Keşfetmeniz Gereken Duyarlı Markalar

Fashion Revolution Week kapsamında bu hafta, sürdürülebilirlik üzerine yazılarımıza devam ediyoruz. Günümüzde tüketicilerin bilinçlenmesiyle artık birçok hızlı giyim markasına alternatif sürdürülebilir markalar ortaya çıkıyor. Bu markaları sizin de keşfetmenizin zamanı geldi.

Everlane

Hem etik anlayışıyla, hem de tasarımlarıyla tanımanız gereken marka Everlane

2010 yılında kurulmuş olan Amerikan çıkışlı marka Everlane alışılagelmiş bir giyim markasından çok daha farklı. Markanın ana çıkış teması tamamen ‘transparanlık’ üzerine. Markanın misyonu, tüketicilerinin kıyafetlerin hangi fabrikada, ne şekillerde, hangi maliyetle, kimler tarafından üretildiğini dürüst bir şekilde bilmesi. Dünya üzerinde çok az sayıda marka, bir ürün üzerinden kendi kar marjlarını gösterecek bir şirket politikasına sahip.Bu sayede hem etik üretim yapıyorlar, hem de müşterileriyle arasında bir güven duygusu oluşuyor.  Bu yüzden Everlane’e sadece bir giyim markası olarak bakmamız çok yanlış olur. Everlane aslında bu sektörde vizyoner bir isim.

*Sitesi için tıklayınız

Mayamiko

Mayamiko

Sürdürülebilir moda denilince aklınıza aynı monokrom parçalar gelmesinden sıkıldıysanız ve renkli bir alternatif arıyorsanız, Mayamiko tam size göre. Londra çıkışlı bir marka olan Mayamiko, 2013 yılında Paola Masperi tarafından kuruluyor. Tamamen etik bir şekilde Malawi’de üretilen marka, el emeğine saygı ve işçi haklarını koruma felsefesi ile yönetiliyor. Tasarımlarında da yoğun bir şekilde yerel işçilikleri görebilirsiniz.

Mayamiko, aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine de el atıyor.

Çoğumuzun önyargısı: “Sürdürülebilir marka ise fiyatı mutlaka çok yüksektir”. Mayakimo için bu geçerli değil. Hatta bu listedeki birçok marka için söz konusu değil. Bir lifestyle markası olan Mayamiko’da elbiselerden, yastıklara hatta yoga taytlarına kadar pek çok farklı ürün grubunu bulabilirsiniz. Hayatınızda sürdürülebilir bir renk katmak istiyorsanız Mayamiko tam size göre.

*Sitesi için tıklayınız.

Naja

Naja

Söz konusu sürdürülebilirlik olduğunda iç çamaşırları, pek de aklımıza gelmiyorlar. Golden Globe ödüllü Gina Rodriguez ve Catalina Girald tarafından kurulan markanın amacı kadını objeleştiren bir iç giyim sektörüne alternatif olarak kadını güçlendiren bir iç giyim markası oluşturmak. Şirket politikası gereği çoğunlukla kadınları işe alan Naja, adeta şirkette bir kadın dayanışması sağlıyor.

Şirketin kurucu ikilisi

Şirketteki çalışma saatleri ise alışılagelmiş mesai saatlerinden çok farklı. Okula giden veya çocuğu olan kadınlara kendi çalışma saatlerini ayarlamaları konusunda esneklikler getiriliyor. Kolombiya’daki kadınlar tarafından etik bir şekilde üretilen Naja, aynı zamanda her sene cirosunun belirli bir kısmını da kadınların eğitimi için çeşitli sivil toplum kuruluşlarına bağışlıyor.

Gelelim kumaşlara, dünyanın dört bir yanında organik kumaşlarla oluşturulan Naja aynı zamanda geri dönüştürülmüş kumaşları da sıklıkla koleksiyonlarında kullanıyor. Naja’da iç çamaşırından, spor taytlarına ve bikinilere kadar pek çok ihtiyacınızı bulabilirsiniz.

*Sitesi için tıklayınız

Reformation

Reformation

Reformation’ı duymayan kaldı mı? Sürdürülebilir moda denince akla ilk gelen markalardan biri. 2009 yılında Yael Aflalo tarafından kurulan marka Los Angeles’da etik bir şekilde üretim yapıyor. Ürünlerin neredeyse tümünde etik bir şekilde üretilmiş kumaşlar veya vintage malzemeler kullanan marka için sürdürülebilirlik ürünün tasarım sürecinden müşterinin dolabına girdiği ana kadar dayanan geniş bir süreç.

Markanın kurucusu ve İnstagram’ın yeni popüler yüzü Yael Aflalo

Reformation’ın bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri de markanın içine işlemiş “cool” faktörü. Bir dönemin hızlı moda markalarına tapan bloggerları bu alışkanlıklarından vazgeçirip daha düşünceli parçalar almaya başlatan bir marka Reformation. Alexa Chung’dan, Rihanna’ya kadar ünlülerin üzerinde sıklıkla rastladığımız Reformation, bizlere bir kere daha sürdürülebilir modanın sıkıcı olmadığını kanıtlıyor.

