekstil mühendisliği bölümünde ne tür dersler vardır?

Temel mühendislik dersleri ile başlayan eğitim programı; sonrasında tekstil hammaddelerinin tanınması, üretim yöntemleri ve tedarik zinciri, farklı üretim teknolojileri gibi teknik derslerin yanı sıra pazarlama, ekonomi, iş hukuku, organizasyon ve planlama gibi özel sektöre yönelik yönetimsel dersleri de içermektedir.

Konvansiyonel tekstil üretimi için gerekli olan lif, iplik, kumaş ve giysi üretim süreçlerini temel alan tekstil mühendisliği; teknik tekstiller, kompozit materyaller, geri dönüşüm ve enerji yönetimi gibi konuları da ele almaktadır.

Tekstil Mühendisliği Bölümü hakkında en çok karşılaşılan yanılgı, moda tasarımcısı olmak isteyen öğrencilerin bu bölümü tercih etmesiyle alakalıdır. Ders içeriği açısından daha çok teknik ve yönetimsel konuları inceleyen bölümde tasarım dersleri daha sınırlı kalmaktadır. Ancak; tasarımcı olmak isteyen mezunlar, sonrasında bu alana yönelik destekleyici eğitimler alarak hayallerini gerçekleştirebilirler.

Karşılaşılan diğer bir yanılgı ise, bölümün sadece makine temelli bir mühendislik eğitimi olduğudur. Tekstilde kullanılan makinelerin anlatıldığı derslerin yanında hammadde yapılarının ayrıntılı olarak işlendiği, boya ve baskı gibi kimya bilgisine ihtiyaç duyulan ve ürünlerin maliyetlerini hesaplamak için gerekli olan sayısal altyapının sağlandığı tekstil mühendisliği eğitiminde; kalıp çıkarma, kumaş bilgisi gibi tasarımsal ve pazarlama, organizasyon gibi sosyal dersler de yer almaktadır.

Tekstil mühendisleri için kariyer olanakları nelerdir?

Tekstil Mühendisliği Bölümü mezunları lif, iplik, kumaş veya hazır giyim üretimi yapan fabrikaların üretim hattında çalışabildiği gibi moda markalarının ofislerinde de iş olanağı bulabilmektedirler. Satın alma, pazarlama, tasarım, ürün geliştirme, üretim takibi, planlama ve ürün/kategori yönetimi gibi masa başı olarak görünen görevler; ürün ve üretim süreçlerinin tanınması, maliyetlendirme, üretilebilirlik ve kalite standartları gibi teknik bilgilere ihtiyaç duyduğundan, tekstil mühendislerinin çokça tercih edildiği pozisyonlardır.

Tekstil markalarının; mağazaları, moda çekimleri ve defilelerinden gördüğümüz parıltılı dünyalarının ardında tasarım, ürün geliştirme, numunelendirme, maliyet ve fiyatlandırma, üretim ve kalite standartlarının sağlanmasını da içeren hummalı bir çalışma yatmaktadır. Bölümde verilen teknik derslerle gerekli teorik donanıma sahip olan yeni Tekstil Mühendisliği mezunları, işe alışma sürecini diğer çalışanlara göre çok daha hızlı bir şekilde atlatabilmektedirler. Ayrıca, pozisyonlar arası geçişleri de genel tekstil bilgileri sayesinde daha kolay olmaktadır.

Tekstil Mühendislerinin ofislerde bulabileceği bazı kariyer olanakları:

Satın almacı (buyer),

Müşteri temsilcisi (merchandiser)

Kumaş ve giysi teknoloğu (fabric/garment technologist)

Ürün sorumlusu (product associate)

Üretim sorumlusu (production associate)

Marka/kategori uzmanı (brand/category associate)

Ürün geliştirme sorumlusu (product development associate)

Sektör profesyonellerinin anlatımıyla tekstil mühendisliği

Bir okul, bölüm, meslek hakkında en doğru bilgiyi onlara mensup insanlardan alabilirsiniz. Bu nedenle genç Tekstil Mühendisliği öğrenci adayları için, Tekstil Sektöründe çalışan mezunlara “Tekstil Mühendisliği eğitimini işinde ne şekilde kullanıyorsun? Sana sağladığı faydalar nelerdir?” sorusunu sorduk. Cevaplarının soru işaretlerinizi aydınlatması dileğiyle…

Mehmet Onur Dağ, Buyer (Satın Alma Sorumlusu)

Bu işe ilk başladığım zamanlarda çoğu insan gibi ‘Okulda öğrendiklerim ne işime yarayacak?’ hissine kapıldım ancak zaman geçtikçe aldığım eğitimin aslında işin birçok noktasında bana fayda sağladığını gördüm, hala da görüyorum. Nihai ürün olan giysiyi oluşturan iplik ve kumaşın teknik özelliklerini ve bunların hangi yöntemlerle kazandırıldığını bilmek, üretim sürecinin ürüne sağladığı avantaj veya sebep olacağı dezavantajlarını öngörmemi kolaylaştıyor. Tekstil ürünlerinin kalite göstergesi olan fiziksel testleri sadece sayısal olarak değil, zihinde neden-sonuç ilişkisini kurarak analiz edip değerlendirebilmek, üretici-müşteri ilişkisini daha sağlıklı yürütebilmek adına çok büyük avantajlar sağlıyor ve fiyatlandırma aşamasında da üreticilerle daha sıkı pazarlık yapmama oldukça yardımcı oluyor.

