Çağımızın Tasarımcısı: Peter Do

 

“İnsanları izlemeyi seviyorum, bir şeyle mücadele ettiklerini gördüğümde, düzeltmem için bana ilham veriyorlar”diyor Do. Hoş, tasarımcının aynı zamanda bir problem çözücü olduğunu varsayarsak söylediklerinde haksız sayılmaz. Ortaya çıkardığı işler de bunu tasdikler nitelikte. 

Kendisi ve ekibi, asıl amaçlarının hem fonksiyonel hem giyilebilir kıyafetler üretmek olduğunu söylüyorlar. Yani her çağın, özellikle de rahatına oldukça düşkün olan bizim çağımızın ihtiyacı olan tasarım yaklaşımı. 

Onun felsefesi: Kadınların içinde yaşayabileceği kıyafetler. Yani, gündelik işlerini halleden ve bunu yaparken havalı görünen ve aptalca trendleri hesaba katmak için her mevsim dolaplarını yeniden elden geçiren kadınlar için kıyafetler. “Sabahları ellerine gelen herhangi bir parçayı giyebilmeleri ve iyi göründüklerini bilmeleri gerekir,” diyor Do.

View this post on Instagram

SS20 in Utah by Montis Songsombat #Peterdo

A post shared by Peter Do (@the.peterdo) on

Peter Do Vietnam asıllı, 14’ünde ailesiyle Philadelphia’ya göçmüş, New York çıkışlı bir yetenek. Fashion Institute of Technology’den mezun olduktan ve 2014 LVMH mezunlar ödülünü kazandıktan sonra Phoebe Philo döneminde 2 yıl Celine’de çalışması (o kadar çok çalışıyorduk ki 2 yıl 10 yıl gibi geldi, diyor)  kariyerinin ilk basamağı. Bu yıllar onun için oldukça kıymetli çünkü söylediğine göre bu dönem, çok iyi yapılmış bir kıyafetin nasıl ortaya çıktığına birinci elden şahit olduğu bir dönem. Ayrıca Celine’i onun için oldukça özel kılan sebeplerden biri de kendi yolunu çizme arzusunu hayatının Celine döneminde fark etmiş olması. 

Peter Do Markasının Kuruluşu

Sonrası hızlı gelişti aslında. Do, Celine’deki işinden istifa etti, New York’a geri döndü, Derek Lam’de işe girdi. Böylelikle hem geçimini sağlayabilecek hem de kendi iş planını oluşturabilecekti. Ekibini kurdu ve hemen çalışmalara başladılar. Her ne kadar çevresindeki insanlar ona hazır giyime yönelmesi gerektiğini, kimsenin yeni çıkmış birinden lüks giyim satın almayacağını söylese de o bildiğinden şaşmadı. “Çünkü sadece lüks kumaşları ve kalıpları biliyorum” dedi.

View this post on Instagram

SS20 COLLECTION #Peterdo

A post shared by Peter Do (@the.peterdo) on

Marka içindeki sürdürülebilirlik sorunlarını ele almak için, sadece sipariş üzerine toptan kıyafetler ve sınırlı sayıda özel dikim parça üretme ve kalan kumaşları önümüzdeki sezon yeniden kullanma kararı aldılar. Ayrıca kullandıkları kumaşlar arasında Do’nun Fashion Institute of Technology’de okurken geliştirdiği “Spacer” isimli kumaşı da oldukça dikkat çekiyor. İnce fakat yalıtımlı, kırışmayan ve giyilebilir bir kumaş.

“İnsanların işe gitmek için heyecanlı olduğu, adil davranıldığı ve büyüyebilen bir şirket kurmak istedim, herkesin ve her şeyin hoş olduğu bir şirket.”

İdealist, kararlı, vizyon sahibi ve biraz da utangaç biri Peter Do. Kişiselliğe ve kişisel hizmet vermeye oldukça önem veriyor. Instagram hesabına gelen mesajların hepsini cevaplamaya çalışıyor mesela. “Artık dışarı çıkmıyorum. Çalışıyorum, yemek yapıyorum, sinemaya gidiyorum, kedilerimle takılıyor ve DM’lere cevap veriyorum” 

Son zamanlarda dikkatleri çokça üzerine çekmesine rağmen kendini göstermekten de geri duruyor. Fotoğraflarda hiç yüzünü göstermiyor. Çocukluğundan beri öyleymiş aslında, aile fotoğraflarında da çıkmaz, saklanırmış. “Yüzümün hafızalarda kalmasını istemiyorum, nihai hedefim olabildiğince özgür olmak, ayrıca marka tasarımcıya değil, giysiye odaklanmalıdır” diye açıklıyor kendini ve ekliyor: “Sadece yapmak istediğim şeyleri ve sadece inandığımız şeyleri yapmak istiyorum. Bu marka ile kuralları kendi yöntemimizle yeniden yazma şansımız var.”

Peter Do sitesini incelemek için tıkla.

Seda Balatekin

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünde okuyorum. Son zamanlarda ağırlıklı olarak styling ve moda editörlüğü alanlarında çalışıyorum.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.