Giorgio Armani (1934)

Ünlü İtalyan moda tasarımcısı ve iş insanı Giorgio Armani İtalya’nın Piacenza kentinde 11 Temmuz 1934’te doğdu. Annesi ev kadını, babası ise memurluk yapan eski bir profesyonel futbolcuydu. Piacenza devlet tiyatrosu için peruklar tasarlayan dedesinin de etkisiyle Giorgio Armani genç yaşta sinema ve tiyatronun büyüsüne kapıldı.

MILANO’YA TAŞINMA

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından 1948’de Giorgio ve ailesi, muhasebecilik görevi için Milano’ya transfer olan babasının işi nedeniyle bu şehre taşındı. Liseye Milano’da giden Giorgio, ardından tıp fakültesine girdi ve üç sene okudu ama bu alanın kendine uygun olmadığını görünce iş aramaya başladı. Milano’nun ünlü departman mağazası Rinascente’de iş bulmasının ardından sektörde farklı alanlarda tecrübe edinmeye başladı. Önce mimari ekibin asistanı, ardından vitrin tasarımcısı oldu ve en son olarak da erkek koleksiyonlarının satın alma ekibinde çalıştı.

1964 yılında Giorgio Armani Biellalı ünlü yün üreticisi Nino Cerruti‘den iş teklifi aldı. Nino Cerruti İtalya’nın yün ustalığıyla bilinen bölgesi Biella’da dedesi tarafından 1881’de kurulan aile şirketinin başındaydı ve Hitman adı altında bir erkek koleksiyonunu piyasaya sürmüştü. Bu koleksiyonun tasarımcılığını Giorgio Armani’ye teklif ettiğinde, Armani’nin moda tasarımı konusunda bir eğitimi veya tecrübesi yoktu.

ŞİRKET KURULUŞU

1970 yılında Giorgio Armani, Milano Corso Venezia, 37 adresinde açtığı küçük stüdyosundan finansal işlerle ilgilenen bir ortakla birlikte freelance olarak çalışmaya başladı. Bu dönemde Hitman dışında, Bagutta, Ungaro, Ermenegildo Zegna, Loewe gibi markalara da kreatif danışmanlık veriyordu. 24 Temmuz 1975’te ise kendi adıyla kuracağı markasını tescil ettirdi ve böylece Giorgio Armani imparatorluğunun temeli atılmış oldu. Aynı yıl Armani ilk kadın ve erkek koleksiyonunu Floransa’da bulunan Pitti’de sundu.  Öne çıkan ve o dönemde çığır açan tasarımının astarsız, dökümlü ve bilindik klasik erkek ceketinin normlarını altüst eden unisex bir ceket olduğunu belirtmemize gerek yok. Giorgio Armani’nin bu dönemde yaptığı ilk çizimlere ünlü müzayede evi Christie’s tarafından 1,5 Milyon euro değer biçildiği bilgisini de buraya ekleyelim (imzalı her çizim başına 166 bin euro).

ARMANİ VE SİNEMA

Diane Keaton

Giorgio Armani’nin hızla yükselen yıldızını sinemayla ilişkilendirmemek mümkün değil. Hem sinema ve tiyatro kostümü tasarımlarıyla hem de sinema yıldızlarıyla olan uzun soluklu dostluklarıyla öne çıkan, ünlülerle yapılan iş birliklerinin önemini çok erken dönemde anlamış bir tasarımcı ve iş adamı Giorgio Armani. Öyle ki Los Angeles’ta sadece Hollywood aktör ve aktrisleriyle ilişkileri yöneten bir çalışanı olan ilk tasarımcı da kendisi.

1978 yılında Diane Keaton‘ın bir gri Armani ceketle ikonik “Annie Hall” filmindeki rolüyle en iyi kadın oyuncu Oscar’ını kazanmasıyla başlayabiliriz. Annie Hall karakteriyle Diane Keaton özellikle maskülen tarzın öncüsü olmuştu, hala bugün fotoğraflarını ilham panolarında görebiliyoruz.

Armani için global şöhret ise 1980 yılında başrollerinde Richard Gere ve Lauren Hutton’ın oynadığı, yönetmenliğini Paul Schrader’in yaptığı “American Gigolo” filmiyle geldi. Filmde Julian Kay rolünde olan Richard Gere‘in tüm gardırobu Armani tasarımıydı. Filmin ve kostümlerinin başarısının ardından Giorgio Armani’nin hız kesmeyen yükselişi ve Hollywood’la yakın ilişkisi başlamış oldu.

Richard’ın Julian Kay rolünde tamamen benim tasarımlarımla dolu bir dolaptan ne giyeceğini seçmesi ,bir dizi reklamdan daha etkileyici ve verimliydi.

