Modaseverlere ilham kaynağı olan filmler

Modaseverlere ilham kaynağı olan filmler

Hazır haftasonu İstanbul Moda Filmleri Festivali varken; biz de moda ve film ilişkisini inceleyelim dedik.

İşte modaya damgasını vurmuş,hatta kendi modasını yaratmış, tasarımcıların hala ilham aldığı ikonik filmler ve karakterler:

1.    Breakfast at Tiffany’s – Audrey Hepburn

O kadar ikonik ki kendine ait Wikipedia sayfası bile var! Audrey’nin sarı taksiden inip ; Givenchy’si içindeTiffany’nin vitrinine hayran hayran bakmaya başladığı andan itibaren küçük siyah elbise ile aşk yaşamaya başladık. Audrey ve Givenchy 1954’te Sabrina’nın setinde tanışıp işbirliği yapmaya başladılar; ta ki ölüm onları ayırana kadar. Givenchy daha sonralarda Telegraph’a yaptığı açıklamada “bizimki bir tür evlilik gibi” diye bahsedecekti. Bu arada küçük siyah elbisenin “küçük” hiçbirşeyi yok; Hollywood’da Dior’un New Look’undan sonra bambaşka bir modern ikon doğmuş oldu.

2.    The Misfits – Marilyn Monroe

Monroe ekranda jeanle boy gösteren ilk Hollywood starlarından biriydi- ama öyle sıradan bir jean değil; Levi’s. Mom jeans tekrar moda oldu olmasına ama; ilk olarak onu klasik bir gömlekle kombinleyen kişi Marilyn’den başkası değildi. O her zaman bir jean ikonu olarak kalacak.


3.    Annie Hall – Diane Keaton

Ismarlama dikimin sportif stille birlikteliği ilk olarak 1977 yapımı bu klasikte görüldü ve androjen giyimde büyük bir trendin kıvılcımı oldu. Nerdeyse 40 yıl sonra hala Annie’nin stilini kopyalıyoruz. Yelekler, yüksek bel pantolonlar, gösterişli kravatlar ve melon şapkalar. Diane’in başarılı stilinin bir diğer sırrı da gerçek hayatta da böyle giyinmesiydi. “Then Again” isimli kitabında şöyle yazdı: “ Giyindiğim herşeyi Soho’da sokaktaki havalı ve tarz giyinen kadınlardan esinlendim. Annie’nin haki pantolonu, yeleği ve kravatı tamamen onlardan esinlenildi”

4.    The Great Gatsby – Mia Farrow

Bu filmde Mia Farrow’un tarsi F.Scott Fitzgerald’ın romanındaki tarifsiz ruhla birebir örtüştü. Kostüm Tasarımcısı Theoni V. Aldredge’ın çizdiği stil, Ralph Lauren’in de yardımıyla, her parçayı zamansızlaştırdı. Herkes hem fikir olmalı ki film En iyi Kostüm Tasarımı ödülü aldı.

5.    Atonement – Keira Knightley

Keira’nın bu zümrüt yeşili efsane ilk elbisesi 1930’ların rüyasından yapılmaydı. Jacqueline Durran tarafından tasarlanan elbise, film gösterildiğinden beri tüm zamanların en iyi film kostümü olarak oylanıyor. Nedenini anlamak zor değil. Muhteşem kumaş, kusursuz kesim ve unutulmaz kütüphane sahnesi elbiseyi herkesin favorisi yapmak için yeterli.

 

6.    Gone With The Wind – Vivien Leigh

Vivien’in giydiği bu inanılmaz derecede süslü, yere kadar uzun, kasnak etekli kostüm 1939 yapımı filmde hem Vivien hem de canlandırdığı karakter Scarlett’la birlikte ikonikleşti. Filmin kostüm tasarımcısı olan Walter Plunkett;  aynı zamanda“Singin’ in the Rain” ve “An American in Paris” filmlerinin de kostümlerini yaptı. Plunkett kariyeri boyunca 50’den fazla ana karakter ve 100 yan rol için, 5000’den fazla parça tasarladı.


7.    Gilda – Rita Hayworth

Jessica Rabbit’in Gilda’dan sonra kendi stilini yaratmasının bir nedeni var. Rita’nın striptiz performansında giydiği siyah elbise onu tüm zamanların en gösterişli film yıldızlarından biri yaptı.Rita bunu , Marilyn Monroe’nun John F.Kennedy’nin 1962 yılındaki doğum gününde şarkı söylerken giydiği elbise de dahil olmak üzere bir sürü ikonik elbise tasarlayan kostüm tasarımcısı Jean Louis’e borçlu.

 

 

8.    Rear Window – Grace Kelly

Grace’in eteği ve incileri kraliyet zerafetinin kanıtı. Kostüm tasarımcısı Edith Head ve Grace söylentilere gore film için kostümleri beraber tasarladı. Siyah kadife ve beyaz tül elbise Edith’in en mükemmel kreasyonlarına örnek gösterilebilir.


9.    Desperately Seeking Susan – Madonna

Madonna’nın tuhaf ; ikinci el dükkanına ait gibi görünen stili filmin çıkışından sonra 80’lerin modasına damgasını vurdu. Söylentiye gore, Madonna’nın rolü almasında, oyunculuk yeteneğinden çok kişisel stili etkiliydi. Filmdeki stili Madonna’nın “Like a Virgin” videosundaki stilinin devamı gibi: kat kat giyilmiş üst, dini takılar, parmakları kesik eldiven, kahkül, deri ceket ve yırtık tayt.

 

10. Basic Instinct – Sharon Stone

Sharon’ın vücudunu saran beyaz elbisesi, onu donuk,sarışın kötü kadına çevirdi. Kostüm tasarımcısı  Ellen Mirojnick, bu tasarımla modern femme fatale’i yarattı.

11. Bonnie and Clyde – Faye Dunaway

Faye Dunaway’in bere, kemerli palto ve trikolardan oluşan depresyon dönemi gardrobu , seksapeli yansıttı. Kostüm tasarımcısı Theadora Van Runkle, bu görünüşü şahesere döndürdü.30’ları çağrıştıran ruhun, 60’ların temiz çizgileriyle birleşimi sonrası, Dunaway’in harika boyun bağları ve midi etekleri hala podyumlara ilham veriyor.

 

 

12. Almost Famous – Kate Hudson

Penny Lane’in 70ler esintili gardrobu , tüm groupie kızların taklit ettiği bir tarza dönüştü. Filmin kostümleriyle ilgili ne olağanüstü değil ki? Gözlükleri, Meksika tarsi bluzleri, süet, ispanyol paça denim ve kimonolar. Filmdeki içi kürklü suet kabana hala arzu nesnesi.

 

 

 

13. The Royal Tenenbaums – Gwyneth Paltrow

Cadılar Bayramı’nda Margot olmayan kaldı mı? Gwyneth, Margot Tenenbaum olarak 2001’deki dönüşünden sonra, kürk kabanı ve bob modeli saçlarıyla ikonlaştı. Wes Anderson’ın vizyonu hala herkesin favorisi. Filmin kostüm tasarımcısı, Karen Patch’e gore Margot’nun stili Peter Sellers’in “The World of Henry Orient” filminden esinlenildi. Karen, vizon bir palto çizip Fendi’ye gönderdi. Bass loaferlar ve Hermes çanta görüntüyü tamamladı.

Kaynak: www.marieclaire.co.uk

Moda Postası

Moda Postası

Moda dünyasından kısa kısa..

Moda dünyasından kısa kısa..