Gianni & Donatella Versace
1960’lı yılların sonunda dünya piyasasındaki cazibesini kaybetmekte olan İtalyan modası, 1970’li yıllarda, Roma ve Floransa arasındaki ezeli rekabetin yanından taze bir kan olarak ortaya çıkan Milan piyasasıyla tekrardan gündeme geldi. Diğerlerinin tarihi cazibesini taşımasa da, endüstriyel bir şehir olan Milan, İtalya’nın kuzeyindeki tekstil üreticilierinin desteğini almıştı. Krizia ve Missoni gibi halihazırda ününü duyurmuş olan modaevleri koleksiyonlarını Milan’a taşımışlardı. İtalyan moda sektörünün kazandığı bu yeni ivmeden Giorgio Armani’yle başlayan bir seri ünlü isim çıktı: Dolce & Gabbana, Miuccia Prada, Moschino, Gianfranco Ferre’ ve Gianni Versace. Bu yenilik rüzgarının itme kuvvetiyle Gianni Versace’nin kısa sürede geldiği yer, kimseyi fazla şaşırtmasa da etkilemiş; takdir dolu bakışları üzerine toplamıştı.
Giovanni Maria “Gianni” Versace, 2 Aralık 1946’da Italya’nın Reggio Calabria bölgesinde doğmuş; babası, terzi annesi, ağabeyi Santo ve küçük kız kardeşi Donatella ile birlikte büyümüştü. Bir de, 12 yaşında tetanoza kaybettikleri bir ablası vardı.
Büyüdüğü bölgenin tarihinde, Antik Yunan kültürünün kalıntıları hakimdi; bu kültürel referanslar Gianni’yi ileriki yaşantısında ve kariyer ilhamlarında hatrı sayılır biçimde etkileyecekti; örneğin markanın logosu olacak Medusa kafası, çocukken kardeşleriyle oynadığı tapınak yıkıntılarından hatıraydı. Versace bu mitolojik figürü, insanları kendisine aşık etmesi ve onu bir görenin bir daha başını çevirememesinden ilhamla seçmişti; markasının da insanların üzerinde benzer bir etkisi olacağını umuyordu.
Versace, çıraklığını annesinin dikiş atölyesinde yaptı. Kendisi mimarlık okuduktan sonra, 26 yaşında moda tasarımıyla ilgilenmek üzere Milano’ya taşındı.
Versace’nin Markalaşması
Gianni Versace ilk koleksiyonunu 1972’de, Callaghan, Genny ve Complice şirketleri için tasarladı. 1978’de ise Gianni Versace Company’yi kurarak Gianni Versace Donna adı altında ilk kadın koleksiyonunu piyasaya sürdü. Kendi adı altında ilk butiği ise, Milano’nun Via della Spiga caddesinde açtı.
1979’da Versace markasının ilk fotoğraf kampanyası için, daha sonra birçok işbirliğine imza atacakları ünlü fotoğrafçı Richard Avedon’la birlikte çalıştı; fotoğraf kampanyasının yönetiminde Gianni’nin kardeşi Donatella yardımcı olmuştu. Donatella, kardeşinin peşinden markanın halkla ilişkileriyle ilgilenmek üzere Milano’ya taşınmıştı, tasarımcı için rolü daha ziyade “ilham perisi ve eleştirmen” olmak olmuş olsa da, markayı bugünkü moda devi statüsüne getiren Donatella’nın halkla ilişkiler dehasıydı.
Markanın tasarım estetiği, canlı renkleri ve göz alıcı baskılarıyla nam salmıştı. Cesur kesimler de markanın alametifarikalarından biriydi. Elton John ve Michael Jackson gibi ünlü müşterilerinden dolayı (1992’de Elton John’un bütün sahne kostümlerini hazırlamıştı) “Rock’n Roll Designer” olarak anılan Gianni Versace, aynı zamanda Wales ve Galler Prensesleri gibi aristokrat kitleyle birlikte de çalışıyordu. Versace, bir yandan da birçok tiyatro prodüksiyonunun kostümlerini hazırlamıştı.
90’lı yıllarda Versace
1991-92 Sonbahar/Kış koleksiyonunun podyumuna sadece süpermodelleri çıkartmasıyla Versace, “Süpermodel fenomeni” olarak bilinen, 1990’lara damgasını basan elit manken kitlesinin yükselişine katkıda bulunmuştu.
