Tektaşları Kendimiz de mi Almıyoruz? Pırlantanın Düşüşü

Bu aralar anneler günü, babalar günü, sevgililer günü, yılbaşı, öğretmenler günü, kurban bayramı demeksizin pırlanta reklamlarına boğulmuş durumdayız. Eskiden klasik olarak “iki aylık maaştan az tutmamalı” diye para biriktirilip mucizevi bir şekilde kutudan çıkan tektaş pırlantalar şu anda 800 TL ve altına düşmüş durumda.

Pırlantaya ilgi azalıyor

Secondnexus sitesinde son okuduğum bir yazı* bunun değerli taş endüstrisi dinamiklerinden değil tamamen trendler ve tüketici algılarındaki değişikliklerle ilgili olduğunu onaylar nitelikte. “Millennial” denen Y kuşağından başlayarak, – muhtemelen Z kuşağında durum daha da vahim olacak- gençler eskisi gibi pırlanta sevmiyor ve istemiyor. Üstelik bu neredeyse global bir değişim. Amerika’da da 25 yıldır ilk defa Kara Cuma’da bu kadar az pırlanta satılmış ve bazı zincir mücevheratçılar mağaza kapatmaya başlamış.

“Bu talep eksikliğinin bir nedeni de artık piyasada %100 ile %500 arasında karla satılan mücevhere tepki.”

 

Etrafıma bakıp piyasayı incelediğimde genç kuşağın, herkesle aynı olmamak adına, küçük ve bağımsız tasarımcılardan kendilerine özel tasarım tektaşlar, hatta pırlanta değil turmaline denen daha uygun fiyatlı ve renk alternatifli bir taşı tercih ettiklerini görüyorum.

 

Turmaline taşları

 

Meghan Markle, Prens Harry ile nişanlanında Prenses Diana’ya ait olan pırlantayı takmıştı

Bain & Company’nin sektör raporunda** da birinci tehlike olarak pırlantaya olan talepteki düşüklükten bahsedilmiş. İkinci neden ise turmaline gibi bir diğer rakip taş: laboratuarda yapay olarak üretilen pırlantalar. Yapay pırlantalara olan talep sosyolojik olarak da anlaşılabilir, mesela efsane film “Blood Diamond” bize mücevherlere karşı entelektüel bir bakış açısı kazandırdı. Makalede yine gündemin önemli ikonlarından Meghan Markle’ın, Prenses Diana’ya ait aile yadigarı taşlarla süslenmiş bir yüzük taktığından bahsediliyor. Yani ikinci el, aile yadigarı pazarı, vintage talebin de etkisiyle yeni yüzüklerden bile daha cazip.Son olarak belirtmek gerekiyor ki belki de biz doğuya yakın bir toplum olarak, ve gösterişe ve evlilik ritüellerine önem verdiğimiz için, pırlanta sektöründe hala önemli bir pazarız ve bu düşüşü çok sonraki yıllarda hissedebiliriz.

Referanslar

* secondnexus.com/news/jewelery-industry-drop-demand-diamonds-manmade/

**http://www.bain.com/publications/articles/global-diamond-industry-report-2017.aspx

Ezgi Merdin

Ezgi, Boğaziçi Üniversitesi’nden pazarlama doktoru olarak mezun oldu. 1 yıl İtalya’da, 1 yıl Koç Üniversitesi’nde tüketici araştırmalarına devam etti. Kadir Has Üniversitesi’nde pazarlama öğretim üyesidir. Popüler kültür ve trendleri akademi ile harmanlar, tüketici psikolojisi alanında bilimsel makaleler kadar kısa blog yazıları yazmaktan da hoşlanır.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.