Moda Sektöründen 7 Meslek Sahibi Anlatıyor: Bir İş Günümde Ne Yapıyorum

Hiç trend analisti olmak nasıl bir şey merak ettiniz mi?

Peki ya bir stilistin günü nasıl geçiyor?

Bu meslekler kulağa çok eğlenceli geliyor peki gerçekte bu kişilerin ne yaptıklarını biliyor musunuz?

Genelde moda sektöründeki iş tanımları gözalıcı kelimelerden oluşuyor ve insanların kafasını karıştırmak için yaratılmış hissi veriyor. Üstelik gerçekte bu işlerde ne yapıldığı ile ilgili pek ipucu vermiyor bu tanımlar.

Şunu görüyoruz ki çok fazla insan moda mesleklerinin farklı özelliklerini anlamıyor, işte tam bu yüzden bazı konuları aydınlatmaya karar verdik.

Moda dünyasının 7 büyük oyuncusu ve onların şaşalı iş tanımları hakkında konuştuk ve sorduk:

Bu işi yaparken aslında ne yapıyorsun?

(bu bir çeviridir)

Trend Analisti: Sarah Owen – WGSN

Genelde insanlar modanın gelecek trendlerini tahmin ettiğimi düşünüyorlar.

Ama aslında yaptığım… Araştırma, küratörlük (sergi veya galeri etkinlikleri düzenlemek) ve de mikro ve makro düzeydeki hareketleri incelemek.

Klasik bir gün… Öyle bir şey yok. Eğer Coachella’da ya da SXSW’de değilsem, ya New York’da moda haftası kovalıyorum ya da Londra Trend Gününde sunum yapıyorum.

 

Moda Stilisti: Jade Rose Yuk Ting Leung – jadeleung.com.au

Genelde insanlar tüm gün alışveriş yaptığımı düşünüyorlar.

Ama aslında yaptığım… işim olmayınca mail yazıyor, toplantılara gidiyor ve çokça paket taşıyorum. Sette isem daha çok işin içine giriyorum, ne kadar çok üretim öncesinde işini ayrıntılı yaparsan o kadar rahat geçiyor günün.

Klasik bir gün.. Her gün farklı zorlukları ve sürprizleri ile geliyor. Ne kadar mutlu olsam da, her zaman,  gün boyunca ve hatta paydos zamanı bile şaşırtıcı şeyler oluyor. Günü atlatmak yeterince tatmin edici.

 

Manken ajansı Yöneticisi
Sarah Bisogni -Vivien’nin Yöneticisi

Genelde insanlar… tüm gün boyunca harika modellere baktığımı düşünüyorlar.

Ama aslında yaptığım… ben kişisel bir asistanım, kariyer ve ilişki danışmanıyım ve psikoloğum, hepsi bir pakette.

Klasik bir gün.. Modeller için müşteri görüşmeleri ayarlayarak, test çekimleri için referanslar toplayarak ve yollanan test çekimleri arasından seçimler yaparak… Ayrıca modellerin dosyalarının,  kartlarının (bir modelin görüntülerinden oluşan CV’si) doğru bir şekilde yapıldığından emin oluyorum. Bunların da dışında, sitemizin güncel işlerini, imzalarını ve yeni yetenek desteklerini güncel müşterilerin gelecek iş reklamları için yorumlarının gidişatını kontrol ediyorum. Tüm bunlar da yetmezse, reklam işlerinin yüzdelerini aktarıp, yerel yetenekler ve uluslararası yetenekleri sıralayıp, yabancı modellerimizin takibini tutup, tümünün bir sonraki günkü iş detaylarını aldıklarına emin oluyorum.

 

Görsel Düzenlemeci: Bonnie Kay -bonniekaythestylist.com

Genelde insanlar… benim rafları düzdüğümü ve sevimli görseller yarattığımı düşünüyorlar.

Ama aslında yaptığım.. Sevimli görseller yaratıyorum, fakat benim çılgınlığımın arkasında yatan bir metod var. Satışları arttırmak için her şey stratejik olarak yerleştiriliyor. Ürünler alıcıya ürünü nasıl kullanacağı, nasıl giyeceği ya da nasıl kombinleyeceği  hakkında fikir vermek için düzenleniyor. Vitrinler, benim işimin en yaratıcı ve en eğlenceli kısmını yansıtıyor.

