Eskiden Mağazalara, Şimdi Öfke Odalarına: Stres Nerede Atılır?

Kadınların alışveriş aşkı ve mağazalardaki kalabalıklar yıllarca tartışma konusu oldu. Çok bunaldım iki mağaza gezicem keyfine bilim adamları “perakende terapisi” – “retail therapy” adı verdi. Alışveriş yapmanın, mağaza gezmenin ve birşeyler satın almanın ya da almadan deneyip durmanın mutluluğumuz ve zorlu stres dönemleriyle başa çıkmamız üzerine etkileri ölçüldü ve incelendi. Genelde de bu araştırmaların sonucunda mutsuzken alışverişe çıkmanın bize yüksek ve mantıksız harcamalar yaptırdığı, elde ettiğimiz mutluluğun ise müthiş uçucu olduğu ve alışverişin hemen ardından müthiş bir memnunsuzluk hissi çöktüğünü gözlemlediler. Buna da “zevk alma kısır döngüsü” ya da “hedonic threadmill” adı verildi.

Alışverişi cardio sayanlar

Madem alışveriş artık bu kadar işe yaramıyordu, ücret karşılığı stres atıcı bir çok yeni çözüm geliştirildi. Bunların en göze çarpanları, belki de kimsenin hayır diyemeyeceği hayvanlarla terapi seanslarıydı. Minik yavru köpekler hatta sincaplarla ve kuşlarla vakit geçirmek isteyen insanlar için yepyeni cafeler açıldı. Özellikle herşeyin abartıldığı ve uçlarda yaşandığı Uzakdoğu’da kedi cafeler yayıldı. Bu cafelerde saatlik ücretler karşılığında minik kedilerin içinde kahve yudumluyor ve onlarla sevginizi paylaşıp gerçek hayattan ve sorunlarınızdan uzaklaşmanız amaçlanıyordu.

Uzak Doğu’yla başlayıp Avrupa’ya yayılan ‘cat cafe’- yani kedi cafeleri

Alışveriş merkezlerinden mağazalara, oradan da cafelere özelleşen stre atma ekonomisinin yepyeni ürünü, yeni modası ise kiralık öfke odaları. Şu anda Atlanta’da bir firmanın 20 ile 90 $ arasında fiyatlarla kiraladığı öfke odalarında parçalamayı seçebileceğiniz onlarca obje var. İsterseniz seçtiğiniz porselen tabakları ve bardakları belli bir hedefe fırlatıyor, isterseniz bütün bir bilgisayarı beyzbol sopasıyla parça parça ediyorsunuz. Özellikle favori takımlarının maç kaybettiği günlerde erkekler bu odalara büyük rağbet gösteriyorlarmış. Fiyata dair seçenekler arasında kum torbaları, şişeler, kendinizi korumanız için özel giyis kask ve gözlükler var.

Öfke odalarında kırıp dökmeye ne dersiniz?

Ayrıca kontrollü şiddet boşalımı esnasında istediğiniz müzik seçilebiliyor veya fotoğraf veya videonuzun çekilmesini isteyebiliyorsunuz. Bu odanın pazarlamacıları ayrıca endorfin salgılatıcı ve kalori yakıcı olma özelliklerini öne sürmüş. Gerçekten kapitalizmin mutluluk sağlama yolları sınır tanımıyor.

* Jimmison, R. (2017). CNN http://edition.cnn.com/2017/03/30/health/anger-room-stress-relief/index.html

Ezgi Merdin

Ezgi, Boğaziçi Üniversitesi’nden pazarlama doktoru olarak mezun oldu. 1 yıl İtalya’da, 1 yıl Koç Üniversitesi’nde tüketici araştırmalarına devam etti. Kadir Has Üniversitesi’nde pazarlama öğretim üyesidir. Popüler kültür ve trendleri akademi ile harmanlar, tüketici psikolojisi alanında bilimsel makaleler kadar kısa blog yazıları yazmaktan da hoşlanır.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.