Markalar neden snapchat'de olmalı
Z kuşağı
Ericsson, Nokia ve Kodak gibi bir çok marka 1990’lardan 2010’lere sağlam geçiş yapamadıkları için kayboldu. Bunun nedeni hem onların geleceği ön görüp teknolojilerini güncel tutamaması hem de gelecek kuşağa hitap edecek marka imajı çalışmaları yapmamalarıydı.
2030 yılında Z kuşağı tüm iş dünyasına hakim olacak. İşte o dünya ve teknolojisi yepyeni bir dünya olacak. Z kuşağı şu anda 13 yaşında ve aktif olarak Snapchat kullanıyor.
Sağ Beyin
Kelimeler beynin sol tarafına hitap eder ve çok çabuk unutulur. Görseller ve özellikle de videolar ise beynin sağ tarafına hitap eder ve unutulması güçtür.
Snapchat de metinsel bir mecradan ziyade görsel bir mecra olması ve beynin sağ tarafına hitap edişi nedeniyle önemli.
Doğal Reklam ( Native Advertising)
Günde 5 binden fazla marka mesajı alan beyinlerimiz artık poster ya da afiş görmek istemiyor. Bunun yerine doğal reklam şeklinde, anlatılan bir hikayenin içinde sadece o markayı görerek marka seçim ve tercihlerini yapıyor.
Snapchat’in günlük yaşam ve hikaye sunuş şekli de bu nedenle çok başarılı. Marka olarak iyi bir hikayenin içerisinde yer almak da çok önemli.
Tweet vs Snap
Retweet edilmeyen bir tweetin ömrü sadece 1 saat ve Twitter takipçilerinin sadece %10’una ulaşıyor. Bir Snap'in ömrü ise 24 saat ve takipçilerin %90’ına ulaşma ihtimali var.
Burberry’nin Snapchat Stratejisi
Burberry eski CEO'su Angela Ahrendts: "you have to join Snapchat!" diyerek dijital dünyaya verdikleri değeri anlatmıştı konuşmasında. Bu nedenle snapchat dünyasına hızlı giriş yapan markalardan biri oldu Burberry. Burberry'nin paylaşımı belirli bir kuşak tarafından vasat bulunmasına rağmen; marka stratejisini Z kuşağını hedefleyerek yapmakta ve bu da Snapchat mecrasına göre çok doğru bir karar. Hedef kitlesi: 15–25 yaş.
Snapchat'deki Liderler
Obama’nın seçim zaferini elde etmesindeki en büyük etkenin sosyal medya olduğunu hepimiz biliyoruz. Şu an White House için açılan Snapchat hesabı da bu olguyu kanıtlar nitelikte.
İkinci Yaşam ( Second Life )
Markalar artık gerçek dünyada değil, second life’da yani sanal dünyada yer almaya başladı. Çünkü hepimizin bir ikinci yaşamı var. Gelecek bu dünya üzerine kuruluyor. Bu nedenle sanal dünyada markanın varlığını temsil etmesi çok değerli.
Snapchat'deki Global Markalar
Conde Nast Traveller, Gucci, Dolca&Gabbana, H&M, Mashable, CNN bunlardan sadece birkaçı…
"Love Brand" olabilmek
Kısacası Snapchat’te bulunmanın amacı Z kuşağına erişerek markanın 10 yıl sonraki kitle tarafından da hatırlanarak hayatta kalmasını sağlamak. Bize karmaşık bir mecra gibi gelse de z kuşağı için çok eğlenceli Snapchat. Bu mecrada bulunarak "Love Brand", "Sevilen marka" olunabilir.
Çünkü asıl mesele tüketicinin zihninden pay alıp, love brand haline gelmektir.
Göze Şener