Moda Sektöründe Çalışmak İçin En İyi Şirketler -2017

Moda endüstrisinde uzun bir zaman boyunca şirketler en yetenekli elemanları kendi bünyelerine katabilmek için markalarının gücüne güvendiler. Fakat, bu durum endüstrideki  trendlerle birlikte artık hızla değişiyor. The Business of Fashion’ın “Moda Sektöründe Çalışmak İçin En İyi Şirketler” başlığıyla yayınladığı ilk raporunda birçok lüks marka listeye giremedi. The Business of Fashion’ın 2017 anketine göre dışarıdan ihtişamlı görünen birçok markanın yönetimine baktığımızda tam tersi bir durum söz konusu olduğunu görebiliyoruz.

Moda firmalarının insan kaynaklarını ve yetenek yönetimi stratejilerini yeniden gözden geçirme durumu hiç bir zaman bu kadar gündemde ve önemli olmamıştı. Global işgücü, radikal ve demografik bir değişimin ortasında. 2020 yılına kadar Y jenerasyonunun, tüm çalışan nüfus içindeki en büyük grup olması bekleniyor. Bu rekabette avantaj sağlamak ve en yetenekli elemanları kendilerine çekmek için, şirketlerin İK stratejilerini Y jenerasyonunun beklentileri ve isteklerine göre ayarlamaları gerekiyor. Bu jenerasyon şeffaf bir idare sistemine diğerlerine kıyasla çok daha fazla önem veriyor.

Levi’s listedeki en çalışılası şirketler arasında

BOF bu raporu, sektörde çalışan 2.600’den fazla kişiyi baz alarak oluşturdu. Adaylar moda sektörünün farklı branşlarından yaklaşık 190’dan fazla şirkette çalışıyor.

Toplanılan cevaplar üç belli başlık altında incelendi. Bunlar: ödüller ve avantajlar, liderlik ve son olarak da şirket kültürü ve çalışılan ortam olarak üçe ayrılıyor.

 

Genel olarak baktığımızda, ankete katılanların %76’sı moda sektöründeki çalışma ortamının ve şirket felsefelerinin başarılı ve tatmin edici olduğunu söylüyor. Çalışanların büyük bir bölümü takım ruhu ve ekip çalışması gerektiren işlerde çalıştıklarını belirtiyor. Buradaki memnuniyet seviyesi %91’lerde. Mutlu bir ekip ortamı içinde çalışmak günümüzde bir şirketteki en önemli değerler arasında gösteriliyor. Ankete katılanların %41’i maddi kazanımlar dışında iyi bir ekip ortamının bir şirketteki en cezbedici etkenlerden olduğunu belirtiyor.

Fakat bu anketteki 3 başlıktan biri olan liderlik sektördeki çalışanlar tarafından yüksek bir not alamıyor. Katılımcıların sadece %59’u çalıştıkları şirketlerin liderlik ve yükselme becerilerini geliştirdiğini söylüyor. Bir diğer sorun ise  katılımcıların  sadece %57’si şirket yönetimlerinin yeterince şeffaf olduğunu söylüyor.  Tüm bu veriler, şirketlerin çalışanlarına daha dikkatli davranıp, alanlarındaki yetenekli elemanları doğru şekilde yönlendirmesi gerektiğinin bir göstergesi. Bir şirketin “en çalışılası şirket” seçilmesi için yukarıda belirttiğimiz üç ana maddeden hepsine sahip olması gerekiyor.

Ödüller ve Avantajlar

Günümüzde iyi işverenler, çalışanlarına ortalama bir maaştan daha fazlasını sağlıyor. Farfetch’in Gap’le uyguladığı çalışanları paylaşmak uygulaması gibi projeler hem firmalara avantaj sağlıyor, hem de çalışanları geliştiriyor.

