Sokak Modasının Deneysel Markaları

Rehberleri deneysellik ve özgürlük. Oyunu kuralına göre oynamayı reddederek, genel kalıpların dışına çıkan özgün markalar, sokak modasını etkileri altına aldılar..

Sokakların podyumlara dönüşmesi ile moda dünyasının kodları hızlı bir değişim gösterdi. Özgün ve deneysel parçalardan beslenen yeni bir lüks alternatifi ortaya çıktı. Moda güzel görünmekten çok, kendimizi ifade etmenin farklı bir biçimi haline geldi. İkonik markalar parçalarını sokağa uyarlayarak yeni düzene ayak uydurmayı hedefledi. Bazı tasarımcılar ise, farklı disiplinlerden gelmenin avantajlarını da kullanarak sokak modasının kilit parçalarını yaratma hedefiyle yola çıktılar. Oyunu kuralına göre oynamayı reddederek, kuralları yeniden yazmak istediler. Bu tutkuları günümüz sokak modası denildiği zaman akla ilk gelen ve arzu edilen markaları oluşturdu. Off-white,Ambush,Y/Project,Monse…

Genel kalıpların dışında, deneysel ve özgün kesimleriyle bu dört marka lüksü sokaklar için yeniden tanımladı. Business Of Fashion’ın da BOF 500 listesinde yer alan marka kurucuları, farklı alanlardan gelmiş olsalar da, sınırsız deneme özgürlüğünde buluşarak bambaşka çizgiler yaratmayı başardılar. Gelin sokak modasının bu deneysel markalarına yakından bakalım.

Virgil Abloh

Off-White kurucusu Virgil Abloh, endüstri mühendisi olmasının ona verdiği inovatif ruhu tasarımlarında da kullanmaktan çekinmiyor. Sadece giyim değil, aksesuar ve mobilya alanlarında da farklı tasarımları olan Abloh, 2015 yılında LVHM yarışmasında finale kalarak dikkatleri üzerine çekti. Yaptığı çeşitli iş birlikleriyle de daha popüler bir isim haline geldi. Sokak modasının trend belirleyicilerinden sayılan Kendall Jenner, Bella Hadid ve Hailey Baldwin gibi isimler tarafından da sıklıkla tercih ediliyor. Aynı zamanda Louis Vuitton Erkek Koleksiyonlarının Kreatif Direktörü olan Abloh, Off-white için yarattığı kimlikle modayı şekillendirmeye devam ediyor.

 

 

Laura Kim & Fernando Garcia

Monse  kurucuları Laura Kim ve Fernando Garcia 18 yıl Oscar De La Renta’da beraber çalıştılar. Burada edindikleri deneyimi de kullanarak, modern ve feminen kadını yeniden yorumlamak istediler. Bu istek 2015 yılında Monse’yi ortaya çıkardı. Carolina Herrera için de çalışan ekip, 2016 CFDA ödüllerinde gelişmekte olan tasarımcılar ödülünü kazandılar. Yeniden yapılandırılmış parçalar ile dinamiğini oluşturan Monse, çarpıcı parçaları ile bizi alıştığımız kalıplardan vazgeçirecek gibi duruyor.

Pre-Fall koleksiyonu için Monse New York’lu altı hayvan hakları kuruluşu ile çalıştı ve hayvan sahiplenmeye dikkat çekmek için ev arayan sahipsiz köpekleri kampanyasında kullandı.

 

 

Ambush

Ambush ise sokak modasına bir Asya esintisi getirdi. Eşi ünlü rap sanatçısı Verbal için tasarımlar yaparak yolculuğuna başlayan Yoon Ahn, grafik tasarım bilgilerini aksesuar tasarlarken sıklıkla kullanıyor.80’ler ve 90’lar kaykay kültürünün manifestosu olduğunu da söylüyor. Farklı materyaller kullanmayı seven Yoon’un Dior Homme mücevher ekibinin başına geçmesi de tesadüf olamazdı. Ambush markası, Nike ile yaptığı son iş birliği ile de adından sıklıkla söz ettirecek gibi duruyor.

 

 

Y/Project

Y/Project ise farklı kesimleri ile stil kodlarını korkusuzca yazıyor. Kurucusu Glenn Martens Güzel Sanatlarda okumuş olmanın onda uyandırdığı naiflik ve cesaret duygularını markasına uyarlamış. Tül ve denim vazgeçilmez materyalleri. Bedenlere takılı kalmayı sevmeyen Martens, kendine özgü kalıplarıyla çalışmayı seviyor. Ugg bot markasıyla yaptığı son işbirliği, onun da ne kadar deneysel biri olduğunu kanıtlar nitelikte.

Olivier Zahm ile yaptığı röportajda Glenn Martens şöyle diyor:

We are margiela children (Biz Margiela çocuklarıyız)
We’re from belgium (Biz Belçikalıyız)
We’re from the ’90s (Biz 90’lı yıllardanız)

We were both in the antwerp school (İkimiz de Antwerp okulundanız)
Margiela is more a school than a designer (Margiela bir tasarımcıdan çok bir okul)
It’s more a way of thinking (Bir düşünce şekli)

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.