Bir Yazı Okudum ve Bir Daha Hiç ” Canım Çok Meşgulüm” Demedim

Sosyal ağlarımızda belki hemen hemen hepimizin arkadaşları ikiye ayrılıyordur. Bir tarafta bunun da çok boş vakti var dediğimiz, kahve yudumlayan, yogasını yapan, 15 günlük seyahate çıkıp evde kanaviçe işleyen rahat grup. Bir tarafta ise “kahretsin Pazartesi!”, “work work work work”, “TGIF”, mesai bitmek bilmiyordu, eve gidemiyordu paylaşımı yapan o çok meşgul insanlar. Aslında aradaki fark çok basit gibi gelebilir, biri çalışıyor diğeri ise evde. Aslında aradaki fark sadece algı ve kendini sunum farkı.

Bunu ben değil, Harvard’dan Columbia’ya pazarlama profesörlerinin son çalışmaları öne sürüyor. Meşgul olmak aslında olumsuz bir durum ve zaman yetersizliği olarak tanımlansa da, aslında “busyness” ay çok meşgulüm ve hiçbirşeye zamanım yok hissiyatı ve algısı olarak tanımlanabilir.

Yeni yayımlanan bir bilimsel çalışmada*, insanlar bukoli veya sanalmarket gibi zamanı olmayan meşgul insanların alışveriş yaptığı hizmetlerin müşterilerini, en lüks ve pahalı market zincirlerinin müşterilerinden bile daha statü sahibi görüyor. Belki Macrocenter’da saatlerce gezecek paran var ama vaktin mi yok? Aynı şekilde bluetooth kablosuz kulaklık kullanan insanlar, eşdeğer fiyatta kablolu kulaklık kullanan insanlara göre daha yükesk statüde görülüyor. Ve bunun sebebi, “kablosuz ve hands-free, demek ki elleri de başka işlerle meşgul, ne kadar yoğun ve havalı biri!” algısı. Bu ürün veya hizmetleri kullanırken bir amacınız da hava atmaktı, hiç düşündünüz mü? Araştırma gösteriyor ki sürekli meşgulüm ve hiçbirşeye yetişemiyorum tavrındaki insanlar kendilerini çok ihtiyaç duyulan kişilermiş, çok uzmanlarmış ve heryer onları çağırıyor o yüzden meşgullermiş algısı yaratmak istiyorlar. Hatta makaledeki tam deyimiyle “benim gibisinden o kadar az ve nadir var ki” algısı.

Çalışmanın devamı da bu meşgulüm havalıyım algısının bir Amerikan özelliği olduğunu doğrular nitelikte. Örneğin bu çalışmalar İtalyanlarla tekrarlandığında, boş vakti olduğu düşünülen kişi daha yüksek statüden algılanıyor. Zaten çalışmanın amacı da rahat edip hayattan keyif alabilecek zamanlar yaratabilmek değil mi? Belki de değil. Cevap ait olduğunuz kültüre göre değişiyor.

 Kaynakça: Bellezza, S., Paharia, N., & Keinan, A. (2016). Conspicuous consumption of time: When busyness and lack of leisure time become a status symbol. Journal of Consumer Research
Ezgi Merdin

Ezgi, Boğaziçi Üniversitesi’nden pazarlama doktoru olarak mezun oldu. 1 yıl İtalya’da, 1 yıl Koç Üniversitesi’nde tüketici araştırmalarına devam etti. Kadir Has Üniversitesi’nde pazarlama öğretim üyesidir. Popüler kültür ve trendleri akademi ile harmanlar, tüketici psikolojisi alanında bilimsel makaleler kadar kısa blog yazıları yazmaktan da hoşlanır.

Henüz Yorum Yok

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.