Giorgio Armani

Armani’nin iş birliği yaptığı diğer filmler arasında Martin Scorsese‘nin “Goodfellas” ve “The wolf of Wall Street” filmlerini, son dönemde “House of Gucci” ile adını duyduğumuz ünlü yönetmen Ridley Scott’un “The Counselor” filmini örnek gösterebiliriz. Giorgio Armani ünlü film yapımcılarıyla kendi markası için de çalıştı ve bu konuda da öncülük etti. Örnek olarak David Lynch’in 1992 yılında çektiği Gio’ parfümü tanıtım filmini verebiliriz.

Armani ayrıca La Scala ve Royal Opera House gibi dünyanın ünlü opera ve bale salonlarındaki gösteriler için kostüm tasarımı yaptı.

ARMANI VE SPOR DÜNYASI

Tokyo 2021 İtalyan olimpiyat takımı forması

Modanın sporla ilişkisi her zaman çok sıkı olmuştur fakat Giorgio Armani bu işbirliğini üst düzeye taşıyarak 2008 yılında daha önce sponsoru olduğu Olimpia Milano basketbol takımını satın aldı. Emporio Armani (2004 yılında piyasaya sürülen aktif giyim markası EA7) markasıyla ulusal ve uluslararası futbol turnuvalarında yer alan birçok takımın forma tasarımını yaptı. Bunlara örnek olarak Bayern Munich (2014) ve Chelsea’yi (2007-2009) verebiliriz. Ayrıca, Londra, Rio ve Tokyo olimpiyat oyunlarında İtalya milli takımının forma tasarımları da ona aitti. 2021 Tokyo olimpiyatlarında gördüğümüz formalar İtalya’da çokça eleştirilse de Armani’nin sporla ilişkisi tüm gücüyle devam ediyor.

MİLYARDERLER LİSTESİNDE BİR MODACI

2021’de Forbes tarafından yayınlanan İtalya milyarderleri listesinde Giorgio Armani 7,7 Milyar dolarlık servetiyle beşinci sırada yeraldı. 2019 yılında, 85 yaşındayken, 9,9 Milyar euroluk servetiyle dünyanın en zengin moda tasarımcısı ünvanını aldı. Çocuğu olmayan Armani, sıklıkla servetinin bir kısmını yardım projelerinde değerlendiriyor. Bunun en son örneğine Covid pandemisinin başladığı dönemde şahit olduk.

Armani’nin servetini elbette sadece moda markalarıyla ve işbirlikleriyle açıklayamayız. Armani Hotel & Resorts’u da unutmayalım. 2010’da Dubai’de 2011’de de Milano’da açılan Armani otelleri de Armani yaşam tarzını sunmayı hedefliyor.

Giorgio Armani 2015 yılında kariyerinin 40. yılı onuruna Milano’da Via Bergognone, 40’da Armani Silos‘u açtı. 4500 metrekarelik bu sergi alanında Armani dijital arşivlerini gezmek ve kalıcı veya süreli sergileri görmek mümkün. Milano’ya yolunuz düşerse uğramayı unutmayın.

giorgio armani
Armani/Silos

Yazımızı Giorgio Armani ile ilgili moda kulislerinde en çok konuşulan konuyla sonlandıralım. Kral Giorgio (ona verilen lakap) şirketini kime bırakacak?

Armani moda sektöründe bağımsız kalmayı başarmış ender şirketlerden ve kurucusu Giorgio Armani uzun zamandır şirketini satmayı veya yatırımcı almayı reddediyor. Şu ana kadar şirketinin geleceği ile ilgili çok net açıklamalar yapmamakla birlikte, 2016 yılında kurduğu Fondazione Giorgio Armani’ye yüksek miktarda hisse devredeceğini ve bu şekilde şirketin büyük moda devlerine satılmasını engelleyeceğini dile getirdi. Ayrıca şirketin bir kısım hissesini ailesine devredeceğini de biliyoruz. Şirketin bünyesinde çalışan yeğenleri Roberta ve Silvana en muhtemel mirasçılar olarak görülüyor. Bu duruma şaşırmamak gerekli elbette, nitekim Giorgio Armani GQ dergisine verdiği röportajda “Aile önemli olmanın ötesinde, benim için her şey. Ben İtalyanım ve bizim için aile her şeyin temelidir.” diyor. Yazılanlara göre, İlkbahar Yaz 2022 koleksiyonun defile finalinde ilk defa birlikte poz verdiği asistanı Leo dell’Orco da Armani markasının geleceğinde rol oynaması beklenen kişilerden biri.

2021 yılında bir yatırımcıyla işbirliğini değerlendirmeye başlayacağını açıklayan 86 yaşındaki Giorgio Armani, kurduğu imparatorluğun geleceğini belirleyecek tek kişi olma gücüne sahip. Bu konuma gelmek elbette hiç kolay değil ve oldukça istisnai bir durum, Giorgio Armani de geldiği bu noktanın keyfini çıkartmakta ve sektörü merak içinde bekletmekte çok haklı.

 

Aslı Özbek

Aslı 2004 yılından beri moda sektöründe çalışıyor. Milano ve Paris'te başlayan kariyerinin büyük bölümü lüks perakende sektöründe geçti.

1 Comment

Cevap Bırak

E-Posta adresiniz yayımlanmayacak.