Google’dan Moda Kültürüne Yönelik Dijital Arşiv

Moda tarihine ve kültürüne yönelik çevrimiçi pek çok kaynak mevcut. Fakat bu kaynakları genellikle bloglarda ya da belli başlı websitelerinde bulabiliyoruz. İnternet büyük ve karmaşık, bilgiye ulaşmak çok hızlı olduğu gibi bazen zahmetli de olabiliyor. Özellikle aradığınızı tam olarak bilemiyor ve sadece bir ilhamdan hareket ediyorsanız.

Google biz moda severlerin bu ihtiyacını sezmiş olacak ki bizler için mükemmel bir dijital platform yaratmış. Google Arts & Culture sanat platformunun içinde artık “We Wear Culture (Kültürü Giyiyoruz)” moda platformu var. Bu platformun amacı moda tarihi ve kültürüne ait zengin bir dijital arşivi meraklılarına sunmak.

Google bu proje için tüm dünyadan 175 moda kuruluşu ile çalışmış. Bunların arasında müzeler, okullar ve özel arşivler var. İyi tanıdıklarımızdan örnek verecek olursak bu 175 kuruluşun içinde Victoria And Albert, The Metropolitan Museum Of Art, The Museum At FIT, The Kyoto Costume Institute gibi önemli müzeler, The Academy of Fine Arts Antwerp, Pratt Institute, London College of Fashion, Central Saint Martins, Parsons gibi önemli okullar ve Fondazione Pitti gibi önemli kuruluşlar var.

We Wear Culture 4 Ana Bölümde Kaynak Sunuyor

Google We Wear Culture platformunu 4 ana bölüme ayırmış:

İkonlar: Giyim tarihine etki etmiş önemli ve ünlü kişilerin hikayelerine ve moda tarihinin önemli tasarımcıları hakkında bilgiye bu bölümden ulaşmak mümkün.

Marilyn Monroe

Akımlar: Moda tarihini ve modanın gelişimini etkileyen ünlü akımlar bu bölümde detaylandırılmış. Tokyo sokak modası, Antwerp 6’lısı, Truman Capote’nin ünlü siyah beyaz balosu, modanın dönemleri bu bölümde.

Zanaatlar: Bu bölümde giydiğimiz giysilerin arka planında kalan ve çoğu zaman fazla konuşulmayan zanaatlar var. Kimono kültüründen, folklorik kıyafetlerin yapımına ve hatta hammaddeleri anlatan bir kılavuza kadar geniş bir ansiklopedi oluşturulmuş. Ayrıca tüm dünyadan özel teknikler de burada, mesela Japonya’nın katlama teknikleri, Hindistan’dan desen teknikleri ve Nijerya’dan nakış teknikleri mevcut. Bu bölümde sürdürülebilir modaya ve giysilerimizi üretmek için kullanılan tekstil makinalarına da yer verilmiş.

Moda ve sanat: Modanın sanatla eski dostluğunu inceleyen bu bölümde gelmiş geçmiş en büyük tartışma konusu olan “Moda sanat mıdır?” sorusuna cevap aranıyor. Bu soruyu kurcalarken Frida Kahlo’nun gardrobundan, ünlü moda fotoğrafçılarının çalışmalarına, kostüm tasarımından pop kültürüne farklı konularda kaynaklar yaratılmış.

Bilgiye ulaşımımız git gide kolaylaşırken, bizler bir taraftan bilgi açlığımızı doyurmak istiyoruz, bir taraftan da zaman bulamıyor, çoğu zaman binlerce kaynak arasında kayboluyoruz. Bize bilgiye kolay ulaşım sunarak çığır açan Google, şimdi de seçme ve arşivleme ihtiyacımızı farkederek bize “seçili” bilgi sunuyor. Herşey güzel de, bu kaynaklar oku oku bitmez. Biz en iyisi kendimize biraz zaman ayırmayı ve tüm dünyanın moda arşivlerine sık sık göz atmayı unutmayalım.

Bizim moda kütüphanemize bakmak isterseniz hemen tıklayın.

Aslı Özbek

Aslı 2004 yılından beri moda sektöründe çalışıyor. Milano ve Paris'te başlayan kariyerinin büyük bölümü lüks perakende sektöründe geçti.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.