Klasik bir gün.. Her gün birbirinden farklı! Hepsi erken başlangıçlar içeriyor (bir yığın görevi iş başlamadan bitirmek daha iyi). Ürün bulma; göstermek için onları düzenleme ve yerleştirme, konseptler yaratma ve trend tahminleri genel olarak yaptığım şeyler. Ayrıca, birçok kez bir sürü dosyayla merdiven inip çıkmak ve işim için kullandığım Snapchat ve Instagram hesapları için bolca fotoğraf çekmek de işimin içindeler.

 

Halkla İlişkiler: Tess-Jay Slight – AMPR

Genelde insanlar benim partilere gidip fotoğraflar çektiğimi düşünüyorlar.

Ama aslında yaptığım uzun saatler boyunca bir masanın arkasında oturarak o partilerin gerçek olmasını sağlamak.

Klasik bir gün.. E-posta, moda ve kahve içerir.

 

Satın Alma: Elissa Bartucelli – Diesel

İnsanlar genelde benim mükemmel bir işe sahip olduğumu düşünürler: tüm dünyayı dolaşıp modayla ilgilenmek.
Ama aslında yaptığım Avustralya mağazalarımız için seçimler yaparım. Diesel her koleksiyonu için 3000 parça ürün üretir. Kot pantolondan elbiseye, ayakkabıdan aksesuara kadar birçok ürün çalışılır. Genelde showroomları tüm koleksiyonu bitirene kadar terk etmem çünkü stilleri ve hikayelerini tartışmak, miktarını belirlemek ve fiyatlandırmak uzun günler alıyor.

Klasik bir gün.. Ofisteysem sert bir kahve güne başlayabilmek için. Ardından ürünlerin ve mağazaların haftalık satışlarını izlemek için günlük satış raporlarını incelerim. Ürünleri düzenli olarak inceliyorum çünkü ürünleri 3 sezona kadar önceden satın alıyoruz. Benim için ne için çalışacağım ya da ne için çalışmayacağım önemlidir. Günde en az bir saatimi mağazada geçirip satın alma işlerini gözden geçiririm. Ayrıca çalışanların geri dönüşlerini dinlerim.

 

Makyaj Artisti: Shev Kelly – Napoleon Perdis

Genelde insanlar ünlülerle ve modellerle takıldığımı, moda partilerine ve organizasyonlarına katılıp tüm günümü toplantılarla geçirdiğimi sanıyor.

Aslında yaptığım.. İşim birden farklı şey içeriyor. Moda haftaları, fotoğraf çekimleri YouTube kanalları ya da etkinlikleri için Avustralyalı ve uluslararası modellerle ve ünlülerle çalışıyorum. Ayrıca, sosyal medyayı takip ve analiz edip yeni trendleri araştırırım ve Napoleon Perdis’in sosyal medya platformları için araştırma yaparım. Bunlara artı olarak, bizim markamızın medyada düzgün bir şekilde temsil edildiğine ve alabildiğince pozitif geri dönüşler aldığına emin olurum.

Klasik bir gün..  Günlerim saat 7’de başlar, uyanır uyanmaz Instagramı kontrol ederim. Sosyal medya bizim sektör için hayatidir. İşe gittiğimde ise, yeni dergiler ve gazete okurum böylece yeni ürünleri takip edip aramızda tartışabiliriz. Öğleden sonra genelde çekim ya da moda şovları için kuliste ekiple makyaj uygulamaları yaparım. Daha sonra ise bir sürü fotoğrafı ve şovu izlerim.

Bu yazı bir çeviridir. Fasgionjournal.com.au’daki İngilizce orjinal yazı için tıklayın.

Aslı Özbek

Aslı 2004 yılından beri moda sektöründe çalışıyor. Milano ve Paris'te başlayan kariyerinin büyük bölümü lüks perakende sektöründe geçti.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.