Belirli bir tekstil altyapınızın olması sayesinde, özellikle üreticilerle olan iletişiminiz daha kuvvetli oluyor ve sorunlar çok daha rahat çözülüyor.

Neslişah Süslü, Merchandiser (Müşteri Temsilcisi)

Eğitimimi, işimin neredeyse her alanında kullanıyorum. Sorumlu olduğum ürünlerin üretimi için; kumaş ve renk okeyleri verirken, istenen baskı ve boya özelliklerinin sağlanabilirliklerini analiz ederken ve özellikle çocuk giysilerinde kullanılmaması gereken zararlı kimyasalların içerikleri üzerinde çalışırken, teknik donanıma sahip olmanın çok faydasını görüyorum. Bu da işimi daha iyi yapmama ve imalatçılarla olan diyalogumu daha sıkı kurmama yardımcı oluyor.

Murat Kaya, Kumaş Departman Yöneticisi

Aldığım mühendislik eğitimi bana, analitik düşünme ve işin başından sonuna kadar sorunların çözümünde daha hızlı ve kesin çözümler bulabilme becerisi sağladı. Tekstil mühendisi olmam sayesinde üretim süreçlerinin tamamına hâkim olabiliyor ve aldığım teknik bilgileri tecrübeyle geliştirerek daha faydalı bir şekilde kullanabiliyorum. Örneğin; kumaş boyada meydana gelen bir sorunun iplik üretim esnasında yaşanan sıkıntılardan kaynaklandığını tespit edebilmemi, aldığım tekstil mühendisliği eğitiminin faydalarından biri olarak söyleyebilirim.

Giysi teknoloğu tasarlanan ürünlerin bütçe dahilinde gerçekleşmesi için doğru iplik, kumaş ve teknikleri belirleyen ve diğer departmanlara yön veren kişidir.

Eda Demirsoy, Garment Technologist (Giysi Teknoloğu)

Mesleğimde, tekstilin yanı sıra mühendislik mezunu olmanın da ayrıca fark yarattığını söyleyebilirim.

Tekstil eğitimi; işimde aktif olarak kullandığım kalıp bilgisi haricinde kumaş, yıkama, iplik, maliyetlendirme gibi birçok destekleyici konuda da bilgi sahibi olmamı sağladı. Bu bilgiler bana tek seferde en doğru ölçü tablosunu oluşturabilme, farklı departmanlarla bilgi alışverişi yapabilme, imalatçı firmalar ile oluşabilecek problemlere proaktif yaklaşım gibi birçok fayda sağladı. Mühendislik eğitimi ise çok yönlü düşünerek, yeniliklere açık olma ve değişikliklere hızlı uyum sağlayabilme becerimi geliştirmeme yardımcı oldu.

Ceren Ermiş, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Araştırma Uzmanı

Sendikada yürüttüğüm görev, tekstil sektöründe meslek standartlarının hazırlanmasından, üye destek projeleri oluşturulmasına, sektörün temsili adına ulusal/uluslararası toplantılara katılımdan, gazete haberleri hazırlanmasına kadar birçok farklı alanda yoğun bir şekilde çalışmayı içeriyor.

Bu süreçte tekstil,  moda, ekonomi, mühendislik, yabancı dil gibi farklı disiplinlerden dersler ile oluşturulan Tekstil Mühendisliği eğitimin birçok faydasını gördüm. Hem tekstil ile ilgili yaptığım işler için geniş bilgi birikimine sahip oldum hem de farklı konulardaki çalışmalara zorlanmadan adapte olabildim ve bu konuları geliştirebildim.

Türkiye’de Tekstil Mühendisliği Eğitimi Veren Üniversiteler

Tekstil mühendisliği benim aradığım eğitim olabilir diye düşünüyorsanız, aşağıda Türkiye’de Tekstil Mühendisliği eğitimi veren üniversitelerin listesini bulabilirsiniz.

Erciyes Üniversitesi

İrem Yanpar Coşdan
İrem Yanpar Coşdan

EGE ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ (TEKNOLOJİ OPSİYONU) BÖLÜMÜNDEN 2009 YILINDA MEZUN OLDUM. ÜNİVERSİTENİN SON DÖNEMİNİ GEÇİRDİĞİM ENSAIT’DE (LİLLE-FRANSA), TEKNİK TEKSTİLLERLE TANIŞARAK, KOMPOZİT MATERYALLERDE DOĞAL LİFLERİN KULLANILMASI ÜZERİNE ÇALIŞMALAR YAPTIM. ARDINDAN İSTANBUL’A GELEREK BİR YANDAN GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ’NDE İŞLETME BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANSI YAPARKEN BİR YANDAN DA İŞ HAYATINA BAŞLADIM VE 2010 SENESINDEN BERI TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUM.

1 Comment

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.