The Business of Fashion’ın Seçtiği Türkler

The Business of Fashion’ın her sene güncellediği dünyadaki moda sektörünün en önemli 500 ismi listesine bugüne kadar giren Türkleri ve kısa özgeçmişlerini sizin için derledik.

Cem Boyner

Boyner Holding’in CEO’su Cem Boyner, Türkiye pazarında moda ve tekstil alanında kuşkusuz en güçlü isimlerden. Istanbul doğumlu olan Cem Boyner Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu.  1978 yılında aile şirketi olan Altınyıldız ve Boyner mağazalarının yönetim kurulu başkanı seçildi. Günümüzde Boyner mağazalarının yanı sıra Boyner Grup’a dahil Altınyıldız, Morhipo, Hopi ve Br Mağazacılık’ın da yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır.

Demet Mutlu

Listedeki diğer bir Türk, Trendyol’un kurucusu Demet Mutlu. 2009 yılında kurduğu Trendyol ile 2011 yılında Forbes dergisinin ‘Dünyanın En Güçlü Kadın Girişimcileri’ Listesine girmeyi başardı.  New York City Üniversitesinde ekonomi okuduktan sonra Altria, Procter & Gamble ve Reckitt Benckiser gibi firmalarda çeşitli yönetim pozisiyonlarında çalıştı. Ardında Harvard’da MBA programına başladı ama Trendyol’u kurma fikriyle yüksek lisansını yarıda bıraktı.  Trendyol’un hızlı başarısıyla Demet Mutlu, kendi markası olan Milla’yı kurdu; Trendyol’un günümüzde milyonlarca kullanıcısı var.

Erdem Moralıoğlu

Yarı Türk, Yarı İngiliz tasarımcı Erdem Moralıoğlu, ‘Erdem’ markasıyla dünya çapında ün kazanmış tasarımcılarımızdan. Kanada’da doğup büyüyen tasarımcı Ryerson Üniversitesi moda tasarımı mezunu. Ardından Montreal’ı terk edip, Londra’ya taşınan tasarımcı Royal College of Art’ta yüksek lisansını tamamladı.

 

 

Vivienne Westwood ve Diane Von Furstenberg gibi isimlerde staj yaptıktan sonra 2005 yılında kendi markasını kuranErdem feminen silüetleri, renk ve canlı kumaş seçimleriyle bugün pek çok ünlü tarafından tercih ediliyor. Erdem’in tasarımları Vogue gibi dergilerin sıklıkla kapaklarını süslerken Selfridges, Barney’s, Harvey Nichols gibi seçkin mağazalarda satılıyor. Erdem aynı zamanda H&M ile işbirliği yapan tasarımcılardan.

Mert Alas & Marcus Piggott

Listedeki diğer bir yaratıcı isim ise moda dünyasının en yaratıcı fotoğrafçıları arasında gösterilen Mert Alaş ve Marcus Piggott ikilisi. Vogue, Louis Vuitton, Gucci, Versace, Pucci, Missoni, Miu Miu, Armani, Roberto Cavalli,  Fendi, Kenzo ve Mac gibi markalar için çekim yapan ikili şu güne kadar Kate Moss, Victoria Beckham ve Madonna gibi bir çok ünlüyle de yakın arkadaş. 1971 Türkiye doğumlu olan Mert Alaş, 1994 yılında dil eğitimi için gittiği Londra’da Alexander Mcqueen’in yanında staj yaparken İngiliz Marcus Piggott’la tanışıp fotoğrafçılığa olan ilgisini keşfediyor. Birkaç yıl birlikte amatör olarak çekim yapan ikilinin tanınması, Mert’in moda editorü bir arkadaşının çekimleri dergide yayınlanmasıyla başlıyor.

Ümit Benan

1980 Stuttgart doğumlu Ümit Benan aslında üniversitede Boston’da işletme okumuş fakat modaya olan ilgisinin farkına varinc Milano’ya taşınıp Marangoni’de Moda Tasarımı yüksek lisansı yapmış. Marangoni’nin ardından Londra’da Central Saint Martins ve New York’ta Parsons’ta çeşitl kurslara katılan tasarımcı bu süre içinde Rıfat Özbek’in de asistanıydı. 2009 yılında kendi markasını kurduktan sonra Ümit Benan için adını duyurması İtalya’da verilen ‘Pitti Uomo’’nun prestijli ‘Who’s Next?’ ödülünü kazanmasıyla başladı. Kendi markasının yanı sıra 2011’de Trussardi’nin kreatif direktörlüğüne gelen tasarımcı 2 yıl kadar Trussardi ile çalıştıktan sonra şu anda sadece kendi erkek giyim markasıyla ilgileniyor.

 

Burak Çakmak

burak çakmak

Bu listedeki bir diğer isim ise Burak Çakmak. Türkiye’de daha önce hiç duymadığımız Burak Çakmak isminin bu listeye girmesindeki sebep kendisinin Parsons School of Design‘ın moda bölümleri dekanlığı yapmış olması. Lisans eğitimini ODTÜ’de yapan Çakmak daha sonra yurtdışında iki ayrı üniversitede MBA yapıp, Cambridge Üniversitesinde de eğitim aldı. Moda dünyasına Gap’te çalışarak başlayan Çakmak, zaman içinde Kering Group’un Sürdürülebilirlik Direktörü oldu. Parsons’a geçmeden önce Swarovski’nin Sürdürülebilirlik konusunda Asbaşkanlığı görevini yürüttü. Sürdürülebilirlik konusunda önemli bir deneyime sahip olan Çakmak’ın Parsons’ın moda bölümlerinin dekanlığını yapmış olması, okulun gelecekteki sürdürülebilirlik planlarına ne kadar önem verdiğini bir kere daha gösteriyor.

Burak Çakmak Nisan 2021’den beri Sudi Arabistan Kültür Bakanlığının Moda Komisyonunun başında.

Kerim Türe

Listeye 2022 yılında giren Türk Kerim Türe.

Kerim Türe Modanisa’nın kurucusu ve CEO’su. 2011 yılında anneler gününde kurulan Modanisa, o dönemde kısıtlı seçenek sunan muhafazakar moda pazarına çeşitlilik ve trendlere uygun yorumlar getirerek sektörün öncüsü oldu ve yurtiçive yurt dışında geliştirdi. İstanbul’dan çıkan Modanisa şu anda 140 ülkede yer alıyor ve e-ticaret siteleri aracılığıyla ayda 20 milyon kişiye ulaşıyor. Kerim Türe Boston Üniversitesi mezunu. Business of Fashion’ın haberine göre Kerim Türe ve ortakları Modanisa için 7 yatırım turunda toplam 45 Milyon Dolar yatırım almışlar.

Eda Binark

Istanbul doğumluyum.Nişantaşı Işık Lisesi'nin ardından lisans eğitimimi London College of Fashion’da Fashion Design& Development bölümünde tamamladım. Istanbul'a dönüp bir sene Vakko’da satın alma ve merchandising asistanlığı yaptıktan sonra Londra’ya geri dönüp yine LCF'de Moda Yönetimi ve Stratejik Moda Pazarlaması yüksek lisansı yaptım. Mayıs 2016'dan beri Moda Kariyeri’nde içerik editörüyüm.

1 Comment

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.