Bir Sürdürülebilirlik Aktivisti: Livia Firth

 

Moda endüstrisi için Nisan ayının son haftası “Fashion Revolution” haftası!

Bu hafta boyunca moda dünyasında sürdürülebilirliği ve etik üretim bilincini arttırmak için hali hazırda dünya çapında pek çok etkinlik yapılıyorken, biz de Moda Kariyeri olarak bu haftaki içeriklerimizi sürdürülebilirlik odaklı yazılara ayıracağız.

Livia Firth ve Colin Firth

Konu sürdürülebilirlik olunca, tanımamız gereken isimlerden biri Livia Firth. Livia Firth, Türkiye sınırlarında adını çok da duymadığımız bir isim. Bridget Jones’daki rolüyle aklımıza kazınan İngiliz aktör Colin Firth’in eşi olan Livia aslında moda dünyası için önemli bir aktivist. Oscar ödüllü bir aktörün eşi olmasının yanı sıra Livia, sürdürülebilir anlamında önemli platformlardan olan Eco-Age’in kurucusu.

Eco-Age

Eco- Age, hem moda hem de diğer sektörlere yönelik sürdürülebilirlik danışmanlığı veren bağımsız bir şirket. Şirketlerin güncel durumlarını analiz ederek hem şirketlerin tüm yönetimini, hem de tedarik zincirlerini nasıl sürdürülebilir bir hale getirebilecekleriyle ilgili çalışmalar ve çözümler üretiyor. Hatta müşterileri arasında Marks&Spencer, Chopard, Sergio Rossi, Erdem, Stella McCartney, Gucci ve Net-A-Porter gibi birçok tanınmış marka var.

Chopard da Eco-Age sayesinde sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar atmış markalardan.

 

Kariyerine bir belgesel prodüktörü olarak başlayan Livia’nın ulaştığı nokta adeta bir sürdürülebilirlik elçiliği. 2007 yılında kurduğu Eco-Age, danışmanlığın yanı sıra pek çok sürdürülebilir organizasyonu da moda dünyasına katmayı başarmış. Bunlardan başlıcaları arasında Green-Carpet Challenge yani “Yeşil Halı” oluşumu var. Green Carpet Challenge, kırmızı halı organizasyonlarında hem ünlüleri sürdürülebilir parçalar giymeye, hem de tasarımcıları sürdürülebilir parçalar yapmaya teşvik eden bir organizasyon. 2016 yılında Met Gala’da Emma Watson’ın Calvin Klein ve Eco Age ortaklığından oluşan kıyafeti Green Carpet Challenge denildi mi akıllarda en çok yer edinenlerden. Geri-dönüştürülmüş plastik şişelerden oluşturulmuş kıyafet, artık sürdürülebilirlik konusuna hepimizin akıl yorması  gerektiği mesajını veriyor.

The True Cost

Belgesel çekmekle başladığı kariyerine bambaşka bir boyutta devam etse de Firth, asıl mesleği olan belgeselden kopamıyor. Yapımcılığını üstlendiği True Cost “Gerçek Bedel” adlı belgeselle hızlı modanın gerçekte nelere mal olduğunu çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermişti.

Sürdürülebilirlikle ilgili mutlaka izlemeniz gereken bir belgesel “The True Cost”

Livia’nın röportajları da en az yaptığı işler kadar ilham verici. Huffington Post’a verdiği röportajda “Eskiden 5 dolara bir tshirt satıldığını görsek, çok kötü ve kalitesiz üretildiğini varsayarak almazdık. Şimdi ise bize dayatılan algı, bunun kötü yapıldığını görmezden gelmek ve bunu bir çeşit ‘fırsat’ olarak görmek” sözleri endüstrinin toplumda bu kadar çok bedeli olan hızlı modayı normalleştirdiğini gösteriyor. Kısa sürede bu kadar önemli işlere imza atan Firth için sırada neler var bilemiyoruz ama bu sektördeki birçok insana sürdürülebilirlik konusunda ilham vermeye devam edeceği ve tekstil işçilerinin haklarının global savunucusu olmaktan vazgeçmeyeceği kesin.

Eda Binark

Istanbul doğumluyum.Nişantaşı Işık Lisesi'nin ardından lisans eğitimimi London College of Fashion’da Fashion Design& Development bölümünde tamamladım. Istanbul'a dönüp bir sene Vakko’da satın alma ve merchandising asistanlığı yaptıktan sonra Londra’ya geri dönüp yine LCF'de Moda Yönetimi ve Stratejik Moda Pazarlaması yüksek lisansı yaptım. Mayıs 2016'dan beri Moda Kariyeri’nde içerik editörüyüm.

1 Comment

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.