Mezuniyet Balosuna Ne Giyeceğiniz Sandığınızdan Daha Önemli

Mayıs ve Haziran ayları hep yeni başlangıçların veya sonların zamanı olarak hatırlanır. Tıpkı mezuniyetler gibi.

Lise ve üniversite mezuniyetleri için yapılan balolar çoğu zaman mezuniyetin en önemli olayıdır. Aylar öncesinden heyecan yaratan ve herkesin ne giyeceğiyle ilgili uzun araştırmalar yaptığı mezuniyet baloları artık bir çeşit öğrenci kutlamasının çok ötesinde; neredeyse birer endüstri halini almış.

Yurtdışında ‘prom’ adı verilen ve dilimize Mezuniyet Balosu olarak geçen bu kültür aslında kızların şık tuvaletler, erkeklerin de smokin giymesinden çok daha büyük bir anlam barındırıyor. ‘Prom’ kültürü aslında tarihsel olarak bir çeşit yetişkinliğe geçişi sembolize ediyor. Amerikan kültürüne ait olan bu mezuniyet balosu kavramının en büyük amacı bitmekte olan okul hayatını ve ardından yetişkinliğe geçişi kutlamak.  Okulda her gün üniformayla gördüğünüz arkadaşlarınızı bir baloda takım elbiseler, smokinler, abiye kıyafetlerle görmek yeni mezunlarda bir çeşit yetişkinliğe geçiş hissi yaratmıyor değil.

Mezuniyet baloları, Amerikan kültürünün bir parçası

Mezuniyet, günümüz tasarımcıları ve markaları açısından da önemli bir pazar. Mart ayı gibi başlayan mezuniyete yönelik reklamlar, son dakika hala kıyafet bulamayanlar için haziran sonuna kadar devam ediyor. Genele baktığımızda mezuniyet balosunda giyilen kıyafetlerin düğün gibi organizasyonlarda giyilen kıyafetlerden pek bir farkı yok. Tek farkı ‘mezuniyet’ adı altında pazarlanması ve bu ismi duyunca bir sürü gencin otomatik olarak ilgisini çekmesi.

Gene Amerika’ya baktığımızda ortalama bir lise öğrencisi mezuniyet kıyafeti için neredeyse 800 dolar harcıyor.  İş sadece kıyafetle de bitmiyor ayakkabı, aksesuar, saç ve makyajsız mezuniyet olmaz. Youtube’da şu sıralar en popüler videolar Mezuniyet Makyajı videoları. Birçok kozmetik markası mezuniyet makyajına uygun adı altında ürün pazarlaması yapıyor. Amerika için yaklaşık 4 milyar dolarlık bir endüstri olan mezuniyet endüstrisi, dünyanın diğer ülkelerinde de gittikçe büyüyor. Hatta Atlanta’da her sene düzenli olarak organize edilen mezuniyet kıyafeti fuarı bile var.

Mezuniyet, markalar için büyük bir pazar

Tasarımcılar mezuniyet adı altında rekabet ederken, hazır giyim markaları da geri kalmıyor. İster online, ister offline şu sıralar pek çok perakendecide mezuniyet önerileri, mezuniyet kıyafetleri kısımlarını siz de göreceksinizdir. ‘Prom’ adı altında yeni kıyafet tüketimi moda endüstrisinin son gözdelerinden.

Online veya offline farketmez, markalar pazarlamalarına mezuniyet üzerinden devam ediyor.

Günlük kıyafetlerinde bütçelerine dikkat etmeye çalışan, daima daha ucuzunu arayan bir kitle, söz konusu mezuniyet olduğunda şartlarını sonuna kadar zorluyor. Bu da moda endüstrisi tarafından yaratılan “Mezuniyet Balosu Önemlidir” algısının bir sonucu. O gece ne giyerlerse, ondan sonra hep o kıyafetle hatırlanacaklar gibi bir algı oluşturulduğundan, gençler mezuniyet kıyafetlerine daha fazla harcamaya her zaman açıklar.

Her özel anı bir endüstriye dönüştürmek konusunda çok iyi olan moda sektörünün mezuniyet kategorisine el atmaması beklenemezdi ne de olsa. Peki mezuniyet balosunda ne giymeli? Bu konu göreceli olsa da birkaç minik öneriyi şöyle listeleyebiliriz:

  • Abartıdan uzak durun. Biliyoruz, şu an size en önemli şey mezuniyet gibi geliyor ama  ileride resimlerinize dönüp baktığınızda o fazla gereksiz düğün saçları, aşırı kabarık tuvaletlerle ne kadar da abartmışım diye düşünebilirsiniz.
  • Stilinizi yansıtın: Mezuniyet gecesinde kıyafet konusunda dikkate almanız gereken en önemli noktalardan biri de ortama ayak uydururken kendi stilinizi yansıtabilmek.
  • Özellikle de lise mezuniyeti sonrası, bir gün kıyafetlerinize dair pişmanlık yaşayacağınız gerçeğiyle şimdiden yüzleşin. Geçmişe dönüp o dönemdeki mezuniyet kıyafetimize baktığımızda çoğunlukla olumlu şeyler hissetmiyoruz. Bunun sebebi yanlış seçimler yapmış olmamızın ötesinde değişen moda zevklerimiz oluyor.
  • Kırmızı halıya uymaya çalışmayın: Birçok kişi ünlülerin kırmızı halı görüntüleri üzerinden kendine kıyafet arayışına giriyor. Ortaya bazen güzel sonuçlar çıksa da büyük çoğunluğu eğreti duran kıyafetler oluyor. Kırmızı halıda Bella’nın giydiği bir elbisenin benzerini bulup giymek doğru bir seçim olmayabilir.
Aklınızdaki mezuniyet kıyafetini bulamıyorsanız, Pretty in Pink filmindeki gibi kendiniz dikebilirsiniz 🙂

Peki mezuniyet kıyafetlerinizi nereden alabilirsiniz? Birçok tasarımcı mezuniyete özel koleksiyonların yanı sıra, kişiye özel tasarım da yapıyor. Tasarımcıların yanı sıra Vakko ve Vakkorama da şu sıralar genç mezunların imdadına yetişen mağazalar. Diğer bir alternatif de Bağdat Caddesi ve Nişantaşı’nda bulunan butikler.

Son olarak, hayalini kurduğunuz  o elbiseyi bir türlü bulamıyorsanız belki de ihtiyacınız olan iyi bir terziye diktirmektir.

Eda Binark

Istanbul doğumluyum.Nişantaşı Işık Lisesi'nin ardından lisans eğitimimi London College of Fashion’da Fashion Design& Development bölümünde tamamladım. Istanbul'a dönüp bir sene Vakko’da satın alma ve merchandising asistanlığı yaptıktan sonra Londra’ya geri dönüp yine LCF'de Moda Yönetimi ve Stratejik Moda Pazarlaması yüksek lisansı yaptım. Mayıs 2016'dan beri Moda Kariyeri’nde içerik editörüyüm.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.