2016'nın en iyi 50 moda okulunun listesi açıklandı
Business of Fashion sitesinin bu sene ikinci kez yaptığı "En iyi global moda okulları" anketinin sonuçları açıklandı. İkinci kez listenin ilk sırasında Central Saint Martins var.
Business of Fashion'ın bir ilki gerçekleştirerek yaptığı bu sıralama 17 ülkeden toplam 54 okulu içeriyor. Okulların hem öğrencileri hem de mezunlarının katıldığı ankete aynı zamanda kurumlar ve dünyanın farklı yerlerinden İK profesyonelleri de katılıyor. Bu seneki ankete toplamda 4032 öğrenci ve mezun, 88 de İK uzmanı katıldı.
Anket üç ana konuya odaklanıyor:
- Global etki (30%): Okulların sektördeki global etkilerini ölçmek amacıyla BoF dünyanın farklı yerlerinden işverenler ve kafa avcıları ile konuşuyor. Ayrıca 6 önemli tasarım yarışmasının sonuçlarını inceliyor.
- Eğitim deneyimi (%35): Öğrencilerin okuldayken yaşadıkları deneyim ve onlara sunulan kaynak ve hizmetleri öğrenciler ve mezunlara sorarak değerlendiriyor.
- Uzun vadeli değer (%35): Öğrencilerin gerçek hayata hazırlanma seviyesini okullardan alınan mezuniyet yüzdeleri ve öğrencilerden alınan geri bildirimler ile değerlendiriyor.
Listede okullar lisans ve yüksek lisans olarak ikiye ayrılmış. Aşağıda ilk 10'u bulabilirsiniz. Listenin devamı için yazının sonundaki BOF Linkine tıklayın.
Lisans:
- Central Saint Martins / Londra
- Kingston University / Londra
- Aalto University / Helsinki
- Royal Academy of Fine Arts / Antwerp
- Parsons School of Design / New York
- Fashion Institute of Technology / New York
- London College of Fashion / Londra
- Bunka Gakuen / Tokyo
- Polimoda / Floransa (modakariyeri.com Polimoda'nın Türkiye temsilcisidir)
- Shenkar College of Engineering, Design and Art
Yüksek Lisans:
- Central Saint Martins / Londra
- Royal College of Art / Londra
- IFM Paris / Paris
- Royal Academy of Fine Arts / Antwerp
- London College of Fashion / Londra
- Esmod International / Paris
- Bunka Gakuen / Tokyo
- Parsons School of Design / New York
- Polimoda / Floransa
- Fashion Institute of Technology / New York
Business of Fashion'ın yorumlarına göre moda okulları hala kariyer fırsatları sunmakta ve kariyer merkezlerini yönetmekte zorluk çekiyor. Ayrıca iş dünyasına yönelik zanaatlerin ve teknik mesleklerin öğretilmesi ve moda dünyasının olmazsa olmazı ticari bakış açısının geliştirilmesi konusunda sıkıntılar devam ediyor. Ankete cevap veren öğrencilerin sadece yüzde 55'i okullarında yeterli derecede işletme eğitimi aldıklarını söylemiş.
Moda okullarının sektörden beslenmediği üzerinde çok tartışılan bir konu. Nitekim moda markalarının işe alacak kişi bulmakta zorlandıkları için kendi akademilerini kurmaya ve kendi zanaatkarlarını yetiştirmeye başlaması bunu kanıtlıyor. Sektörde gerçekten ihtiyaç duyulan alanların gençlere ilgi çekici gelmemesi ve okulların da bu alanları öne çıkarmayarak istihdamın oldukça zor ve rekabetli olduğu ama "rüya meslek" klasmanına girdiği için ilgi çeken alanlara yönelmesi sıkça eleştiri aldı.
Bakalım moda okulları bu seneki sıralamanın ardından ne tür iyileşme çalışmaları yapacaklar. Bir gün bu listede bir Türk okulunu da görmek dileğiyle.
Listenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.