Versace, üretimden dağıtıma kadar sektörün bütün alanlarıyla kendi şirketi dahilinde çalışan ilk markalardan olmuştu. 1982’de marka, aksesuar, takı ve mobilya alanlarına doğru genişledi. 1993’te Donatella Versace, çocuklar için “Young Versace” koleksiyonunun üretimine başladı; kendisi aynı zamanda markanın bir kolu olan “Versus”u da üstüne aldı.
Gianni Versace 1982’de manken Antonio D’Amico ile tanıştı. Partneri ile uzun soluklu ilişkileri, Gianni’nin 1997’deki trajik vefatına kadar sürdü. Bir sabah gazetesini almaya gittiği yürüyüşünden dönerken evinin basamaklarında vurulan Gianni, 15 Temmuz 1997’de hayatını kaybetti. Olaydan 8 gün sonra aynı silahla kendini öldüren katil Andrew Cunanan’ı bu cinayete iten sebepler hiçbir zaman tam olarak çözülemeyecekti.
Gianni’den Sonra Versace ve Donatella
Moda tarihi serimizde şimdiye kadar moda tarihine damgasını basan markaları, markayı kuran ve adını veren bir adet tasarımcının üzerinden anlatmış olsak da, bu yazıda bir istisna yaparak, markanın kuruluşundan beri içinde bulunmuş, ve kardeşinin trajik kaybından itibaren bu yeri doldurulması zor boşluğu hakkını vererek üzerine almış olan Donatella’yı da başlığa dahil etmeye karar verdim. Donatella, markanın kuruluşundan itibaren, bir adım geride durarak da olsa kardeşinin “ilham perisi” olarak, markanın temsil ettiği tasarım değerlerinin kanlı canlı hali olmuş, bunun yanında yaratıcı alanda da desteğini esirgememişti; bundan dolayı markanın oluşumunda ve günümüze kadar gelmesinde kendisinin önemini esirgemek büyük haksızlık olur.
1997’de kardeşinin cinayeti üzerine Donatella, markanın kreatif direktörlüğünü üstlendi. Markanın CEO pozisyonuna ise ağabeyleri Santo geçti. Gianni, vasiyetinde markanın %50’sini Donatella’nın kızı, yeğeni Allegra’ya bırakmıştı.
Donatella’nın geniş çevresi, aynı zamanda markanın portföyünü oluşturuyor. Tasarımcının efsanevi partilerine Liz Hurley’den Prens Charles’a kadar birçok ünlü ismin katıldığı biliniyor. Donatella bu ünlü arkadaşlarını markanın yüzü haline getirmeyi tercih ediyor; bunların arasında Lil’ Kim, Jennifer Lopez, Madonna, Courtney Love, Christina Aguilera, Jonathan Rhys Meyers, Demi Moore ve Lady Gaga var.
Markanın belki de ünde tavan yaptığı nokta ise; Jennifer Lopez’in 2000 yılında Grammy ödül törenine giydiği “Jungle Dress” lakabıyla da anılan zümrüt yeşili, hem derin dekolteli hem de derin yırtmaçlı olan elbiseydi. İkon statüsünde bu elbiseyle kapışacak bir diğer Versace elbise ise, 1994’te Elizabeth Hurley’in üzerinde meşhur olan “o” siyah elbiseydi.
Bugün Versace
2000’li yılların başında, şirketin kar oranlarının düşmesiyle yeni bir CEO arayışına gidildi ve ünlü iş adamı Fabio Massimo Cacciatori 2003 yılında şirkete katıldı. Ancak bu iş birliği uzun sürmedi ve Cacciatori aynı sene içinde, Versace ailesiyle anlaşmazlıklarından ötürü moda evindeki pozisyonundan ayrıldı. 2004 yılında CEO olarak alınan Giancarlo di Risio, yine Donatella’yla anlaşmazlıklarını gerekçe göstererek 2009 yılında istifa etti. 2009’dan beri ise, daha önce Jil Sander şirketinde çalışmış olan Gian Giacomo Ferraris şirketin yönetimini üstlendi. Santo, Donatella ve Allegra halen şirketin hisselerinin çoğuna sahip, ancak 2014’te şirketin %20’sini Blackstone Group’a satarak bireysel zenginliklerini katladılar. Günümüzde Versace’nin dünya çapında 1500 mağazası bulunuyor.
– Yazının tüm hakları yazara ve modakariyeri.com’a aittir. Kopyalanması ve izinsiz kullanılması yasaktır.