*Sitesi için tıklayınız

Nisolo

Nisolo

Söz konusu sürdürülebilirlik olduğu zaman Reformation gibi birçok parçayı kapsayan markalar olduğu kadar, belirli ürün çeşitlerinde uzmanlaşan markalar da var. Bunlardan biri de Nisolo. Kadın ve erkeklere deri çanta, aksesuar ve ayakkabı üreten Nisolo tamamen sürdürülebilir bir anlayışla yönetiliyor. Deri gibi hassas bir materyalde çalışılan ürünlerin tamamı markanın Peru’daki fabrikasında yapılıyor. Çocuk işçi çalıştırmamak, herkesi sigortalamak ve etik çalışma şartları sunmak markanın prensiplerinden. Ayakkabı alışverişine çıktığınızda bir sonraki sefer alırken sizi üzmeyecek bir tercih yapmak istiyorsanız Nisolo doğru tercih olabilir.

*Sitesi için tıklayınız.

Patagonia

Sürdürülebilir bir activewear markası ‘Patagonia’

Amerika’dan çıkmış bir marka olan Patagonia, aslında sürdürülebilir markaların öncülerinden. Geri dönüştürülmüş kumaş kullanma ve pamuklu ürünlerde %100 koton gibi materyaller birçok markadan önce Patagonia’da hali hazırda kullanıkmaktaydı. Patagonia, ürünlerini ürettirdiği tüm fabrikaları çocuk işçi çalıştırmayan, Fair-Trade sertifikalı fabrikalardan seçiyor ve pek çok sosyal sorumluluk projesinde yer alıyor. Patagonia’nın ürün skalasına baktığımızda fiziksel aktiviteye uygun her türlü kıyafet ve aksesuar bulabiliyorsunuz. Dağcılık, yürüyüş ve kayak kıyafetleri gibi parçalara ihtiyaç duyduğunuz an, sürdürülebilir tercihler yapmak isterseniz Patagonia doğru adres olacaktır.

Sitesi için tıklayınız.

 

 

Peki ya Türkiye? Sürdürülebilirlik bilinci Türkiye’de henüz dilediğimiz kadar gelişmiş değil. Tüketicilerin ve üreticilerin bilinçlenmeye başladığını gözlemlesek de, henüz bu konuya yurtdışındaki önemin verilmediği ortada. Fakat bu bizim duyarlı markalarımız olmadığı anlamına gelmez. İşte bazı örnekler:

 

IAMNOTBASIC

Kendisini “modern sadelik” sözleriyle tanımlayan IAMNOTBASIC, tshirt, atlet, triko, gömlek ve sweatshirt gibi herkesin dolabında mutlaka bulunması gereken basic parçalar üreten duyarlı bir Türk markası. Marka dolabını zamansız ve dayanıklı parçalarla oluşturmak isteyen herkesin aradığı parçaları sunuyor. Hem basic, hem uygun fiyatlı hem de duyarlı parçalar arıyorsanız  yabancı markalar yerine artık Türk markalarına yönelmenin vakti geldi. Giydiğiniz parçaların İstanbul’da, etik bir şekilde üretildiğini bilmek size çok daha anlamlı gelecektir. IAMNOTBASIC ayrıca #birazyerac projesi ile geri dönüşümü destekliyor.

*Sitesi için tıklayınız

Atelier Beaux Reves

Atelier Beaux Reves’de empati önplanda

Atelier Beaux Reves, “empati” odaklı, sosyal sorumlu bir Türk markası. Kurucusu Öykü Özgencil “Tatlı Rüyalar” anlamına gelen bu masalsı ismi seçmiş. Atelier Beaux Reves çocuklarla sanat dersleri sırasında “masal tamamlama” çalışmaları düzenliyor. Çocukların yaptıkları bu çizimler daha sonra markanın kıyafetleri üzerinde, eklenip – çıkarılabilir parçalar olarak hayat buluyor. Üstelik satın aldığınız her bir parçanın gelirinin bir kısmı da, bu resimleri yapan çocukların ailelerine gidiyor. Kullanılan tüm malzemelerin organik olduğu Atelier Beaux Reves, hem sorumlu, hem özgün bir tasarım markası.

*Sitesi için tıklayınız.

 

Oh Seven Days

Türkiye’deki duyarlı markalardan bir diğeri de Oh Seven Days. Megan Mummery’nin 2013 yılında Londra’dan İstanbul’a taşınmasıyla kurduğu marka üç temel değer üzerine kurulmuş. Sürdürülebilirlik, minimalizm ve çeşitlilik. Pek çok farklı ihtiyaca cevap verebilecek olan marka yerel duyarlı markaları desteklemek isteyenler için ideal tercihlerden.

*Sitesi için tıklayınız.

Eda Binark

Istanbul doğumluyum.Nişantaşı Işık Lisesi'nin ardından lisans eğitimimi London College of Fashion’da Fashion Design& Development bölümünde tamamladım. Istanbul'a dönüp bir sene Vakko’da satın alma ve merchandising asistanlığı yaptıktan sonra Londra’ya geri dönüp yine LCF'de Moda Yönetimi ve Stratejik Moda Pazarlaması yüksek lisansı yaptım. Mayıs 2016'dan beri Moda Kariyeri’nde içerik editörüyüm.

2 Yorum

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.