Tıklamadan Tuğlaya, Tuğladan Tıklamaya / Brick-Click Stratejisi

İnternetin tüm satınalma alışkanlıklarını değiştirdiğinden, istediğimiz ürünün istediğimiz versiyonuna istediğimiz zaman istediğimiz yerden sahip olabilme şansımızdan uzun uzun bahsetmeye çok da gerek yok. Ancak her akımda ve her modada olduğu gibi online alışverişte de temellere dönme ve geçmişe dönme trendleri görüyoruz.

janni-deler-reve-appdsc_4346-redigera

Amerikalılar geleneksel mağazalara ve dizi dizi dükkanlara brick & mortar adı vermişlerdir, yani tuğla ve harç. Ancak internet ve çevrimiçi satınalma kanallarının hızla artması brick-to-click akımını getirdi (tuğladan tıklamaya). Türkiye’de de art arda kapanan avmler, boşalan lüks mağazalar ve çekilme kararı alan mağazacılık devleri bize trendin online alışveriş olduğunu zaten göstermekteydi. Ancak insanlar yine de hisleri ve duygularıyla yaşarlar. Bazen kabine sadece elimizdeki askılarla girmek ve kumaşlara dokunmak isteriz. Duygularıyla yaşamayanlar ise garanticidir. Kim 3-5 gün beklediği siparişinin defolu çıkmasını veya büyük gelmesini ister ki? Duygusal sebeplerden de olsa, akılcı sebeplerden de olsa online alışverişçiler hala biryerlere gitmek, bazı ürünler görmek, denemek ve hissetmek istiyor. Bu ihtiyaçlardan birçok farklı pratik doğmakla beraber en göze çarpanları showrooming ve pop-up mağazalar oldu.

vivenseShowrooming akımına hemen güncel bir örnek verelim, ticaret hayatına online başlayan Vivense mobilya, kategoriden doğabilecek riskler ve talep üzerine 4 adet showroom açtı. Bu showroomlarda ilgilendiğiniz, internette fava atıp beklediğiniz ürünleri ölçme, biçme, elleme, vurma imkanına sahipsiniz. Sonra isterseniz orada telefonunuzu çıkarıp, isterseniz eve dönünce bilgisayarınızı açıp yine siparişinizi verebilirsiniz. Bu durumda bir çok bayi açma, bir çok satış görevlisi eğitme ve çalıştırma, stok tutma, stokları bayilere dağıtma maliyetlerinden kurtulmuş bir çevrimiçi markayla karşı karşıyayız.

pop-up-milan-5adidas-pop-up

Pop-up mağazalar ise markanın ruhunu çeşitli deneyimler ve görsellikler yaşatabilecek ama ekonomik ve küçük ölçekli deneyim odalar gibi düşünülebilir. Elbette yoğun satış yapılmayacağı için alt katta depo kiralamaya ve mağazaya eleman doldurmaya gerek yok. Ama markanın ruhunu yansıtmaya, görünürlük kazanmaya ve birçok site içinden bu markanın satış sitesine parmaklarımızı götürecek bir cazibeye sahip olmak zorundalar…

* Daha fazla bilgi ve Amerika’dan örnekler için: NYTimes

Ezgi Merdin

Ezgi, Boğaziçi Üniversitesi’nden pazarlama doktoru olarak mezun oldu. 1 yıl İtalya’da, 1 yıl Koç Üniversitesi’nde tüketici araştırmalarına devam etti. Kadir Has Üniversitesi’nde pazarlama öğretim üyesidir. Popüler kültür ve trendleri akademi ile harmanlar, tüketici psikolojisi alanında bilimsel makaleler kadar kısa blog yazıları yazmaktan da hoşlanır.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.