Pantone: Moda ve Tekstilde Renk Sistemi Ve Kullanımı

[su_spacer size="30"]PANTONE, dünya çapında 100’ü aşkın ülkede grafik tasarım, moda ve tekstil tasarımı, ev tekstili tasarımı, endüstri tasarımı, plastik, boya ve inşaat sektörü gibi pek çok sanayi alanında doğru renk iletişimini sağlayan renk sistemleri tedarikçisidir.

pantone1963 yılında şirketin kurucusu Lawrence Herbert, farklı endüstrilerde kullanılan renklerin doğru renk ve tonlarda sabitlenmesini sağlayan PANTONE® MATCHING SYSTEM‘i yarattı. Bu sistem üretici, tasarımcı, perakendeci ve müşteri arasında doğru renk kodu iletişimini mümkün kılan standart bir renk dilini sağlamaktadır.

Yılın Rengi Ne Anlama Gelir?

Yılın Rengi, küresel kültürümüzde yaşadığımız ruh halini yansıtan sembolik bir renk seçimidir. Pantone her sene yılın rengini ve paletini açıklar.2017 GREENERY  / 15-03432018 ULTRA VIOLET / 18-38382019 LIVING CORAL / 16-15462020 CLASSIC BLUE / 19-40522021 ULTIMATE GRAY / 17-5104https://www.youtube.com/watch?v=pu9zLAKpntM Tüm renk eşleşmeleri için tıklayınız

Pantone Renklerinin Tekstil Tasarımında Kullanımı

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde moda tasarımcıları Pantone’ye ait profesyonel renk kodları ile çalışmaktadır. Toplamda 2310 renk, koton ve ya kağıt formatlarında sunulmaktadır. Dünyanın en büyük tekstil boya firması Archroma ile olan ortaklığı ile Pantone Smart Color Swatch Card sistemi, tasarımcı ve üreticiler arasındaki en doğru renk uygulamalarının, hızlı ve etkili şekilde yürütülmesini sağlar.Ayrıca PANTONE VIEW Colour Planner olarak bilinen ve 2 yılda bir yapılan bu trend tahmini organizasyonuyla kadın ve erkek giyim, spor giyim ve endüstriyel tasarım alanlarında 24 ay boyunca kullanılmak üzere renk tahminleri yapılmaktadır.

Pantone Renk Kodları Nasıl Kullanılır?

Renk kataloğu, tasarım aşamasında monitörde gördüğünüz renkleri, baskı ve boyama sırasında da aynı renk ve tonda elde eldilmesini sağlayan evrensel bir renk dili oluşturur. Böylece tasarlanan ürün ile ortaya çıkan ürünün aynı renklere ve canlılığa sahip olması sağlanır. Farklı sektörler için özel Pantone renk katalogları kullanılır.Pantone kataloğunda her rengin bir anahtar kodu bulunur. Bu hem üreticinin hem tasarımcının hem de tüketicinin işini kolaylaştırmak içindir. Sayıyla belirlenen kodlar rengin yerini, sondaki harf ise yapacağı etkiyi anlatmaktadır.Örneğin : PANTONE 185 C, Cool Gray 1 UC: Parlak (Coated) U: Mat (Uncoated)

Moda ve Ev Tekstili Kodları : Kağıt , Pamuklu ve Naylon Renk Rehberi ve Standartları

Moda ve Tekstil sektörüne özel Pantone kataloglarında renkler TPX ve TCX olarak iki farklı kod ile ifade edilir. Bu özel renk sisteminde renkler 2 haneli ya da 4 haneli numaralara ek olarak TPX (kağıt üzerinde gösterilen telstil baskı renkleri) ya da TCX (boya uygulanmış pamuklu kumaş renkleri) harf kodları ile formüle edilir. Renk formülleri ayrıca özel renk isimleri ile de tanımlanır.Örneğin : PANTONE 14–4510 TPX > Aquatic, PANTONE 15–1247 TCX > Tangerine

Tekstilde Kullanılan Başlıca Pantone Renk Araçları :

Cotton Passport

MODA VE EV TEKSTİLİ RENKLERİ :2310 Renk + 210 Yeni RenkTasarımcılar, üretim yöneticileri ve renkçiler için  %100 Pamuklu Kumaşa özel boyama tekniği ile uygulanmış, taşınabilir renk referans kataloğu.Her bir rengin altında yer alan kodları kullanarak, dünyanın dört bir yanındaki üreticilere istediğiniz  rengi gönderebilir ve renk üretiminizin doğruluğunu sağlayabilirsiniz.

Smart Color Swatch Card

MODA VE EV TEKSTİLİ RENKLERİ:2310 Renk + 210 Yeni RenkTekstil Renk Kataloglarından seçtiğiniz renkleri tek ve daha büyük boyutta sunabilmeniz için kullanılır.

Portatif Renk Eşleştirme  - Okuma Cihazı

pantoneHerhangi bir yüzey, malzeme veya tekstil üzerinde güvenli şekilde anında renk eşleştirmesi yapabilirsiniz. Bir desen üzerindeki dört dominant rengi  (CMYK) ayrıştırarak ekranda gösterir ve her bir rengin hangi Pantone rengine en yakın olduğunu gösterir.Gelişmiş görüntü yakalama teknolojisi, eşsiz doğruluk sağlar.Renk onayı verecek sektör çalışanı HUE testinden geçmiş olmalıdır.HUE rengin bileşenleri olan ana renklerin (CMYK) renk içindeki karışımını gösterir. Ayrıca diğer renk bileşenleri  olarak parlaklık, matlık, açıklık ve koyuluk özellikleri doğru renk belirlenmesi için önem taşır.

Pantone Renk Sistemlerinin Moda ve Tekstil Üretiminde Kullanımı İle İlgili İpuçları :

Özellikle pamuklu kumaşlarda çok iyi netice alınırken, viskon, saten ve diğer bazı parlak kumaşlarda, kumaş cinsinin özellikleri dolayısıyla yanıltıcı sonuçlar alınabilir. Kadife gibi yönlü kumaşların hav yönlerinin aynı yöne baktırıldıktan sonra pantone ile karşılaştırması gerekmektedir, aksi halde yanıltıcı olabilir. Bazı durumlarda farklı ışıkta aynı rengin farklı görünmesi yani metemari adı verilen durum ortaya çıkabilir. Bu yüzden renk ölçüm cihazlarının kullanımı hayati önem taşır. Pantone ürünlerini Türkiye Distribütörü Odak Kimya’dan tedarik edebilirsiniz.https://www.onlinepantone.com/ 

Previous
Previous

Moda Tasarımına Giriş Yetenek Sınavı Hakkında Merak Ettikleriniz

Next
Next

Türkiye'de Moda Tasarım Kursları