Markalara Yön Veren Renk Pembe

Instagram’ı sık kullanıyorsanız New York bulunan Pietro Nolita adlı restorandan haberiniz vardır. Büyük ihtimalle menüde ne olduğunu bile bilmediğiniz bu restoranla ilgili aklınıza ilk gelen şey pembe dekorasyonu. Yemek sektöründen moda sektörüne gelirsek son zamanlardaki popüler markalardan Mansur Gavriel’in AW16 koleksiyonu için bol miktarda pembe kullandığını ve Boy Smells adlı yine instagramın vazgeçilmez butik mum markasının çeşit çeşit pembe mumlar tasarladığını görebilirsiniz. Peki tüm bu pembenin olayı nedir? İşin aslı şu ki Pantone’a göre pembe 2016 yılının rengi ve böyle olunca da perakende ve sosyal medyayı domine etmesi şaşırtıcı olmasa gerek.

Fakat bu dominant rengin bu kadar popüler olması bize pembenin marka stratejilerinde ne derece etkili olup olmadığını sorgulatıyor? Peki bir markanın kendini sadece tek bir renkle özdeşleştirmesi ne kadar doğru? Doğu Londra’nın gözde semtlerinden Dalston’a yolu düşenler şehirdeki tiki bar Palm Club’a girdiğinde mekanda palmiye ağacı dekorunun ve pembenin estetik bir şekilde kullandığını görür. Palm Club’ın bu dekorasyondaki en büyük amacı tabii ki müşteri çekmek ve sosyal medyadaki varlığını arttırmak. Renk Araştırma Enstitüsünün çalışmalarına göre renklerin müşteriler üzerindeki önemi çok büyük hatta markalar hakkındaki ilk izlenimlerimizin 62%’i ile 90%’ı sadece renklerle alakalı!

Tüm bu renk tartışmaları devam ederken bu yılın başında sanatçı Anish Kapoor ‘Vanta Siyahı’ adlı rengin tüm haklarının kendisine ait olduğunu iddia etmesi renklerin önemini bir kez daha gösteriyor.  Pembe harici tasarım dünyasında son günlerdeki popüler renk mavi ama yeni pigmentler sürekli üretim ve araştırma halinde.

Peki, markanızın stratejisini tek bir renk üzerine odaklamak ne kadar mantıklı?

“İnstagram gibi kalabalık bir platformda ton üstüne ton veya blok renkler kullanmak gerçekten markaların ilgi çekmesini sağlıyor” diyor WGSN’in strateji editörü Laura Saunter. ” Renkler insanların görür görmez odaklanmasına ve markanızın akılda kalıcılığının artmasını sağlıyor. Özellikle de sosyal medya gibi platformlarda, kitlelerin dikkatini çekmeniz için çok az vaktiniz olduğundan sizin için büyük önem taşıyor. Acne ve Mansur Gavriel gibi markalara baktığınızda pembe rengini kendilerini şekillendirmek için başarılı bir şekilde kullandıklarını görebilirsiniz. Pembe feminen bir renk gibi gelse de 21. yüzyılda cinsiyetsiz ve arınmış ama her şeyden önce tam bir İnstagram rengi.

WGSN Renk Editörü Hannah Craggs de pembe renginin dominantlığı ve etkisi konusundaki düşüncelere katılıyor. Craggs, pembe renginin nasıl yükselip bir marka pazarlama stratejisi olduğunu şöyle özetliyor: ” Milenyum pembesi dediğimiz durmadan sosyal medyada paylaştığımız bu renk pembenin bir çeşit güç dalgası olduğunu gösteriyor. Pantone’un yılın rengi seçmesinin yanı sıra günümüzde pembe, cinsiyetsizliği ve minimalist İskandinav yaşam trendlerinin popülerliğini gösteriyor. Fakat bu şekerli renk sektörde doyum noktasına ulaştı mı?

Pembe hepimizin nostaljik hayallerini sembolize etse de markalar kendilerini bir renkle özdeşleştirme konusunda çok dikkatli davranmalılar. Unutmamak gerek ki tek bir renkle markalar  müşterilerine sayısız ideoloji iletebilirler.

*Bu yazı bir çeviridir, orjinali için tıklayınız

Eda Binark

Istanbul doğumluyum.Nişantaşı Işık Lisesi'nin ardından lisans eğitimimi London College of Fashion’da Fashion Design& Development bölümünde tamamladım. Istanbul'a dönüp bir sene Vakko’da satın alma ve merchandising asistanlığı yaptıktan sonra Londra’ya geri dönüp yine LCF'de Moda Yönetimi ve Stratejik Moda Pazarlaması yüksek lisansı yaptım. Mayıs 2016'dan beri Moda Kariyeri’nde içerik editörüyüm.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.