Amerikan zinciri dev, ödüller ve avantajlar kategorinde en yüksek puanı alan şirketlerden

LVMH grubuna ait Berlutti ise Avustralya’nın en büyük perakende zinciri Cotton On Group’la işbirliği yapıp benzer bir proje uyguluyor, böylece çalışanların kazanımları çok daha bütünsel oluyor. Şirketlerde fitness merkezi kurmak, sağlık & egzersiz eğitmenleri bulundurmak, sağlıklı öğlen yemekleri temin etmek de şirketlerin çalışanlarının motivasyonlarını arttırmak için yaptıkları projelerden. Çalışanların işteyken de eğlenmesini sağlamak, onları iş arkadaşlarıyla yakınlaştıracak aktiviteler planlamak ve kendi iş sorumluluklarında onlara güven duygusu vermek günümüz şirketlerindeki en önemli ödüller arasında.

Liderlik

Bu yeni ödüllere ayak uydurmanın yanı sıra çalışanların liderlik becerilerini geliştirmelerini sağlamak da şirketleri en çalışılası yapan özelliklerin başında geliyor. Bu sayede hem çalışanlar kendi verimliliklerini arttırmış oluyor, hem de şirket hedeflerine daha çabuk ulaşıyor. Örnek vermemiz gerekirse, birçok şirkette yılda 2 defa yapılan durum değerlendirme toplantıları, Gap’te resmi olmayan bir şekilde her ay yapılıyor. Bu yöneticilerle birebir yapılan toplantılarda, çalışanlar herşeyi rahatlıkla paylaşıp, fikirlerini çekinmeden söyleyebiliyorlar. Amaç hem başarıdan hem de başarısızlıktan öğrenmek. Çalışanların, iş sırasında birçok yeni beceri kazanması artık en önemli hedefler arasında. İyi şirketler, insanları sadece başarısızlıklarıyla farketmez.

Gucci de Liderlik kategorisinde en yüksek oy alan firmalardan

Günümüzde liderliği geliştirmenin en yeni yöntemlerinden biri de veri analizinden ortaya çıkıyor. Bu sayede yöneticiler, çalışanlarını takip ederek onları daha kolay motive edebiliyor. Çalışanların performansı da daha ölçülebilir bir hale geliyor. Farfetch’de şirketin liderlik departmanın hem elemanların mutluluğunu arttırmak hem de şirketin gelişimini sağlamak için düzenli olarak  uyguladığı anketler var.

Şirket Kültürü Ve Çalışma Ortamı

Diğer bir önemli kriter de şirket kültürü ve şirketteki çalışma ortamı. 3.6 milyar dolarlık cirosuyla genç bir şirket olan Zalando, çalışanlarını deneyimlerine değil potansiyellerine göre değerlendiriyor. Esnek bir ekip yaratarak, çalışanların yetenekleri doğrultusunda şirket içinde departmanlar arası geçiş yapmalarına sıcak bakıyor.

Adidas, merkez ofis

Global olarak yer değişimi de bu maddedeki önemli etkenlerden biri. Örneğin, Adidas’ta çalışanlara düzenli olarak farklı pazarlardaki Adidas’larda yer değiştirme imkanı sağlanıyor. H&M de bu konuda birçok çalışanına esneklik sağlıyor.

Bu listedeki kriterlere göre 2017 yılının en çalışılası ilk 10 şirketini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  1. Gap
  2. Zalando
  3. Tommy Hilfiger
  4. Zara
  5. Calvin Klein
  6. Gucci
  7. Levi&Strauss
  8. H&M
  9. Adidas
  10. Farfetch

 

 

*Bu yazı bir tercümedir. Yazının devamını ve orjinalini okumak için tıklayınız

Eda Binark

Istanbul doğumluyum.Nişantaşı Işık Lisesi'nin ardından lisans eğitimimi London College of Fashion’da Fashion Design& Development bölümünde tamamladım. Istanbul'a dönüp bir sene Vakko’da satın alma ve merchandising asistanlığı yaptıktan sonra Londra’ya geri dönüp yine LCF'de Moda Yönetimi ve Stratejik Moda Pazarlaması yüksek lisansı yaptım. Mayıs 2016'dan beri Moda Kariyeri’nde içerik editörüyüm.

2 Yorum
  1. Merhaba, bence Moda Kariyeri ekibi Türkiye için de böyle bir araştırma ya da anket yapsa baya aydınlatıcı olabilir 🙂

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.